Κώστας Βερνίκος: 18 χρόνια από τον τελικό του Euro

Euro

"Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέλφια"

Ζητήσαμε από τον σχολιαστή του τελικού Euro 2004 στη Λισσαβώνα για την ΕΡΤ, Κώστα Βερνίκο, κάποιες σκέψεις για την κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη γενιά μας GenZ.

“Δε γίνεται σήμερα 4 Ιουλίου να μη γυρίσει το μυαλό 18 χρόνια πίσω. Κι αν ξεχαστεί, στο θυμίζουν τα βίντεο, οι αφιερώσεις, τα sites, social media κλπ. Οι μνήμες ξανάρχονται και παλεύουμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Πώς έγινε αναρωτιούνται όλοι. Ίσως η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή από όσο φανταζόμαστε.

Μια παρέα από παιδιά ήταν αυτή η εθνική ομάδα που κατέκτησε το EURO 2004. Άλλα λίγο μεγαλύτερα έχοντας καβατζάρει τα τριάντα, όπως ο Νικοπολίδης, ο Νταμπίζας, ο Ζαγοράκης, ο Τσιάρτας, ο Νικολαΐδης, ο Φύσσας, ο Κατεργιαννάκης, ο Χαλκιάς, ο Βρύζας και ο Καψής. Άλλα εκεί κοντά στα 30 όπως ο Καραγκούνης, ο Βενετίδης, ο Δέλλας, ο Μπασινάς, ο Γιαννακόπουλος, ο Γκούμας, ο Λάκης και φυσικά δεν έλλειπαν και οι εκπρόσωποι της τότε νέας γενιάς, όπως ο σκόρερ Άγγελος Χαριστέας, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο Κώστας Κατσουράνης, ο Παντελής Καφές και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Οι παλιοί και πιο έμπειροι ήταν οι κουμανταδόροι στο γήπεδο και στα αποδυτήρια. Αλλά και οι νεότεροι και κυρίως Χαριστέας, Σεϊταριδης και Κατσουράνης έγραψαν ιστορία, παίζοντας απίστευτα ώριμα και σε διαφορετικούς ρόλους από ότι τους είχαμε συνηθίσει. Κι αργότερα έκαναν μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Και με καπετάνιο τον 67χρονο γερμανό Οττο Ρεχάγκελ που κατάφερε να τους ψήσει ότι μόνο
αν παίξουν απίστευτα ομαδικά ξεχνώντας όσο γίνεται το ΕΓΩ, θα μπορέσουν να φτάσουν στο
θαύμα, όπως κι έγινε.

Εμείς που ζήσαμε το θαύμα του 2004 χαθήκαμε μετά στη μετάφραση, όπως και η ομοσπονδία και οι παίκτες, για να έρθει η κατρακύλα φυσιολογικά. Και για τη χώρα που βουλιαξε στα μνημόνια, και για τον αθλητισμό συνολικά.

Προσωπικά πιστεύω πολύ στην τωρινή GENZ. Με ταλέντο μπόλικο, με γνώση της τεχνολογίας στο φούλ, με αγάπη στη ζωή, με πείσμα και θέληση για ένα καλύτερο αύριο, αυτή η γενιά μπορεί να σκοράρει κόντρα σε όλους και σε όλα τα εμπόδια. Και μπορεί να μην κατακτήσει σύντομα κάποιο EURO, αλλά μπορεί να κάνει τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιων μας πολύ καλύτερες. Με χαμόγελο και αισιοδοξία στα δύσκολα.”