Η τραγωδία της Bayer που πνίγεται από τα τελευταία της φάρμακα και τα χρέη

Bayer

Ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός Bayer κλείνει τη χρονιά βιώνοντας τις πιο δύσκολες στιγμές του εδώ και δεκαετίες.

Η αξία των μετοχών της Bayer έχει πέσει σε προ εικοσαετίας επίπεδα.

Υπάρχουν επαγγελματικά στοιχήματα που, όπως αυτά που παίζονται στο καζίνο, μπορεί να κοστίσου πολύ ακριβά. Τα στοιχήματα του γερμανικού φαρμακευτικού κολοσσού Bayer για την εκμετάλλευση του glyphosate –του πιο χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου στον κόσμο– και για την παραγωγή ενός φαρμάκου που βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση που ονομάζεται Asundexian, κοστίζουν επί του παρόντος πολλά χρήματα στη γερμανική εταιρεία. Ίσως πάρα πολύ.

Η εταιρεία βρίσκεται σε κρίση αφού τόσο το glyphosate όσο και το Asundexian έγιναν πηγή προβλημάτων για την εταιρεία που εδρεύει στο Λεβερκούζεν στα μέρη της νοτιοανατολικής Γερμανίας και της οποίας προεδρεύει ο Αμερικανός Bill Anderson. Αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο, πρέπει να ηγηθεί μιας εταιρείας με 160 χρόνια ιστορίας – ιδρύθηκε το 1863 – αλλά που τώρα αντιμετωπίζει κάτι περισσότερο από δύσκολους καιρούς.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ένας δικαστής στο Μιζούρι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδίκασε τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία να πληρώσει 1.56 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1.433 εκατομμύρια ευρώ) σε μια υπόθεση στην οποία τρεις χρήστες του Roundup, ενός ζιζανιοκτόνου από glyphosate, κατηγόρησαν το διάσημο προϊόν κηπουρικής ότι τους προκάλεσε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το Roundup είναι ένα προϊόν που προέρχεται από την αμερικανική αγροχημική εταιρεία Monsanto.

Η Monsanto εξαγοράστηκε από την Bayer το 2018.

Οι σχολιαστές των γερμανικών οικονομικών ειδήσεων επιβεβαιώνουν ότι στην αγορά της Monsanto από την Bayer, αξίας περίπου 58 δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο οι δικηγόροι της Goldman Sachs και οι υπόλοιποι δικηγόροι που προσλήφθηκαν για να κλείσουν την επιχείρηση κατέληξαν να κερδίσουν χρήματα.

Ενας άλλος δικαστής σε δικαστήριο της Φιλαδέλφειας έκρινε ότι η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία έπρεπε να πληρώσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ενάγοντα επειδή αποδεικνύεται ότι ο καρκίνος από τον οποίο πάσχει προκαλείται από τη χρήση glyphosate από ζιζανιοκτόνο Bayer, που διατίθεται στην αγορά με το εμπορικό σήμα Roundup.

Εν όψει αποφάσεων όπως αυτή των δικαστών του Μιζούρι και της Φιλαδέλφειας (πέμπτη ήττα της Bayer στα δικαστήρια τον τελευταίο καιρό) η πραγματικότητα κρύβει το δράμα ενός γερμανικού βιομηχανικού κολοσσού που είχε σίγουρα άλλα σχέδια όταν αγόρασε τη Monsanto. Αυτή η ακριβή επιχείρηση ήταν «η πιο ακριβή εξαγορά που έγινε ποτέ από γερμανική εταιρεία στο εξωτερικό», υπενθύμισε η εφημερίδα Frankfurter Rundschau στις οικονομικές της σελίδες.

Είχαν επίσης το φάρμακο Asundexian ως μελλοντικό project. Στόχος ήταν το νέο αυτό φάρμακο να συνεισφέρει έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματικό όγκο της στο άμεσο μέλλον. Αλλά αν αυτό το φάρμακο που στοχεύει στην πρόληψη του εγκεφαλικού σε ορισμένους ασθενείς καταλήγει σε μια ευημερούσα επιχείρηση μένει να φανεί.

Αυτή τη στιγμή, έγινε γνωστό ότι η τρίτη φάση της ανάπτυξης του φαρμάκου σταμάτησε, κατά την οποία το νέο προϊόν άρχισε να δοκιμάζεται σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Προφανώς, οι εξετάσεις χρειάστηκε να ματαιωθούν λόγω της έλλειψης αποτελεσματικότητας του φαρμάκου, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο Reuters. Αυτά τα απογοητευτικά τεστ ήταν «τα μεγαλύτερα» που είχε ετοιμάσει μέχρι στιγμής η Μπάγερν, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

Αυτή η είδηση ​​και αυτή της δικαστικής καταδίκης στις ΗΠΑ είχαν άμεσο αντίκτυπο στην χρηματιστηριακή υγεία της Bayer. Οι μετοχές έχασαν το ένα πέμπτο της αξίας τους σε μια μέρα.

Για παράδειγμα τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου οι μετοχές διαπραγματεύονταν στα 34,01 ευρώ, ενώ τρεις μέρες πριν η τιμή ήταν στα 41,45 ευρώ. Λίγες μέρες μετά πήγε στα 31,36 ευρώ.

Η πτώση της αξίας των μετοχών της Bayer τον Νοέμβριο δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της εταιρείας. Ωστόσο, «το δράμα των μετοχών της Bayer», σύμφωνα με πρόσφατο οικονομικό τίτλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, δεν είναι το μοναδικό.

Σήμερα η Bayer έχει γίνει «ο μεγαλύτερος καταστροφέας αξίας στη γερμανική κεφαλαιαγορά», σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας της Φρανκφούρτης. Υπολογίζεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της Bayer από τότε που αγόρασε τη Monsanto έχει μειωθεί κατά περίπου 60 δισ. ευρώ.

Η πτώση της αξίας της μετοχής της Bayer έρχεται επίσης στο πλαίσιο μιας ανησυχητικής κατάστασης χρέους. «Η Bayer υποφέρει από τα υψηλά χρέη της», δήλωσαν στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφέροντας ένα καθαρό χρέος που το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 38.7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής πύλης στατιστικών στοιχείων Statista.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν εταιρείες όπως η Bayer.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές επισημαίνουν μια «τραγωδία» που προκλήθηκε από «αυτοπροκληθείσα ζημιά» για να αναφερθούν στην κατάσταση της Bayer.

Παράλληλα, αναρωτιούνται, όπως έκανε η εφημερίδα Die Welt στις οικονομικές της σελίδες:

Μπορεί ακόμα να σωθεί η Bayer; Αυτού του είδους οι ερωτήσεις αμφισβητούν ακριβώς τώρα τη δουλειά του Bill Anderson, ο οποίος είναι στην εταιρεία μόλις μισό χρόνο.

Ο Άντερσον, όπως και άλλοι ηγέτες μεγάλων γερμανικών εταιρειών, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ή η μεταλλουργική εταιρεία Thyssenkrupp, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να καταφύγουν σε απολύσεις. Η Ισπανία έχει ήδη επηρεαστεί από αυτά τα μέτρα. Ο ίδιος ο Άντερσον έχει πει ότι το εργατικό δυναμικό της εταιρείας, που απασχολεί περίπου 100.000 άτομα σε 83 χώρες, θα πρέπει να «μειωθεί σημαντικά» δεδομένων των συνθηκών. Το γνωστό έργο σε όλο τον κόσμο σε παρόμοιες καταστάσεις…