Τα Social Media και η αυτοδιάγνωση στην ψυχική υγεία

Social Media και ψυχική υγεία

Μια από τις πλέον συνηθισμένες τάσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και κυρίως στο TikTok, αφορά στην ψυχική υγεία.

Λίγους μήνες πριν, στην Αμερική είχε εκδηλωθεί η ανησυχία ότι οι νέοι χρησιμοποιούν το TikTok για να κάνουν αυτοδιάγνωση για την ψυχική τους υγεία. Η αλήθεια είναι, ότι είδικά στην συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι απίθανο να μην πετύχεις στο «For You» βίντεο που να παραπέμπει σε κάποια ψυχική ασθένεια. Είτε χιουμοριστικά με νέους να γράφουν ότι έχουν κατάθλιψη μαζί με κάποιο αυτοσαρκαστικό σχόλιο, είτε σοβαρά βίντεο να μιλάνε για τα συμπτώματα άλλων ασθενιών που πιθανότατα να μην έχουμε ξανα ακούσει.

Υπάρχουν και διάφοροι λογαριασμοί από ειδικούς κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους για τις ψυχικές ασθένεις που προσπαθούν με τη γνώση τους να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Είναι δύσκολο ωστόσο για ένα απλό χρήστη, και πόσο μάλλον ανήλικο, να διαχωρήσει ποιοι λογαριασμοί ξέρουν για τι μιλάνε και ποιοι κάνουν διασπορά ψευδών συμπτωμάτων και συνθηκών. Δεν είναι λίγες οι φορές που νέοι νομίζουν ότι πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια  γιατί ταυτίστηκαν με κάποιο βίντεο που παρουσιάζει πιθανά συμπτώματα. Άλλωστε, είναι αρκετά σύνηθες πλέον, σύμφωνα με μελέτες, έφηβοι να νομίζουν ότι έχουν κάποια διαταραχή ή και κατάθλιψη μόνο και μόνο επειδή το είδαν στο διαδίκτυο.

Ψυχολόγοι έχουν πει ότι είναι πολύ πιθανό όταν περνάμε 15 λεπτά ακούγοντας ανθρώπους να μιλάνε για ψυχικές διαταραχές, να νιώθουμε ότι έχουμε τα ίδια συμπτώματα και να βγάζουμε το συμπέρασμα ότι είμαστε ψυχικά άρρωστοι χωρίς να ζητάμε την διάγνωση ενός ειδικού. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι οι νέοι μιμούνται ή υιοθετούν κάποια ψυχολογική διαταραχή, χωρίς να υπάρχει. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι και πάλι τα Social Media και η λανθασμένη πλευρά που παρουσιάζουν για τις ψυχικές διαταραχές με ελλιπή πληροφόρηση.

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Παλαιότερα οι νέοι είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορα είδη που «τρένταραν» την κάθε περίοδο, με μόδες που τους στοίχισαν και τη ζωή τους. Καλό είναι λοιπόν, αν νιώθουμε να ταυτιζόμαστε με κάποια από τα συμπτώματα που βλέπουμε στο διαδίκτυο, να το επικοινωνήσουμε και να ζητήσουμε βοήθεια ειδικού και όχι να αρκούμαστε με τα views στα λιγόλεπτα βιντεάκια στα social media.

Το καλό ωστόσο με τη νέα γενιά και την ψυχική υγεία, είναι σίγουρα ότι πλέον δεν υπάρχει αυτό το «στίγμα» που υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια. Είμαστε λοιπόν όλοι πιο ευαισθητοποιημένοι, και έτσι οι άνθρωποι που υποφέρουν πραγματικά, ίσως νιώσουν μεγαλύτερη άνεση για να ζητήσουν βοήθεια.

Υ.Γ. Όπως πολύ σωστά είχα διαβάσει σε ένα άρθρο, τόσα χρόνια είχαμε τον Dr. Google, τώρα οι νέοι θα έχουμε το Dr. TikTok.