Αλέξης Γρηγορόπουλος: 15 χρόνια από τη δολοφονία του

Αλέξης

Μπάτσοι σκοτώνουν στο δρόμο παιδιά. 15 χρόνια πριν ο Αλέξης χάνει τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού.

Λίγο μετά τις 21:00, στη συμβολή Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, πέφτει νεκρός ο Αλέξης Γρηγορόπουλος από το όπλο του ειδικού φρουρού.

Το θανατηφόρο περιστατικό βέβαια δεν έγινε απευθείας γνωστό μέσω των ΜΜΕ. Αρχικά, όλοι το μάθαιναν μέσω SMS. Από γνωστό σε γνωστό, από στόμα σε στόμα που λέμε. Και το tweet:

Αλέξης Γρηγορόπουλος: 15 χρόνια από τη δολοφονία του

Το site που ξεκίνησε την ροή πληροφοριών για το τι συμβαίνει; Το indymedia.gr. Τα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τα παραδοσιακά site άργησαν πολύ να καλύψουν το γεγονός.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν. Και ήρθε το απόλυτο χάος. Θυμός συσσωρευμένος για την κοινωνία, την πολιτική και την αστυνομία, θυμός για τον θάνατο του Αλέξη, έφεραν το χάος για τις επόμενες μέρες.

Με μηνύματα οργανώθηκαν οι πρώτες πορείες. Πριν καν μεταδοθεί η είδηση από κάποιον επίσημο φορέα, ή κάποιο ΜΜΕ, οι περισσότεροι γνώριζαν. Από τα κινητά και το internet είχαν ήδη μάθει.

 

Και όταν τα κανάλια αποφάσισαν να παίξουν την είδηση, έπαιξαν την ιστορία σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας. Δηλαδή, ότι οι νεαροί έκαναν επίθεση στο περιπολικό και ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε, στην προσπάθεια τους να τους τρομάξουν για να προστατέψουν την ζωή τους που κινδύνευε. Κάτι που βέβαια διαψεύστηκε στη συνέχεια από τους ιατροδικαστές και από τα βίντεο.

Για πολλές μέρες στη χώρα και στο εξωτερικό υπήρχαν κινητοποιήσεις. Κόσμος να διαδηλώνει για την εξουσία. Κόσμος να διαδηλώνει κατά της αστυνομίας. Μίας αστυνομίας που θα έπρεπε να μας προστατεύει, και μίας αστυνομίας που με την «εξουσία» της, σκότωσε ένα μικρό παιδί. Πάλι…

Ο θάνατος του Αλέξη έχει μείνει στη μνήμη όλων μας και κάθε χρόνο 6 Δεκέμβρη γίνεται πορεία στη μνήμη του. Στη μνήμη του παιδιού που δεν πρόλαβε να γίνει ενήλικας. Που δεν πρόλαβε να τελειώσει το σχολείο και να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του. Στην μνήμη του παιδιού που τώρα θα ήταν γύρω στα 30 και ποιος ξέρει τι θα έκανε. Στην μνήμη του παιδιού που το έκλεψαν το χαμόγελό του και την τελευταία του ανάσα. Και αυτό, γιατί βρέθηκε στο «λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

 Όπως είχε πει και ο Παύλος Σιδηρόπουλος, που σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή, «Ποιοι είσαστε εσείς, που τα λόγια σας κάνατε σύνθημα για βία, τρελή μυθολογία, κράτος εν κράτη αστυνομία, πρόσεχε φίλε τη γωνία μη συγκρουστείς. Ποιοι είσαστε εσείς;» Γιατί από ότι φαίνεται είναι πολύ εύκολο να συγκρουστείς.