Το genz.gr στον RealFm 97.8

genz

Όλα όσα συζητήσαμε για το genz.gr στην εκπομπή του Δημήτρη Μιχαλέλη και της Αμαλίας Κάτζου στον Realfm 97.8

  • Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει ξεκινήσει τη διαδρομή του το genZ.gr. Μας κίνησε την περιέργεια ως μια προσπάθεια νέων ανθρώπων. Όμως: Τι είναι αυτό το genZ.gr;

Το genz.gr είναι μια προσπάθεια ανθρώπων που ανήκουν στην Generation Z να εκφραστούν καταρχάς και στη συνέχεια να ακουστούν. Περιέχει άρθρα και προσεχώς Podcast, που καλύπτουν διάφορα θέματα, κοινωνικά, επίκαιρα, πολιτικά και θέματα που αφορούν τους νέους και την ψυχολογία μας.

  • Δεν μπορείτε να εκφραστείτε δηλαδή; Υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης και ιδίως τώρα και για εσάς τους νέους, SocialMediaκαι λοιπά. Δεν σας κάνουν αυτά τα παραδοσιακά; Ή θέλετε κάτι δικό σας ή δεν σας αρέσουν αυτά τα οποία κάνουμε εμείς; Ή δεν σας καλύπτουν;

Όντως υπάρχουν αρκετά, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα έκφρασης της γενιάς μας. Αυτό, διότι τα ΜΜΕ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ασχολούνται με εμάς, τουλάχιστον ως τώρα, τουλάχιστον προς το παρόν. Με ό,τι δηλαδή σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς μπορεί να έχουμε. Και μια βασική διαφορά που έχουμε στο genz.gr με τα μεγάλα site, ραδιόφωνα, εφημερίδες, είναι ότι πίσω από εμάς δεν υπάρχει καμία πολιτική και καμία κατεύθυνση. Είμαστε απλά μία παρέα ανθρώπων, ο καθένας με τα δικά του “πιστεύω”, που γράφουμε ακριβώς ό,τι πιστεύουμε, αισθανόμαστε και ότι πρεσβεύουμε.

Και θα ήθελα επίσης να σας πω, καταρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία που μου δίνετε, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι στα ΜΜΕ στην Ελλάδα. ‘Η και να υπάρχουν δεν τους ακούμε ποτέ. Δεν ξέρουμε τις αγωνίες τους. Δεν ξέρουμε αν φοβούνται, τι σκέφτονται, και γενικότερα πώς πάει η ζωή τους και η καθημερινότητά τους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ένα βήμα έκφρασης στα παιδιά της γενιάς μας, να ακουστούν και να συνδεθούμε μεταξύ μας. Να ανταλλάξουμε σκέψεις φόβους και ανησυχίες και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα όλοι μαζί.

  • Επειδή σπουδάζεις οικονομικά, αυτό όμως με το οποίο ασχολείσαι είναι πιο πολύ δημοσιογραφικό, έχουν σχέση τα οικονομικά με το site?

Γύρω στα 16 το εκπαιδευτικό μας σύστημα μας βάζει να αποφασίσουμε με τι θέλουμε να ασχοληθούμε στη ζωή μας και τι θέλουμε να σπουδάσουμε. Και εγώ τότε επέλεξα τα οικονομικά. Φέτος έχω φτάσει στο έτος που παίρνω πτυχίο, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν θα ασχοληθώ με τα οικονομικά με την απόλυτη έννοια του οικονομολόγου. Η οικονομία ωστόσο είναι όλη μας η ζωή, είναι τα πάντα, σε όλες μας τις δουλειές και οι γνώσεις που έχω πάρει μέχρι τώρα σίγουρα θα με βοηθήσουν σε οτιδήποτε επιλέξω να κάνω στη συνέχεια. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Και νομίζω ότι το genz.gr δεν είναι δημοσιογραφία με την κλασσική έννοια. Είναι περισσότερο μία προσπάθεια έκφρασης.

  • Σημειώσαμε ότι είπες πολλές φορές για έκφραση, αγωνίες και λοιπά, ποια είναι αυτή η γενιά Ζ; Ποιες είναι οι αγωνίες αυτές που θέλετε να εκφράσετε και να ακουστούν;

Η genz αποτελείται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην αρχή των εφηβικών χρόνων μέχρι και τα 24-25. Είμαστε η φρέσκια γενιά αυτή τη στιγμή. Όσο ουτοπικό και να ακούγεται, νομίζω θέλουμε να κάνουμε το κόσμο όσο καλύτερο μπορούμε. Να προσπαθήσουμε δηλαδή για το καλύτερο. Ζούμε σε μια παγκόσμια κοινωνία, η οποία συνεχώς εμφανίζει περισσότερα προβλήματα και δεν θέλουμε να συνεχίσουμε ούτε να ζούμε με αυτά ούτε να τα κρατάμε ζωντανά, ούτε εμείς αλλά ούτε και οι επόμενες γενιές μετά από εμάς.

  • Επειδή σπουδάζεις στην Αγγλία αλλά έχεις μεγαλώσει στην Αθήνα. Πώς βλέπεις τη ζωή στην Αγγλία και σε σχέση με τη ζωή στην Αθήνα. Αν υπάρχουν ομοιότητες, διαφορές. Και να βάλουμε και τον κορονοιό, πως είναι εκεί και πως εδώ τα πράγματα.

Να σας πω πρώτα για τις ομοιότητες και τις διαφορές. Σίγουρα η Ελλάδα είναι η καλύτερη και η πιο ωραία χώρα στο κόσμο. Η Αγγλία έχει το αρνητικό του καιρού. Ωστόσο είμαστε νέοι, και ο καιρός είναι το λιγότερο πράγμα που μας ενδιαφέρει. Η φοιτητική ζωή στην Αγγλία είναι πολύ ωραία αναλόγως το που βρίσκεσαι. Το Leeds που είμαι εγώ φημίζεται για την φοιτητική του ζωή. Και είναι μία τεράστια εμπειρία όλο αυτό να ζεις στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, γιατί γνωρίζεις ανθρώπους από όλο το κόσμο, νέες κουλτούρες και σίγουρα ανοίγει και το μυαλό.

Μία τεράστια βασική διαφορά της Ελλάδας και της Αγγλίας που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει μία αρκετά συντηρητική χώρα. Και εννοώ ότι στην Αγγλία βλέπουμε ότι ενσωματώνονται όλοι σχεδόν οι πολιτισμοί της γης. Για παράδειγμα στο Λονδίνο αυτή τη στιγμή δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από την Ινδία. Ενώ στην Ελλάδα θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε δήμαρχο Αθηνών Ινδό ή Πακιστανό; Ε δεν νομίζω.

Με τον Κορονοιό είναι αρκετά διαφορετική η αντιμετώπιση. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ περισσότερος φόβος πλέον  και όπως είδαμε η Ελλάδα έσπευσε να πάρει μέτρα νωρίτερα από ό,τι είχε προαναγγείλει στην αρχή. Ενώ η Αγγλία κοντεύει τα 200.000 κρούσματα περίπου ημερησίως χωρίς κανένα περιορισμό. Νομίζω η βασική διαφορά είναι το ποσοστό εμβολιασμού. Στην Αγγλία, θεωρείται κάπως δεδομένο το ότι είσαι εμβολιασμένος και έχουν άλλωστε ποσοστό νομίζω μεγαλύτερο του 90%. Σκεφτείτε ότι πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν ζητάνε σχεδόν πουθενά εκεί πέρα. Ωστόσο εγώ κόλλησα στην Αγγλία πριν έρθω, δεν είχα προλάβει να κάνω την τρίτη δόση και είναι κάτι που το μετανιώνω. Έπρεπε να το είχα προλάβει. Ο κάθε άνθρωπος το περνάει διαφορετικά και εγώ το πέρασα αρκετά βαριά.

  • Ποιο είναι το όνειρο αυτής της γενιάς και το δικό σας. Ωραία να κάνετε τον κόσμο καλύτερο. Αυτό όταν ξεκινάμε και όλοι είμαστε στην άψη της ηλικίας πάνω κάτω το ίδιο λέμε.

Θα σας το απαντήσω λίγο προσωπικά και θα το κάνω γενικό. Το όνειρο που βλέπω εγώ για εμένα είναι να πιάσω τους στόχους μου. Οι οποίοι είναι υγεία, να είμαι χαρούμενη με τη ζωή μου, τις επιλογές μου και να μπορώ να πάω μπροστά τον εαυτό μου αλλά και τους ανθρώπους γύρω μου. Και να βοηθάω γενικότερα όπου μπορώ. Ένα παράδειγμα λοιπόν είναι το genz.gr που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους νέους. Να τους δίνει ελπίδα και να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε ό,τι περνάνε. Μέχρι τώρα, μας έχει βοηθήσει ήδη πάρα πολύ και εμένα και τις άλλες δύο κοπέλες που γράφουν ενεργά άρθρα, τη Ζωή Τσουραπά και τη Γαληνή Λαζαράκου. Είδαμε ότι δεν είμαστε μόνες μας, υπάρχει συμμετοχή, κόσμος διαβάζει, επικοινωνεί, έχει ερωτήσεις, εκφράζεται και στη συνέχεια ελπίζουμε να εκφραστεί ακόμη περισσότερο. Θα ήθελα να πω ότι καλούμε τους νέους της γενιάς μας να στείλουν κείμενα, στο [email protected] είτε στα social media genz.gr και στο Facebook και στο Instagram και στη συνέχεια με χαρά θα τα συζητήσουμε και θα τα δημοσιεύσουμε. Μπορούμε να δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε σκέψη και άποψη αρκεί προφανώς να μην είναι προσβλητική προς άλλους ανθρώπους.