«Γίνε εσύ ο επόμενος ήρωάς μας»

Europol

Εκστρατεία της Europol για αναζήτηση φυγόδικων σε όλη την Ευρώπη με πρόσκληση σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη μέσω της ιστοσελίδας της.

H Europol ξεκίνησε την ετήσια καμπάνια της για το 2024 με την οποία ζητά βοήθεια από τους ευρωπαίους πολίτες για τον εντοπισμό των φυγόδικων που καταζητούνται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κατηγορούμενοι για δολοφονίες, εμπορία ανθρώπων, βίαιες ληστείες και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων εγκλημάτων.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενεργών Ομάδων Έρευνας Δραπέτων (ENFAST) ενημέρωσε τη λίστα των εγκληματιών για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους πιο επικίνδυνους καταζητούμενους ή αυτούς με τα πιο σοβαρά εγκλήματα στην ΕΕ.

Η καμπάνια είναι εικονική και είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο www.eumostwanted.eu, στον οποίο έχουν ανέβει περισσότερα από 50 προφίλ.

«Η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και με τους πολίτες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας όταν προσπαθούμε να βρούμε φυγάδες. Αυτοί οι εγκληματίες δραπετεύουν από τη μια χώρα στην άλλη και προσπαθούν επανειλημμένα να αποφύγουν τις αρχές. Με την γρήγορη περιήγηση στον ιστότοπό μας όπου βρίσκεται η λίστα με τους πιο καταζητούμενους στην ΕΕ, θα μπορούσατε να βοηθήσετε στη διάσωση πιθανών θυμάτων», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Catherine de Bolle.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τον σύνδεσμο και βλέπουν τις εικόνες των φυγάδων, τόσο πιο πιθανό είναι ένας πολίτης να αναγνωρίσει έναν από αυτούς τους εγκληματίες, οπότε η Europolεπαναλαμβάνει: «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε τον ιστότοπο, να έχετε τα μάτια σας ορθάνοιχτα και στέλνετε μηνύματα ανώνυμα μέσω του ίδιου του ιστότοπου.

Στη συνέχεια, η ειδοποίηση φτάνει στο ENFAST, το οποίο είναι το ευρωπαϊκό δίκτυο αστυνομικών εντός των εθνικών ομάδων σύλληψης φυγόδικων, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο και ειδικεύονται στον εντοπισμό εγκληματιών, ώστε «να μπορούν να αναλάβουν άμεσα δράση και να εντοπίσουν και να συλλάβουν φυγάδες όταν χρειάζεται», τονίζουν από την Europol.

Μερικά από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από φυγάδες που επισημαίνονται στη φετινή λίστα περιλαμβάνουν δολοφονίες, εμπορία ανθρώπων, διακίνηση ναρκωτικών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ένοπλη ληστεία και έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Τελευταία, η Ισπανία συμπεριέλαβε στη λίστα τον Nikolay Shterev Kurkuchev, έναν 55χρονο υπήκοο βουλγαρικής υπηκοότητας, που κατηγορείται για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, εκτός από την ηγεσία μιας διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης αφιερωμένης στη διακίνηση ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια από τη Νότια Αμερική προς Ευρώπη.

Στο προφίλ του περιγράφεται ως άνδρας ύψους 1,78 μέτρων με μπλε μάτια και οι αρχές προειδοποιούν ότι «θεωρείται επικίνδυνος και πιθανώς οπλισμένος». Είναι ύποπτος για αρχηγός της προαναφερθείσας εγκληματικής ομάδας στη Βουλγαρία, όπου παραλάμβανε κοκαΐνη και οργάνωνε και επέβλεπε τη διανομή της στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η φετινή λίστα καταζητούμενων υψηλής επικινδυνότητας έχει και τρεις γυναίκες. Η Σουηδία αναζητά μια από αυτές: την Tania Gómez, μια 31χρονη γυναίκα σουηδικής υπηκοότητας, κατηγορούμενη για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών.

Η Gómez έχει ύψος 1,60 μέτρα, έχει καστανά μάτια, μιλάει ισπανικά και οι αρχές την αναζητούν από τον Μάρτιο του 2021 για «παράδοση και μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και χρημάτων», αν και συνδέεται επίσης με «επιχειρήσεις που σχετίζονται με αδέσποτα ζώα και πιθανώς με δίκτυο παράνομης κατοχής ζώων και μεταφοράς τους στο εξωτερικό.

Από τότε που ξεκίνησε αυτή η εκστρατεία το 2016 η Europol, 408 προφίλ φυγόδικων έχουν ανέβει στον ιστότοπο, 146 από αυτούς συνελήφθησαν και 50 από αυτές τις συλλήψεις έγιναν ως άμεσο αποτέλεσμα της δημοσίευσης του προφίλ του καταζητούμενου στην ιστοσελίδα.

Φέτος, η καμπάνια θα διανεμηθεί επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα γίνουν εκκλήσεις σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ για αναζήτηση του ευρύτερου δυνατού κοινού στην Ευρώπη για να βοηθήσει στην αποστολή της Europol.

«Ελέγξτε τον ιστότοπο και βοηθήστε μας να τους βρούμε. Γίνε ο επόμενος ήρωάς μας», προέτρεψε η DeBolle. Όποιος αντέχει…