Ζευγάρια DINKS: η άνοδος του μοντέλου της άτεκνης οικογένειας

DINKS

Οι οικογένειες DINKS (ακρωνύμιο για το "Dual Income, No Kids") χαρακτηρίζονται από έναν τρόπο ζωής που επικεντρώνεται στην οικονομική σταθερότητα.

Δεν υπάρχει ενιαίο οικογενειακό μοντέλο και οι διαφορετικοί τύποι έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια. Επί του παρόντος, δυστυχώς, ο κανόνας είναι να μην έχουν πολλά παιδιά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες· στην πραγματικότητα, το ποσοστό γεννήσεων στην Ευρώπη έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το μέσο ποσοστό είναι 1,23 παιδιά ανά γυναίκα.
Η απόκτηση παιδιών είναι όλο και πιο δύσκολη υπόθεση και πολλά ζευγάρια το θεωρούν αδύνατο λόγω της έλλειψης σταθερότητας στην εργασία, της ανεργίας ή της αύξησης του κόστους στέγασης.
Μια τάση που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά σε χώρες του νότου όπου τα εμπόδια για να γίνουν ανεξάρτητοι και να κάνουν παιδιά είναι ολοένα και πιο ισχυρά, όπως το κόστος του ενοικίου ή της στέγασης.
Όλα αυτά είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για την άνοδο μιας νέας έννοιας της οικογένειας, πολύ διαδεδομένη σε Ιταλία, Ισπανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αναφερόμαστε στις οικογένειες DINKS, των οποίων η μετάφραση του ακρωνύμιου στα ελληνικά θα ήταν: «Διπλό εισόδημα, χωρίς παιδί».
Τι είναι τα ζευγάρια DINKS;
Πρόκειται για μια τάση οικογενειακού μοντέλου όπου τα ζευγάρια, είτε παντρεμένα είτε όχι, εργάζονται με πλήρες ωράριο, έχουν δύο εισοδήματα στο σπίτι, αλλά δεν κάνουν παιδιά ή δεν έχουν σχέδια να δημιουργήσουν οικογένεια με παιδιά για να απολαύσουν μια σταθερή οικονομική κατάσταση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζευγάρια της DINKS επέλεξαν να μην κάνουν παιδιά για να επικεντρωθούν στην καριέρα ή την οικονομική τους σταθερότητα, δηλαδή έναν τρόπο ζωής που εστιάζει στην ποιότητα ζωής.
Αναφέρεται επίσης σε ζευγάρια των οποίων τα παιδιά ζουν ήδη μακριά από το σπίτι. Αυτά τα ζευγάρια έχουν συνήθως μια σταθερή οικονομική κατάσταση και πόρους για να ξοδέψουν για αναψυχή και άλλους τομείς.
Ωστόσο, αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια σύγχρονη έννοια, στην πραγματικότητα ο όρος DINKS γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1970. Όμως, τώρα είναι που αυτό το οικογενειακό μοντέλο έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα παγκοσμίως.
DINKS στο TikTok
Όπως είδαμε, ο όρος δεν είναι νέος, αλλά τα κοινωνικά δίκτυα έχουν βοηθήσει στην προώθησή του τα τελευταία χρόνια. Το hashtag DINK έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο TikTok και όλο και περισσότερα βίντεο που δείχνουν τον τρόπο ζωής παντρεμένων ζευγαριών χωρίς παιδιά κερδίζουν έδαφος στο κοινωνικό δίκτυο.
Αν δεν μπορείς να βγάλεις το μήνα έστω κι αν δουλεύουν και οι δύο σε μια οικογένεια ή σε ένα ζευγάρι τότε αυτό είναι κατάντια της ευρωπαΐκής κοινωνίας με αποτέλεσμα την γήρανση του πληθυσμού και την μείωση του. Και όχι μόνο…