Επίθεση στο Κατάρ για τη Γάζα

Κατάρ

Εχει χαθεί η μπάλα με τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Πως όχι, όταν μια από τις μεγάλες ισπανικές εφημερίδες, η ABC έχει άρθρο στο οποίο κατηγορεί το Κατάρ για υπόθαλψη του ηγέτη της Χαμάς και όχι μόνο! Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα της, με βάση τη Μαδρίτη, εφημερίδας αναφέρεται:

«Το Κατάρ παρέχει καταφύγιο και προπαγάνδα στον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια
Το φιλόδοξο μικρό εμιράτο πετρελαίου κατηγορεί το Ισραήλ και προσφέρεται να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή κρατουμένων»

 

Οι ηγέτες της Χαμάς που ηγήθηκαν της επίθεσης κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα -σήμερα των οποίων τα ίχνη είναι άγνωστα- αναμφίβολα διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Κάποιοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τις επιθέσεις των Εβραίων.

 

Ο Χανίγια είναι πλέον ο πρώτος στόχος των εβραϊκών αντιποίνων. Αυτός που δεν έχει τίποτα άλλο
παρά αφορμή για πανηγυρισμούς είναι, ωστόσο, ο πολιτικός ηγέτης του παλαιστινιακού
τρομοκρατικού κινήματος, Ισμαήλ Χανίγια. Ο 61 ετών Χανίγια, πρώην καθηγητής πανεπιστημίου και πατέρας 13 παιδιών, βρίσκεται σήμερα άνετα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Κατάρ.
Το πολύ πλούσιο πετρελαϊκό εμιράτο πρόσφερε επίσης στον Χανίγια ένα συγκρότημα γραφείων, όπου μπορούσε να δει το περασμένο Σάββατο, την ημέρα της επίθεσης κατά του Ισραήλ. Στο βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο, ο ηγέτης της Χαμάς φαίνεται να απολαμβάνει, μαζί με το υπουργικό
συμβούλιο των συμβούλων του, τις εικόνες της επίθεσης που μετέδωσε το δίκτυο Al Yasira, το CNN του αραβικού κόσμου, που ελέγχεται από το Κατάρ, σαν να ήταν ένας αγώνας για την παλαιστινιακή ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, γεννημένος σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας, πήρε πτυχίο στην Αραβική Λογοτεχνία και ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, το 1987. Η άνοδός του, στην ιεραρχία της Χαμάς, της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής ομάδας, ήταν μετέωρη μετά το θάνατο δύο προηγούμενων ηγετών σε ξεχωριστές ισραηλινές επιθέσεις. Πέρασε χρόνο στη φυλακή και το 2016 αποφάσισε να καταφύγει στο Κατάρ, το οποίο του πρόσφερε καταφύγιο για να μπορέσει να εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ο Ισμαήλ Χανίγια γλίτωσε τα πιο σκληρά χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πλήρωσε ένα πολιτικό
τίμημα. Στις «εσωτερικές εκλογές», οι δύο άνδρες που καταζητούνται σήμερα από το Ισραήλ, ως οι
πλέον υπεύθυνοι για το κύμα τρόμου, ανέβηκαν στην ηγεσία των επιχειρησιακών και στρατιωτικών
παρακλάδων της Χαμάς: ο Γιαχία Σινγουάρ και ο Μοχάμεντ Ντέιφ.

Διπλωματική στρατηγική 

Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα τους αναζητήσουν στη Γάζα μέχρι να καταρρεύσουν, ο Χανίγια
συνομιλεί στη Ντόχα με τους ηγέτες της για να αναπτύξουν τη διπλωματική στρατηγική. Πριν από δύο ημέρες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ αναγνώρισε ότι έχουν άμεση σχέση με τη Χαμάς, κατηγόρησε το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη σύγκρουση και ανακοίνωσε ότι το Κατάρ προσφέρεται να μεσολαβήσει για μια «ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με άλλους Παλαιστίνιους».

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο βορειοαμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν,
μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, για να «συντονίσει τις προσπάθειες».
Αν και τα στοιχεία για συμπαιγνία με τη Χαμάς στην προετοιμασία του πολέμου δείχνουν το Ιράν, το Κατάρ δεν κρύβει ότι έχει πλέον πολλά να προσφέρει στην αναζήτηση λύσης.

 

Δίνει καταφύγιο στον ηγέτη της Χαμάς, όπως έκανε κάποτε στους Ταλιμπάν. Πρόσφατα μεσολάβησε στις μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης στη Ντόχα, στις οποίες επιτεύχθηκε συμφωνία για την απελευθέρωση κρατουμένων με αντάλλαγμα δισεκατομμύρια δολάρια, που είχαν παγώσει τότε οι ΗΠΑ. Και τώρα χειρίζεται μια από τις σειρές της σύγκρουσης στη Γάζα.

 

Τι ψάχνει το μικροσκοπικό αλλά εξαιρετικά πλούσιο εμιράτο του Κόλπου; Χωρίς αμφιβολία
ανταγωνίζεται τη γιγαντιαία γειτόνισσα της, τη Σαουδική Αραβία, για τον έλεγχο της περιοχής.
Ένας ανταγωνισμός που οδηγεί και τις δύο αραβικές χώρες, που κυβερνώνται από σουνιτικές
μοναρχίες αλλά με διαφορετικούς βαθμούς θρησκευτικού φονταμενταλισμού, να ανταγωνιστούν
επίσης στον κόσμο των δυτικών επιχειρήσεων και του ποδοσφαίρου, με τον ίδιο πολιτικό και
προπαγανδιστικό στόχο».

Μάλιστα…