Μαζί στα δύσκολα, όλα γίνονται πιο εύκολα

Δύσκολα

Να είσαι δίπλα στους αγαπημένους σου όταν περνάνε δύσκολα. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουν, αλλά και η απλή παρουσία σου βοηθάει.

Και τι γίνεται όταν κάποιο κοντινό μας άτομο περνάει δύσκολα;

Όλοι ανά καιρούς έχουμε περάσει περιόδους που δεν θα χαρακτηρίζαμε ως τις καλύτερες της ζωής μας. Όλοι έχουμε περάσει διαστήματα που δεν ήμασταν καλά με τους γύρω μας, δεν νιώθαμε καλά ούτε καν με τον εαυτό μας. Έχουμε περάσει καταστάσεις δυσμενείς, άλλες σε μεγαλύτερο κι άλλες σε μικρότερο βαθμό. Έχουμε καταφέρει όμως – κι αυτό είναι που έχει σημασία – να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.

Έρχεται λοιπόν η μέρα εκείνη που κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο σου λέει ή σου δείχνει πως δεν είναι καλά, πως το χρονικό διάστημα αυτό το απασχολεί κάτι. Ίσως βυθίζεται σε σκέψεις, ίσως νιώθει να το βαραίνουν όσα συμβαίνουν γύρω του, ίσως να δείχνει να μην έχει δύναμη να βγει από την άβυσσο του μυαλού του. Μπορεί να μην έχει όρεξη να φάει, μπορεί να μη βρίσκει κουράγιο να σηκωθεί από το κρεβάτι να ξεκινήσει τη μέρα του, ή ακόμα μπορεί να κρύβει ό,τι το βαραίνει πίσω από ένα χαμόγελο.

Ποιος είναι όμως ο δικός σου ρόλος όταν ένα αγαπημένο σου άτομο περνάει δύσκολα; Μία είναι η σωστή απάντηση εδώ:

Να είσαι δίπλα του, χωρίς να το πνίγεις!

Να είσαι πάντα διαθέσιμος και καλός ακροατής, να κρατάς όσα σου λέει, ακόμα κι αν δεν έχεις κάτι να του πεις πίσω. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή, το βοηθάς να εξωτερικεύσει τους προβληματισμούς του, είναι σαν να του παίρνεις λίγο από το βάρος που ενδεχομένως αισθάνεται. Να είσαι εκεί να του δίνεις κινητήρια δύναμη, να είσαι το χέρι που θα τον σηκώσει, μέχρι όμως το σημείο που στο επιτρέπει. Όσο σημαντικό είναι να είσαι δίπλα του, άλλη τόση σημασία έχει να του αφήνεις χώρο και χρόνο με τον εαυτό του. Είναι απαραίτητο να τα βρίσκουμε με τον εαυτό μας. Η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προέρχεται, συνήθως, από μέσα μας.

Όλοι έχουμε παραπάνω δύναμη από όση φανταζόμαστε. Βρίσκοντας τη δύναμη αυτή και έχοντας την υποστήριξη των δικών μας ανθρώπων, όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Σκέψου λίγο κι εσύ, ίσως έχεις κάποιο άτομο στη ζωή σου που σε χρειάζεται αυτή τη στιγμή, που σε έχει ανάγκη, να είσαι δίπλα του. Μεγαλύτερη ανταμοιβή από το χαμόγελό του δε θα πάρεις.