Μια παχύσαρκη χώρα που εκρήγνυται

παχυσαρκία

Στην Ελλάδα το φαινόμενο της παχυσαρκίας και ειδικά της παιδικής παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα έντονο. 

Η τελευταία έκθεση του ΠΟΥ για την παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη τοποθετεί την Ελλάδα μαζί με την Κύπρο ως τις χώρες με τα χειρότερα ποσοστά για το 2022. Το 39% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 29% έχουν φτάσει σε επίπεδα παχυσαρκίας.

«Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες», προειδοποιεί η έκθεση, με
κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, μυοσκελετικές παθολογίες ή όγκους. «Η παχυσαρκία συνεπάγεται απώλεια ποιότητας και προσδόκιμου ζωής, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, αυξημένη κατανάλωση ναρκωτικών, πόρων υγείας και μειωμένη παραγωγικότητα», αναφέρει η έκθεση.

Το πρόβλημα είναι τέτοιο που ο ΠΟΥ ενθαρρύνει την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής με τη
συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας, από τους πολιτικούς μέχρι τους γιατρούς, τους δασκάλους, τις
βιομηχανίες τροφίμων, τους υπεύθυνους μάρκετινγκ και διαφήμισης, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης.

Στην ΕΕ μόνο το 13% των ανηλίκων καταναλώνει μια μερίδα λαχανικών την ημέρα και λιγότερο από το 40% ένα φρούτο.

 

Μία από τις αιτίες είναι ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας πριν από την πανδημία δεν έχουν ανακτηθεί. Τα παιδιά παίζουν στις οθόνες τους, καθισμένα και όχι στο δρόμο ή στα πάρκα. Και σε αυτό προστέθηκε η οικονομική και ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο ΠΟΥ φοβάται ότι οι δίαιτες θα επιδεινωθούν και η κατανάλωση θα μειωθεί περαιτέρω στις ευάλωτες οικογένειες.

Οι χειρότερες συνήθειες συνδέονται με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο γονέων. Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά δεν τρώνε πρωινό, δεν τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πίνουν περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη και δεν κάνουν αθλήματα ή σωματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, ο φτωχότερος πληθυσμός ζει σε μικρότερα διαμερίσματα και σε γειτονιές με λιγότερες ευκαιρίες για αθλητισμό ή για περίπατο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να ενθαρρύνεται στο σχολείο, στον ελεύθερο χρόνο, όταν ταξιδεύετε στο σπίτι.

Προτείνεται επίσης να ενθαρρυνθούν οι οικογένειες να βρουν άλλους χρόνους για να βγάλουν τα
παιδιά από το σπίτι, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο στο σχολείο, όπως κάνει το 41% ​​των
ευρωπαίων παιδιών.
Ακούει κανείς;