Η Ρωξάνη Μπέη στο GenZ.gr

Ρωξάνη

Η υποψήφια στην Α' Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Ρωξάνη Μπέη, μιλάει στο GenZ.gr για τη νέα γενιά και τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ρωξάνη Μπέη. Δικηγόρος, νέα σε ηλικία και νέο όνομα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις βουλευτικές εκλογές. Η Ρωξάνη είναι δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηνών από το 2019, και παλεύει καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο στην Αθήνα μας, που κατά τα λεγόμενά της, και όχι μόνο, είναι η πιο ωραία πόλη του κόσμου.

Κυρία Μπέη καλησπέρα.

Για αυτούς που θα ήθελαν να σας γνωρίσουν λίγο καλύτερα, θα επιθυμούσαμε να μας περιγράψετε τον εαυτό σας σε τρεις προτάσεις.

Είμαι, θα έλεγα, παθιασμένη με την πολιτική, και συγκεκριμένα με ζητήματα που αφορούν την κοινωνική και έμφυλη ισότητα. Είμαι ιδεαλίστρια αλλά και ρεαλίστρια ταυτόχρονα, καθώς οραματίζομαι το καλύτερο, αλλά πάντα προσγειώνομαι στην πραγματικότητα, ενίοτε απότομα. Αγαπώ την Αθήνα και την θεωρώ την ομορφότερη πόλη του κόσμου.

 

Γιατί θα πρέπει ένας νέος άνθρωπος που ίσως ψηφίζει για πρώτη ή δεύτερη φορά να ψηφίσει το κόμμα σας και κυρίως εσάς προσωπικά.

Η ανάγκη για αλλαγή, η αποστροφή στους χειρισμούς των τελευταίων ετών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και το όραμα για ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία είναι όσα μας εμπνέουν και μας εκφράζουν. Σίγουρα, όπως διαφαίνεται, οι νέοι δεν είναι ικανοποιημένοι από πολλά και η ψήφος σε εμάς είναι σαφέστατα μια ψήφος διαμαρτυρίας αλλά και ψήφος διεκδίκησης με προοπτική. Σε προσωπικό επίπεδο εκπροσωπώ τις γυναίκες και τη νέα γενιά χωρίς να έχω κανένα προσωπικό όφελος η απωθημένο που με ωθεί να ασχοληθώ με τα κοινά, πάρα μόνο την αγάπη για τον τόπο μου και την ανάγκη μου να εκφράσω όσα με δυσαρεστούν ως προοδευτικό πολίτη.

 

Έχοντας ως δεδομένο πως η Generation Z ήταν σε αρκετά νεαρή ηλικία κατά την τελευταία κυβέρνηση του κόμματος, τα παιδιά αυτά έχουν κρατήσει ίσως μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα της κυβέρνησης αυτής και δεν γνωρίζουν τα επιτεύγματα όλων των προηγούμενων χρόνων. Πιστεύετε ότι στις σύγχρονες εποχές που ζούμε, είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένοι για όλο το έργο του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, ή θέλετε να τους κερδίσετε με την νέα ταυτότητα και τα νέα πρόσωπα που βλέπουμε;

Το ΠΑΣΟΚ εχει μια πορεία ετών που σίγουρα δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες, έτσι και το κόμμα μας ανανεώνεται και αλλάζει, έτσι ώστε να έρθει πιο κοντά στις επιταγές των καιρών μας. Συνεπώς, είναι ο συγκερασμός και των δύο συνιστωσών που κάνουν την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ διαχρονική και συνάμα επίκαιρη.

 

 

Βλέπουμε γενικά στους λόγους των πολιτικών αρχηγών, κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αναφέρονται συχνά στη νέα γενιά. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της νέας γενιάς τείνει να είναι αρκετά αρνητική προς την πολιτική. Πως πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να τους κάνετε να ενδιαφερθούν, να πάνε στις κάλπες και να σας στηρίξουν.

Θα έλεγα πως η ενημέρωση παίζει καθοριστικό ρόλο. Θα προέτρεπα τον κάθε νέο και την κάθε νέα που θέλει να ψηφίσει, να αφιερώσει λίγο χρόνο να διαβάσει τις θέσεις των κομμάτων, να ερευνήσει την ιστορία τους αλλά και την εξέλιξή τους. Επίσης, είναι σημαντικό να ψάξει κανείς τα νέα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτιά μας και την προσωπική τους πορεία. Ο αέρας ανανέωσης είναι προφανής και σίγουρα θα εμπνεύσει αρκετούς αναποφάσιστους νέους.

 

Τι διαφορετικό θεωρείτε ότι έχετε, όντας νέα ηλικιακά πολιτικός, θετικό και αρνητικό σε σχέση με τους παραδοσιακούς πολιτευτές που είναι κυρίως ηλικιακά μεγαλύτεροι.

Σαφέστατα, η ηλικία μου παίζει καθοριστικό ρόλο στο να υπάρξει μια εγγύτητα με τη νεότερη γενιά. Εκπροσωπώ επίσης μια γενιά που έχει υποστεί πολλές εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στις ευκαιρίες της για επαγγελματική εξέλιξη. Την κρίση την έχω ζήσει και εγώ ως βίωμα και για κανένα λόγο δεν θα ήθελα η ιστορία να επαναληφθεί. Τέλος, η σχέση με την τεχνολογία, τις καινοτόμες και προοδευτικές ιδέες σε κοινωνικό και συλλογικό επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα identity politics, που συχνά η παλιότερη γενιά θεωρεί ακραία, είναι θέματα τα οποία με απασχολούν ως ενεργό πολίτη και θέλω να δω να πραγματώνονται εμπράκτως ως νέος τρόπος ζωής.

 

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στην λεγόμενη Generation Z στο δρόμο για τις κάλπες;

Η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη και αναγκαία για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη και να έρθει πιο κοντά στις βλέψεις και τις φιλοδοξίες της δικής σας γενιάς. Τα σχόλια και η κριτική σας είναι επίσης απαραίτητα, αλλά για να μην επέλθει η πλήρης απαξίωση για το πολιτικό μας σύστημα και την πολιτική σκηνή, πρέπει έμπρακτα να αναζητήσετε τη βέλτιστη λύση και να “μαυρίσετε”, έτσι, όποιον θεωρείτε πως δεν σας αντιπροσωπεύει.

 

Ως γυναίκα στο χώρο της πολιτικής θεωρείται ότι σας έχει συμβεί να σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά, να σας υποβιβάζουν ή να μην “σας παίρνουν στα σοβαρά”; Κι αν ναι πώς απαντάτε σε παρόμοιες συμπεριφορές;

Σίγουρα υπάρχει καχυποψία και προκατάληψη όχι μόνο στο χώρο της πολιτικής, αλλά σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, όταν μια γυναίκα δυναμική αρθρώνει δημόσιο λόγο. Η διεκδίκηση της ισότητας φοβίζει γενικότερα. Ειδικά στην πολιτική όμως  – όπου θεωρείται προνόμιο των ανδρών η ενεργή άσκησή της – πολλές φορές τα σχόλια και η απόκριση στις θέσεις που υποστηρίζει μια γυναίκα είναι άδικα και επιθετικά. Σε αυτές τις συμπεριφορές απαντώ με ευθύτητα και ειλικρίνεια, με μαχητικότητα και επιμονή, γιατί μόνο έτσι, κοιτώντας κατάματα την πατριαρχία ίσως μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι.