Ελλάδα: η χώρα με τις περισσότερες σχολικές διακοπές το καλοκαίρι!

διακοπές

Στην Ελλάδα οι μαθητές έχουν 11 εβδομάδες ανάπαυσης στις καλοκαιρινές διακοπές, δηλαδή μία περισσότερες από τους Ισπανούς που τους ακολουθούν σε ξεκούραση.

Σύμφωνα με την El Debate, οι Ισπανοί μαθητές απολαμβάνουν ένα καλοκαιρινό διάλειμμα δέκα εβδομάδων, δηλαδή δυόμισι μήνες. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, στη γηραιά ήπειρο μόνο η Ελλάδα έχει μία εβδομάδα παραπάνω από την Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Smartick, οι Ιταλοί φοιτητές έχουν μία εβδομάδα λιγότερες από τους Ισπανούς και οι Γάλλοι δύο λιγότερες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, από την πλευρά τους, επιλέγουν να περιορίσουν αυτή την περίοδο καλοκαιρινής ανάπαυσης σε μόλις έξι εβδομάδες και να διανείμουν άλλες σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων. Ο λόγος είναι η επιστημονική απόδειξη ότι, κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών, συμβαίνουν μαθησιακές απώλειες, οι οποίες, σύμφωνα με αυτήν την πλατφόρμα, μπορούν αργότερα να τονίσουν τις πιθανότητες για σχολική αποτυχία.

Αντιστοιχία με την Αμερική

Στην Αμερική, υπάρχουν αρκετές χώρες που έχουν καλοκαιρινές διακοπές παρόμοιες σε διάρκεια με την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως η Βενεζουέλα, η Κολομβία και το Περού. Το Μεξικό από την πλευρά του έχει έξι. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει ένας μέσος όρος επειδή υπάρχουν διαφορές μεταξύ των Πολιτειών.

Το… φαινόμενο που… εμφανίζεται το καλοκαίρι, προκαλεί, σύμφωνα με ειδικούς της εκπαίδευσης, απώλεια γνώσεων που συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και αυξάνεται ξανά το επόμενο καλοκαίρι.

Επιπτώσεις στα αποτελέσματα

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αυτή η απώλεια θα ξεκινούσε από το δημοτικό σχολείο και μπορεί να γίνει σωρευτική και μη ανακτήσιμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πάνω από το ήμισυ του σχολικού κενού των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οφείλεται στο αν εξασκούν τη γνώση ή όχι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που αναπτύχθηκε από τους κοινωνιολόγους Kart Alexandre και Doris Entwisle.

Οι επιπτώσεις αυτής της μη μάθησης επηρεάζουν τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα των παιδιών, καθώς ισοδυναμεί με απώλεια ενός μήνα μάθησης –ειδικά στα μαθηματικά και την ορθογραφία– όπως δήλωσε ο καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Duke, Χάρις Κούπερ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Χώρα                            Εβδομάδες

Ελλάδα                         11

Ισπανία                        10

Πορτογαλία                  10

ΗΠΑ                             10

Βενεζουέλα                  10

Κολομβία                      10

Περού                          10

Ιταλία                           9

Σλοβακία                      9

Καναδάς                       9

Σουηδία                       9

Αυστρία                        9

Γαλλία                          8

Νορβηγία                     8

Βραζιλία                       8

Τσεχία                          8

Ιρλανδία                       8

Βέλγιο                          8

Ολλανδία                     6

Γερμανία                      6

Μεξικό                         6

Ηνωμένο Βασίλειο        6