Ο κόσμος δεν πληρώνει

πληρώνει

Η Ισπανία θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι πολίτες έχουν σήμερα τα περισσότερα έξοδα πάνω από το μηνιαίο εισόδημά τους, κατά μέσο όρο 328 ευρώ.

Παρόλα αυτά, οι Ισπανοί καθυστερούν λιγότερο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Μόνο το 21% ισχυρίζεται ότι δεν έχει πληρώσει τουλάχιστον ένα τιμολόγιο εγκαίρως τον τελευταίο χρόνο, σε
σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 35%.

Το τρέχον κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, με τις τιμές να αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο από τους
μισθούς, αναγκάζει πολλές οικογένειες να ξοδεύουν περισσότερα από όσα κερδίζουν για να
αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη νέα έκδοση της Έκθεσης
Ευρωπαϊκών Καταναλωτικών Πληρωμών της Intrum, η οποία θα δημοσιευτεί πλήρως τον Νοέμβριο, και από την οποία φαίνεται ότι το ένα τρίτο των Ισπανών (28%) αναγνωρίζουν ότι τα μηνιαία έξοδά τους υπερβαίνουν αυτές τις στιγμές στο εισόδημά σας. Ένα ποσοστό πολιτών σε αυτή την κατάσταση είναι τέσσερις μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24%).

 

Για άλλη μια χρονιά, η Έκθεση Ευρωπαϊκών Καταναλωτικών Πληρωμών της Intrum, της οποίας η
έρευνα πραγματοποιήθηκε με περισσότερα από 20.000 άτομα από 20 ευρωπαϊκές χώρες, εμβαθύνει στα προσωπικά οικονομικά των πολιτών της.

 

Ανάμεσα στα συμπεράσματα, ξεχωρίζει ότι οι Ισπανοί που ισχυρίζονται ότι ξοδεύουν περισσότερα
μηνιαίως από όσα κερδίζουν, το κάνουν κατά μέσο όρο 328 ευρώ, έναντι του μέσου όρου των 232
ευρώ στην Ευρώπη.

 

Αυτά τα στοιχεία θα τοποθετούσαν την Ισπανία ως τη δεύτερη χώρα όπου οι πολίτες έχουν τα
περισσότερα μηνιαία έξοδα πάνω από το εισόδημά τους, μόνο κάτω από την Ελβετία, με 359 ευρώ το μήνα. Αντίθετα, η Πολωνία (99 €), η Ουγγαρία (94 €) και η Τσεχική Δημοκρατία (35 €) τοποθετούνται ως οι περιοχές όπου οι οικογένειες έχουν τη μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ του εισοδήματος και των εξόδων τους.

 

«Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ισπανίας δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αυτό το
επίπεδο τους επόμενους μήνες και ως εκ τούτου εταιρείες και ιδιώτες θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών. Δεδομένου αυτού του σεναρίου, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η υπερχρέωση και να συνεχιστεί η προώθηση της καλής οικονομικής εκπαίδευσης». λέει ο José Luis Bellosta, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Ισπανίας.

Οι Ισπανοί, οι λιγότερο καθυστερημένοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Παρά το υψηλό επίπεδο αυτών των επιπλέον μηνιαίων δαπανών, μόνο το 21% των Ισπανών
καταναλωτών παραδέχεται ότι δεν έχει πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό εγκαίρως τους
τελευταίους 12 μήνες. Ένα ποσοστό που σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχεται στο 35%, το υψηλότερο
ποσοστό από το 2019. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ισπανία τοποθετείται, μαζί με την Πορτογαλία, ως η χώρα όπου οι λιγότεροι πολίτες καθυστερούν τις πληρωμές τους, ενώ στην άλλη στην άλλη πλευρά του πίνακα βρίσκονται η Νορβηγία (56%), η Ελλάδα (55%) και η Ελβετία (54%).

Σε εκείνα τα νοικοκυριά στα οποία σημειώνονται καθυστερήσεις πληρωμών, αυτό οφείλεται συνήθως σε οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από το τρέχον κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο (33%) των ερωτηθέντων στην Ισπανία παραδέχονται ότι, αν έπρεπε ποτέ να παραλείψουν να πληρώσουν έναν λογαριασμό, θα ένιωθαν λιγότερο ένοχοι από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Μια αίσθηση που μοιράζεται σε όλη την Ευρώπη (31%).