Πολιτική

Πολιτική

Ένας αρκετά παρεξηγημένος όρος για τη νεολαία.

Στα νεανικά μας χρόνια, συνήθως ή δεν  έχουμε ιδέα για την πολιτική ή  είμαστε πολύ παθιασμένοι με αυτή. Υπάρχει και η μέση λύση βέβαια αλλά είναι πιο σπάνια. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα γιατί σε αυτή την ηλικία που το αίμα μας βράζει, σε συζητήσεις σοβαρές και αντιπαραθέσεις με πολιτικούς μας «αντιπάλους» το κλίμα να γίνεται λίγο πιο έντονο. Βέβαια υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κάποιος ασχολείται η δεν ασχολείται με την πολιτική της χώρας του σε αυτή την ηλικία.

 

Πολιτικοποιημένοι νέοι –κομματικοποιημένοι νέοι

 

Ας  ξεκινήσουμε πρώτα με τους νέους που ασχολούνται με την πολιτική, όχι απαραίτητα κομματικά, αλλά από ενδιαφέρον για την ιστορία και το μέλλον του τόπου. Αυτούς  που θεωρητικά βρίσκουν η ψάχνουν να βρουν την  ιδεολογία και την πολιτική τους τοποθέτηση. Είναι άλλωστε πολύ ενδιαφέρον να ακούς πως ένας νέος άνθρωπος που μόλις έχει αποκτήσει τα δικαιώματα ψήφου,  ψάχνεται δημιουργικά και ασχολείται με την πολιτική χωρίς να καταπιάνεται από το «πάθος» του για μια κομματική παράταξη.

 

Είναι ωραίο να ξεκινάς από μικρή ηλικία να βλέπεις πως εξελίσσονται τα πράγματα, πως ήταν στο παρελθόν και με τον δικό σου τρόπο να προσπαθείς να βρεις την αισιόδοξη πλευρά για το μέλλον. Επίσης, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε πολιτικά θέματα και επίκαιρα, με συνομήλικους και όχι, πάντα ανταλλάσσονται ενδιαφέρουσες  οπτικές που ο καθένας μας είτε μπορεί να  προσπεράσει είτε να κρατήσει κάτι από αυτές και να τις  διαχειριστεί όπως κρίνει.

 

Όσον αφορά τους κομματοποιημένους νέους, πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για αυτούς απλά με μικρές διαφορές. Είναι χαρακτηριστικό της νιότης, ένας νέος άνθρωπος να παθιάζεται για θέματα πολιτικής και να προσπαθεί να προτείνει τρόπους βελτίωσης με τον απώτερο σκοπό του καλύτερου μέλλοντος. Το «κακό» είναι ότι μερικές φορές από το πάθος τους για το κόμμα που υποστηρίζουν, κλείνουν τα αυτιά τους και δεν δέχονται καμία άλλη άποψη πέρα από την δική τους και της παράταξής τους.

 

«Πολιτικοποιημένοι νέοι» και οι παντελώς αδιάφοροι

 

Η άλλη κατηγορία των και καλά πολιτικοποιημένων νέων σχετίζεται λίγο με τους αδιάφορους. Αυτό γιατί είναι κυρίως παιδιά που ενώ υποστηρίζουν κάποιο κόμμα η κάποια ιδεολογία, δεν γνωρίζουν τίποτα ουσιώδες για αυτό πέρα από το ότι το ψηφίζουν οι γονείς τους. Δεν είναι κακό στην αρχή να παίρνεις την πολιτική βάση από την οικογένειά σου, αλλά το θέμα είναι στη συνέχεια να ψάξεις και μόνο σου και να δεις αν όντως συμφωνείς με αυτά ή αν βρίσκεσαι σε τελείως διαφορετική σελίδα. Το τι πιστεύει ένα κόμμα άλλωστε, ή μια ιδεολογία, δεν μπορεί κάποιος να το περιγράψει με λίγες λέξεις.

 

 

Οι παντελώς αδιάφοροι από την άλλη, είναι η κατηγορία που λένε ότι απλούστατα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την πολιτική, για το ποιος θα κυβερνήσει και για το τι αντιπροσωπεύουν γενικότερα οι διαφορετικές ιδεολογίες. Και αυτό βέβαια αποδεκτό είναι. Κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να ασχοληθούν με κάτι που θεωρούν διεφθαρμένο ή που απλούστατα δεν είναι στα ενδιαφέροντα τους.

 

 

Το  κακό στη σχέση πολιτικής και  νέας γενιάς,  είναι ότι στο σύνολο μας την έχουμε προσεγγίσει μάλλον αρνητικά. Έχουμε στο μυαλό μας τις περισσότερες φορές, ασχολούμαστε ή όχι, πως ότι και όποιος σχετίζεται με την πολιτική είναι διεφθαρμένος ή θα καταλήξει να είναι στην πολιτική του καριέρα και πορεία. Δυστυχώς άπειρα παραδείγματα οδηγούν σε αυτό. Οι περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και τα περισσότερα κόμματα συνεχίζουν και έχουν πολιτικά ενεργά άτομα που κουβαλάνε στις πλάτες τους σκάνδαλα δικαστήρια και γενικότερα πράγματα μη αποδεκτά για ηγέτες της χώρα.

Φαίνεται βέβαια πως σιγά σιγά βγαίνουν μπροστά, ή τουλάχιστον προσπαθούν, άτομα νέα με ενέργεια και πάθος που απλά ελπίζουμε να προσπαθήσουν να καθαρίσουν τον χώρο αυτό και μαζί να πάνε και πάμε τη χώρα μπροστά. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να υπάρχει κόσμος, και νέος κόσμος ιδιαίτερα που έχει το ενδιαφέρον και τη θέληση να προσπαθήσει για αυτό.

Είστε μέσα; Για να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον…