Τέρμα το παραμύθι

φυσικό αέριο

Η Ευρώπη είναι γεμάτη φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε να φέρει τα επίπεδα αποθήκευσης σε επίπεδα πρακτικά 100%.

Στα μέσα Αυγούστου, οι αποθηκευτικές δυνατότητες ήταν κατά 90% γεμάτες, ο στόχος του Νοεμβρίου (που ορίστηκε στους κανονισμούς για το φυσικό αέριο). Από την 1η Οκτωβρίου, η χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν έως και 96% πλήρης, ξεπερνώντας το ρεκόρ του χειμώνα του 2022. Και σήμερα, 7η Νοεμβρίου, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ πλησιάζει ήδη το 100% γεμάτο ακριβώς πριν να ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης.

“Αυτή η επιτυχία υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για τη διαφύλαξη του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Οι γεμάτες υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου βοηθούν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου να είναι πιο ανθεκτική από πέρυσι, εισερχόμενος στη χειμερινή περίοδο σε κατάσταση μεγαλύτερης ετοιμότητας”, ασφαλίστηκε η Charlotte Roule, Πρόεδρος της Gas Storage Europe (ΓΣΕ)

Σε μια ολοένα πιο παγκοσμιοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ο ρόλος της αποθήκευσης αποκτά μια πρόσθετη διάσταση στην ασφάλεια του εφοδιασμού, επιτρέποντάς μας να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και τις περιφερειακές αγορές εκτός Ευρώπης.

Ωστόσο, ορισμένοι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν, καθώς η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει σφιχτή για αρκετά χρόνια προτού η Ευρώπη μπορέσει να ενισχύσει τη θέση της μέσω επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση.

Αν και ο κανονισμός αποθήκευσης αερίου της ΕΕ ορίζει ότι οι δεξαμενές πρέπει να είναι γεμάτες τουλάχιστον 90% πριν από το τέλος του χειμώνα του 2025, ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη επεκτείνει περαιτέρω τους κανόνες ασφάλειας εφοδιασμού σχετικά με την αποθήκευση αερίου πέραν του 2025 για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις και να προετοιμαστούν για την ασφάλεια προσφοράς τα επόμενα χρόνια.

Η Κοινή Πλατφόρμα Αγοράς Φυσικού Αερίου της ΕΕ ξεκίνησε επίσης την τέταρτη δημοπρασία για να συνεχιστεί η αγορά αυτού του υδρογονάνθρακα, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ 23 και 27 Νοεμβρίου.

Συνεπώς το παραμύθι ότι δεν έχουμε φυσικό αέριο δεν υπάρχει.

 Αρα  πρέπει να το πληρώνουμε και πιο φτηνά!  Για  να δούμε…