Ένα “ελεύθερο” καλοκαίρι

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι μας τελειώνει. Πρώτο βήμα, το διασκεδάζουμε μέχρι τέλους. Δεύτερο βήμα, αγαπάμε εμάς και το σώμα μας.

Το καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του. Ο κόσμος επιστρέφει σπίτι ύστερα από τις εκδρομές, τα ταξίδια και τις βουτιές. Συλλέγει ο καθένας μας τις αγαπημένες του στιγμές, τα highlights του καλοκαιριού και ανεβάζει stories, posts και βιντεάκια από κάθετί μικρό που του άρεσε.

Κι όμως, αντί να χαιρόμαστε να βλέπουμε τον κόσμο να μοιράζεται μαζί μας χαμόγελα, μπάνια, θάλασσες, παρέες, ζευγάρια, ανθρώπους να διασκεδάζουν την κάθε στιγμή, εμείς συνεχίζουμε να σχολιάζουμε τα σώματα, τις λεπτομέρειες, τα κιλά, τις ραγάδες, την κυτταρίτιδα, τα κόκκαλα, και οτιδήποτε άλλο…

Πίστευα πως εν έτει 2023 είχαμε κάνει κάποια πρόοδο σχετικά με το τι σημαίνει εικόνα του σήματος. Τι σημαίνει “το κάθε σώμα είναι όμορφο” και πως αντί να βλέπουμε σώματα και κιλά, θα βλέπαμε ανθρώπους. Αλλά μάλλον έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Καθόμαστε στον καναπέ μας και κρίνουμε, σχολιάζουμε και ασχολιόμαστε με την ζωή των άλλων και όχι την δική μας. Αντί να χαρούμε το μπάνιο μας και τη θάλασσα, αντί να ανεβάσουμε μία φωτογραφία που μας άρεσε, σκεφτόμαστε τι θα φάμε για να πάρουμε ή να μην πάρουμε κιλά, για να είμαστε και εμείς “τέλειοι/ες”.

Ας το πάρουμε λίγο από την αρχή

Παρατηρώ, λοιπόν, καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού πώς τα social media έχουν μετατραπεί σε λαικό δικαστήριο γενικά, σε ζυγαριά και διαιτολόγους ειδικά! Celebrities, ηθοποιοί, τραγουδιστές ανεβάζουν στιγμιότυπα από τις διακοπές τους και αν ψάξει κανείς στα σχόλια θα βρει συμβουλές για το πώς να χάσει κιλά, πώς να μείνει στα κιλά που είναι τώρα ή πώς να πάρει κιλά. Βρίσκεις σχόλια να κάνουν ανάκριση “γιατί” πήρε κανείς τόσα κιλά από πέρυσι ή γιατί έχασε τόσα. Τώρα αν δεν ανήκεις στην κατηγορία celebrity, εκεί έρχεται το καλό. Από φίλους και συγγενείς μέχρι και κάποιον/α που έχει να σε δει από την 3η δημοτικού, σου στέλνουν μήνυμα να δουν οτι “είσαι καλά” και θέλουν “να σε βοηθήσουν” επειδή παρατήρησαν ότι πήρες ή έχασες κιλά. Πάντα για το καλό σου!

Οπότε πάμε να εξηγήσουμε τα αυτονόητα.

Εάν ενδιαφερόμαστε για το καλό κάποιου/ας, θα ήταν ωραίο να μην σχολιάζουμε το σώμα και τα κιλά. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σώμα αλλάζει από μέρα σε μέρα. Η κυτταρίτιδα και οι ραγάδες είναι κομμάτι του σώματός μας και του είναι μας, και αντιπροσωπεύουν ό,τι περνάμε μέσα σε ένα χρόνο. Το σώμα μας πρέπει να το αγαπάμε όπως είναι, χωρίς να μας ενδιαφέρει τι λέει ο καθένας. Εμείς το φροντίζουμε, οπότε αν κάποιος έχει θέμα με αυτό μπορεί να προσφερθεί να μας μαγειρεύει και να μας ξεκουράζει, να δουλεύει για μας, κλπ για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Ή και όχι. Αν κάποιος έχει θέμα με αυτό, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ.

Ας αφήσουμε λοιπόν να τελειώσει το υπόλοιπο καλοκαίρι χωρίς κριτική, χωρίς να μας νοιάζει τίποτα. Οι ευκαιρίες για μπάνια και θάλασσα λιγοστεύουν, οπότε ας το διασκεδάσουμε όσο ακόμα μπορούμε. Και στην τελική ας ανεβάζουμε όποια φωτογραφία και βίντεο θέλουμε, χωρίς να μας ενδιαφέρει πώς θα φανούμε. Με αυτό λοιπόν, ας αγαπήσουμε το σώμα μας και το καλοκαίρι μας.