Πτυχιακή

Πτυχιακή

Τελευταίο έτος και η κατάσταση δυσκολεύει, καθώς τα περιθώρια στενεύουν. Πρέπει να πάρουμε μία απόφαση για την πτυχιακή.

Δεν είναι απλό γιατί θα συντροφεύει το μέλλον μας κι αυτό είναι  που τους περισσότερους μας αγχώνει. Και από την πλευρά του πανεπιστημίου, σπάνια βρίσκουμε ανθρώπους να μας καθοδηγήσουν έως και στο ελάχιστο δυνατό.

 

Θέμα

Το να βρούμε το θέμα απαιτεί πολύ έρευνα και χρόνο. Not bad , καθώς όλη η πορεία μας στο πανεπιστήμιο απαιτεί και τα δύο. Παρόλα αυτά όταν απλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι τόσο ευρύ, χανόμαστε και πανικοβαλλόμαστε. Σε αυτό το σημείο, και αφού έχουμε διανύσει όλα τα χρόνια του πανεπιστημίου, είναι καλό να βρούμε κάτι που θα μπορεί να μας βοηθήσει στις αιτήσεις για το μεταπτυχιακό ή ακόμα και για τη δουλειά.

Όσοι λοιπόν έχουν καταφέρει να βρουν τι θέλουν να κάνουν στη συνέχεια, είναι λίγο πιο «τυχεροί» στο να καθοδηγήσουν τον εαυτό τους για να βρουν θέμα. Από την άλλη, οι υπόλοιποι, πρέπει να βρούμε κάτι που πραγματικά θα μας ενδιαφέρει να γράψουμε για αυτό και να περάσουμε ατελείωτες ώρες έρευνας.

 

Χρόνος

Επίσης πολύ βασικό είναι να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να μην χάνουμε τις προθεσμίες. Στην αρχή της πτυχιακής, εκεί που οριακά έχουμε αποφασίσει για θέμα, είναι το πιο εύκολο να κάνουμε λάθη και να μείνουμε πίσω. Είναι η στιγμή που λες «εντάξει μωρέ» και το αναβάλεις για την επόμενη μέρα, η και την επόμενη εβδομάδα μέχρι που φτάνεις τελευταία στιγμή, αγχώνεσαι και τα πράγματα δυσκολεύουν.

 

Οι περισσότεροι από εμάς δεν απολαμβάνουν την στιγμή που έρχεται η ώρα να ασχοληθούμε με την πτυχιακή. Ξέρουμε ότι είναι απαραίτητο βέβαια για να πάρουμε το πτυχίο. Θα αγχωθούμε, θα βαρεθούμε, ίσως παθιαστούμε με το θέμα και κυρίως θα κλάψουμε αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι κακό.

 

Συμβουλή από εμάς πάντως, κάντε ότι περνάει από τα χέρια σας, για να είναι πιο ανώδυνη αυτή η περίοδος, και κυρίως βρείτε κάτι να σας ενδιαφέρει πολύ και όλα θα πάνε καλά. Όταν παθιάζεσαι με ένα θέμα άλλωστε, δεν σε νοιάζουν συνήθως οι δυσκολίες που θα συναντήσεις στην πορεία, ή τουλάχιστον είναι πιο ενδιαφέρων ο δρόμος προς την επιτυχία.

 

Καλή τύχη στους τελειόφοιτους.