Κρίση για τον τόνο σε κονσέρβα

κονσέρβα

Ο πληθωρισμός καταστρέφει τα σχέδια μιας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και το πρόβλημα είναι ακόμα στην αρχή του.

Ο τόνος σε κονσέρβα είναι βασικό προϊόν  στα ντουλάπια των νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, υπάρχουν νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν υπό κρίση  μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με αξία περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, η βιομηχανία τόνου κυριαρχείται από πολυεθνικές όπως η Thai Union, ιδιοκτήτρια του προμηθευτή θαλασσινών Chicken of the Sea, η οποία έχει τώρα μια σειρά από εμπόδια να ξεπεράσει για να διατηρήσει την επιχείρηση που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μέρος των ΗΠΑ.

Οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, η εξυγίανση της αγοράς, η βιωσιμότητα, οι ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και το σκάνδαλο των τιμών που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία επηρέασαν τη δημοτικότητα του τόνου στην αγορά των ΗΠΑ, επιβαρύνοντας την κατά κεφαλήν κατανάλωση μεταξύ των ετών 2000 και 2021 κατά 45%.

Η πανδημία ανέστησε μέρος αυτής της χαμένης εμπιστοσύνης και επανέφερε τη λάμψη σε μια προσιτή, πλούσια σε πρωτεΐνες επιλογή και ο τόνος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης από το 2011. Το 2021 οι ΗΠΑ εισήγαγαν σχεδόν 290.000 τόνους, εκ των οποίων το 71% ήταν κονσέρβες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Τα κέρδη για την Thai Union αυξήθηκαν σχεδόν 19% εκείνο το έτος σε σύγκριση με το 2019, αναφέρει το CNBC. Ωστόσο, η εταιρεία της Ταϊλάνδης αντιμετωπίζει τώρα μια αύξηση του κόστους λόγω του πληθωρισμού που θα μπορούσε να καταστρέψει την ανάκαμψη και που προστίθενται σε άλλες καταστάσεις όπως ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Thai Union έχει δύο χρόνια αυξήσεων τιμών και διερευνά στρατηγικές αυτοματισμού για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος. Αντιμετωπίζει όμως και τα προβλήματα που επηρεάζουν τη βιομηχανία γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της βιωσιμότητας, της κλιματικής αλλαγής και της παράνομης αλιείας.

Παγκοσμίως η άνοδος των τιμών και η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες έχει προκαλέσει την πτώση της κατανάλωσης του κονσερβοποιημένου τόνου για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Το πρόβλημα θα αρχίσει να εμφανίζεται σύντομα και σε όλη την Ευρώπη…