Φιλίες στα χρόνια του Πανεπιστημίου

Φιλίες

Οι φιλίες που δημιουργείς στα χρόνια του πανεπιστημίου είναι αυτές που θα σε συντροφεύουν για μια ζωή ή αλλιώς, η οικογένεια που επιλέγεται.

Έφτασε η μέρα που μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο. Φτιάξε την εικόνα στο μυαλό σου. Πάμε μαζί. Είσαι στο 1ο έτος και έχεις αυτήν την αγωνία που είχες κάθε χρόνο στα σχολικά σου χρόνια για αυτήν την πρώτη μέρα. Ωραία η αίσθηση, αλλά λίγο περίεργη. Ήρθε η στιγμή να βγεις από το λεγόμενο “comfort zone” σου και να κάνεις τις πρώτες σου γνωριμίες.

Πόσο εύκολο θα ήταν να μπορούσες να πας και, όπως έκανες όταν ήσουν μικρό παιδάκι, να ρωτήσεις τα πρώτα άτομα που θα γνωρίσεις «αν θέλουν να γίνετε φίλοι»; Άλλαξαν όμως οι συνθήκες και οι ανάγκες σου, δεν ψάχνεις φίλους για να έχεις απλώς μία παρέα στα διαλείμματα του σχολείου και στις εξωσχολικές σου δραστηριότητες. Οι φίλοι που θα κάνεις στο Πανεπιστήμιο θα γίνουν οι φίλοι που θα θυμάσαι για μια ζωή. Τι μας συμβαίνει όμως, και σημαίνουν πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι για εμάς;

Παραδέξου το: Θα πας να μιλήσεις στα πρώτα άτομα που θα πετύχεις έξω από το αμφιθέατρο, με αφορμή αν βρίσκεσαι στην σωστή αίθουσα, αν έχεις έρθει την σωστή ώρα, στη σωστή διάλεξη. Θα μιλήσεις με το άτομο που θα καθίσει δίπλα σου στο αμφιθέατρο και θα σχολιάσετε κάτι σχετικό για τη διάλεξη και για τα θέματα της σχολής. Τόσο τυχαία και τόσο απλοϊκά θα κάνεις τις πρώτες σου γνωριμίες.

Με βάση αυτά τα πρώτα άτομα που θα γνωρίσεις, θα αρχίσεις να βγαίνεις σε παρέες που φτάνουν και τα 15 άτομα. Θα βγαίνεις για καφέ, για ποτό και δεν θα βρίσκετε τραπέζι. Από αυτά τα 15 άτομα, θα καταλήξεις να ταιριάζεις και να επικοινωνείς ουσιαστικά με τα 5, κι αυτό μέσα σε λίγους κιόλας μήνες.

Έχεις βρει λοιπόν τα πατήματα σου και έχεις συμβάλλει στη δημιουργία μιας παρέας. Με τον καιρό, τα άτομα αυτά, η παρέα σου κοινώς, γίνονται οι φίλοι σου, η καθημερινότητα σου. Κάνετε το κάθε τι μαζί και το διασκεδάζετε, είτε είναι το διάβασμα, είτε ο καφές, είτε τα ψώνια στο σουπερμάρκετ.

Έχεις επιλέξει αυτούς τους ανθρώπους δίπλα σου, να τους στηρίξεις και να σε στηρίξουν, να τους εμπιστευτείς και να σε εμπιστευτούν, να τους βοηθήσεις και να σε βοηθήσουν, να είσαι η οικογένεια τους και να είναι η δική σου. Είναι αμοιβαία η σχέση σας και πραγματική, καθώς το επιλέξατε συνειδητά και δεν το έφεραν έτσι οι καταστάσεις και τα προγράμματά σας. Θα βρεις χρόνο για τους δικούς σου ανθρώπους και θα είσαι εκεί, για αυτά τα ατελείωτα ξενύχτια, να δείτε μαζί το ξημέρωμα, να μιλάτε για το υπερφυσικό, τον έρωτα, τις τέχνες, τη μουσική, το μέλλον, την επανάσταση, την αλλαγή και τα προβλήματα που μόνο μεταξύ σας μπορείτε να τα καταλάβετε.

Οι φίλοι αυτοί θα μείνουν στη ζωή σου και μετά το Πανεπιστήμιο, μπορεί όχι σε καθημερινή βάση, αλλά θα είναι εκεί. Είναι οι άνθρωποί σου, που μαζί έχετε δημιουργήσει τις πιο όμορφες και ξέγνοιαστες εμπειρίες. Είναι οι φίλοι που γίνανε οικογένεια. Η οικογένεια που επιλέγετε και επιλέγεται.