Μπορεί να έχετε έναν ψυχοπαθή δίπλα σας

ψυχοπάθεια

Δεν διαπράττουν εγκλήματα όλοι οι άνθρωποι με ψυχοπάθεια και δεν έχουν ψυχοπάθεια όλοι οι άνθρωποι που διαπράττουν εγκλήματα.

 Αυτά είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών, σύμφωνα με το Therapyside.

Αν και η ψυχοπάθεια συνήθως συνδέεται με βίαιες συμπεριφορές, η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να συνδέεται με εγκληματική συμπεριφορά. Αυτή η διαταραχή, η οποία είναι περίπλοκη και δύσκολο να εξηγηθεί, τείνει να δημιουργεί παρεξηγήσεις στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς του Therapyside, οι οποίοι θεωρούν απαραίτητο να κατανοήσουν ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της και να ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα άτομο που την αντιμετωπίζει.

Ο όρος «ψυχοπαθής» έχει γίνει κλισέ σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και είναι μάλιστα μια ευρέως χρησιμοποιούμενη λέξη. Ωστόσο, με την ψυχολογική του έννοια, είναι ένας όρος που συχνά ερμηνεύεται λανθασμένα. Τι σημαίνει πραγματικά; Όπως εξηγείται, η ψυχοπάθεια είναι στην ουσία μια ψυχική αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από παρορμητική συμπεριφορά και επιθετική στάση, έλλειψη ενσυναίσθησης, τύψεις και αισθήματα ενοχής και συστηματική ανυπακοή σε οδηγίες, κοινωνικούς κανόνες και υποχρεώσεις.

Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς είναι, επιπλέον, η αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων, η αδυναμία διάκρισης του καλού από το κακό, το ψέμα, η ανάπτυξη ανέντιμων και χειριστικών συμπεριφορών, η επιθετικότητα και η απερισκεψία ή ο εγωκεντρισμός.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν να σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια διαταραχή που συνδέεται με τη βίαιη συμπεριφορά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να συνδέεται με εγκληματικές συμπεριφορές. αλλά θα είναι το πλαίσιο, το περιβάλλον και οι ατομικές συνθήκες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση που παίρνει η ψυχοπάθεια. Για παράδειγμα, υπάρχουν ψυχοπαθείς που ξέρουν πώς να εκμεταλλεύονται τα χαρακτηριστικά τους σε ορισμένους τομείς, όπως η πολιτική ή η επιχείρηση, στους οποίους οι δεξιότητές τους χειραγώγησης και λήψης αποφάσεων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ενσυναίσθηση μπορεί να είναι επιτυχείς.

Ομοίως, άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κατεύθυνση που παίρνουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η εκπαίδευση, άλλες ψυχικές ασθένειες ή διαταραχές, η ύπαρξη εθισμών, η παρακολούθηση θεραπειών ή όχι.

«Θα είναι το πλαίσιο, το περιβάλλον και οι ατομικές συνθήκες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση που παίρνει η ψυχοπάθεια», λένε οι ειδικοί.

Συνοψίζοντας, το φάσμα της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας, που συνήθως ονομάζεται ψυχοπάθεια, είναι ένα σύνθετο κατασκεύασμα με διαφορετικά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά που θα εμφανίζει χαρακτηριστικά κάθε άτομο, υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί και δεν είναι όλα τα χαρακτηριστικά γενικεύσιμα σε όλα τα άτομα με ψυχοπάθεια.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας κατάλογος συμπτωμάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ψυχιατρική για τη διάγνωσή του (‘Hare Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R)’), μεταξύ των οποίων είναι τα ακόλουθα:

Επιφανειακή γοητεία: ικανότητα να είσαι πειστικός και χαρισματικός.

Μεγαλοπρέπεια: διογκωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Ανάγκη για διέγερση: τάση για πλήξη και συνεχής ανάγκη για ενθουσιασμό και νέα ερεθίσματα.

Τάση για παθολογικό ψέμα: συχνά ψέματα, συχνά χωρίς ξεκάθαρο λόγο.

Χειραγώγηση: Χρησιμοποιείτε άλλους για δικούς σας σκοπούς χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τα συναισθήματά τους ή την ευημερία τους.

Έλλειψη τύψεων ή ενοχής: Αδυναμία να νιώσετε ενοχές για τις πράξεις σας, ακόμα και όταν βλάπτουν τους άλλους.

Έλλειψη ενσυναίσθησης: αδυναμία κατανόησης ή σύνδεσης με τα συναισθήματα των άλλων.

Ιστορικό προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία: όπως η σκληρότητα προς τα ζώα, ο εκφοβισμός και άλλες προβληματικές συμπεριφορές.

Η κατανόηση της ψυχοπάθειας, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απαραίτητη μόνο για την κοινή ψυχική υγεία, αλλά και για την ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας.

Η γνώση του τρόπου αναγνώρισης και θεραπείας αυτής της διαταραχής μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή βλάβης, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, όπως η επίθεση. Το πιο συνηθισμένο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν το κάνετε αυτό είναι να εργαστείτε για τη μείωση των προβληματικών συμπεριφορών επειδή είναι δύσκολο να αλλάξετε την προσωπικότητα που τις προκαλεί. Επιπλέον, θα είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές όπως:

Τι μπορείτε να κάνετε με άτομα με ψυχοπάθεια;

Καθορίστε σαφή όρια: Είναι απαραίτητο να τεθούν σταθερά όρια και να τα διατηρήσετε. Τα άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά θα προσπαθήσουν γενικά να ξεπεράσουν αυτά τα όρια.

Αποφύγετε τη χειραγώγηση: Έχετε επίγνωση των χειριστικών τακτικών και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να επηρεαστεί από οίκτο, υποσχέσεις, συναισθηματικούς εκβιασμούς ή απειλές.

Μείνετε ενημερωμένοι: Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την ψυχοπάθεια, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είστε για να αλληλεπιδράσετε με κάποιον που εμφανίζει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αναζητήστε ψυχολογική φροντίδα: Εάν είστε σε προσωπική ή επαγγελματική σχέση με κάποιον που έχει ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ψυχολογική φροντίδα για να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε αυτό το άτομο.

Αναζητήστε κοινωνική υποστήριξη: ειδικά από ομάδες υποστήριξης, κοινωνικούς πόρους και θεραπευτικές ομάδες.

Αποφυγή επικίνδυνων αντιπαραθέσεων: Τα άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι απρόβλεπτα σε καταστάσεις σύγκρουσης. Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε το επίπεδο κινδύνου πριν ξεκινήσετε συγκρούσεις.

Ενθαρρύνετε την υπευθυνότητα: Ενθαρρύνετε το άτομο να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του αντί να το επιτρέψει να κατηγορήσει τους άλλους.

Σκεφτείτε την ασφάλεια: Σε περιπτώσεις όπου το άτομο με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά έχει επιδείξει βίαιη ή απειλητική συμπεριφορά, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια του ατόμου και των άλλων εμπλεκομένων.

Η γνώση αυτών των πτυχών θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε ή να αποφύγουμε άτομα που πάσχουν από ψυχοπάθεια.