Ο Μιλεϊ έβαλε φιλοναζί στην κυβέρνησή του

Μιλεϊ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλεϊ, διόρισε τον Ροδόλφο Μπάρα, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, ως επικεφαλής των εισαγγελέων του κράτους.

Το περίμεναν, αλλά όχι τόσο σύντομα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλεϊ, διόρισε τον Ροδόλφο Μπάρα, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης που αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1996 λόγω του παρελθόντος του σε φιλοναζιστικές οργανώσεις, ως επικεφαλής των εισαγγελέων του κράτους.

Ο διορισμός, μπήκε σε ισχύ από τις 10 Δεκεμβρίου και προκάλεσε έντονη αντίδραση από την εβραϊκή κοινότητα στην Αργεντινή, τη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική.

Ο Μπάρα, 75 ετών, ήταν στη δεκαετία του ’90 ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην κυβέρνηση του περονιστή Κάρλος Μένεμ (1989-1999). Μετά από θητεία στο Ανώτατο Δικαστήριο, εγκατέλειψε τη θέση του για να αναλάβει καθήκοντα ως Υπουργός Δικαιοσύνης το 1994.

Δύο χρόνια αργότερα, μια έρευνα αποκάλυψε ότι είχε ενταχθεί στην οργάνωση Tacuara, με ναζιστικές και υπερεθνικιστικές τάσεις.

Το περιοδικό Noticias δημοσίευσε τη φωτογραφία του δίνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό όταν ήταν μόλις 13 ετών.

Η εφημερίδα Página 12 αποκάλυψε μέρες αργότερα ότι είχε τεθεί υπό κράτηση για την επίθεση με πίσσα σε συναγωγή.

Αργότερα, ο Ροδόλφο Μπάρα είχε αναγκασθεί σε παραίτηση το 1996 από Υπουργός Δικαιοσύνης μετά την αντίδραση της εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή

Ο Μπάρα παραιτήθηκε την παραμονή μιας μεγάλης διαδήλωσης διαμαρτυρίας που κάλεσε η εβραϊκή κοινότητα μπροστά από την Casa Rosada.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της ισραηλινής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες το 1992 και κατά του εβραϊκού ταμείου Amia το 1994, που άφησαν πίσω τους 85 νεκρούς, ήταν ακόμη νωπές.

Εκείνη την εποχή, ο Μπάρα έστειλε επιστολή στην Αντιπροσωπεία των Αργεντινών Ισραηλινών Ενώσεων (Daia).

«Εκμεταλλεύτηκαν τον νεανικό ιδεαλισμό για να τον κατευθύνουν σε ακραίες θέσεις», έγραψε σε τρίτο πρόσωπο. Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη: «Αν ήμουν Ναζί, το μετανιώνω».

Αυτή την Παρασκευή η La Daia θυμήθηκε αυτό το γράμμα. «Ο Δρ Rodolfo Barra (…) εξέφρασε στη Daia τη δεκαετία του ’90 μια συγγνώμη για τις φρικτές συμπεριφορές και τις εκδηλώσεις του όταν ήταν νέος.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί αυτό που συνέβη, αφού θα έχει την ευθύνη του ανώτατου οργάνου του Σώματος Δικηγόρων του Κράτους και θα έχει ως κεντρικό άξονα την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων. Η Daia θα είναι παρούσα για να διασφαλίσει την τήρηση του νόμου και ότι αυτό εκπληρώνεται ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά».

Άλλοι τομείς της εβραϊκής κοινότητας της Αργεντινής ξεπέρασαν την απλή προειδοποίηση. Το ΑργεντίνικοΦόρουμ Ενάντια στον Αντισημιτισμό (Faca), που αποτελείται από δεκάδες διανοούμενους, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, είπε ότι ο διορισμός του Μπάρα είναι «μια ευθεία προσβολή στο δημοκρατικό και πλουραλιστικό πνεύμα» της Αργεντινής.

«Μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει τη διακυβέρνησή της φιλοξενώντας στις τάξεις της άτομα που έχουν ομολογήσει αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε μορφή έκφρασης μίσους», ανέφερε η ανακοίνωση της Φάκα.

Ο Ροδόλφο Μπάρα θα είναι υπεύθυνος του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Υπουργείου Οικονομικών. Από τη θέση αυτή θα συμβουλεύει το Δημόσιο για νομικά θέματα και θα το υπερασπίζεται από πιθανές αγωγές.

Η δουλειά του δεν θα είναι εύκολη: θα πρέπει να θωρακίσει την ακροδεξιά Διοίκηση από τις απαιτήσεις που αναμένει μετά την εφαρμογή ενός σχεδίου προσαρμογής που θα επηρεάσει υπουργεία, συνδικάτα και τη διανομή κονδυλίων στις επαρχίες.

Ο Μπάρα έχει εμπειρία σε αυτό, επειδή στη δεκαετία του ’90 συμβούλεψε τον Πρόεδρο Κάρλος Μένεμ για την ιδιωτικοποίηση περισσότερων από 60 κρατικών εταιρειών. Ο Μιλεϊ θα ανακτήσει αυτό το πνεύμα ιδιωτικοποίησης από τον Δεκέμβριο.