Οι τιμές στην ενέργεια επιστρέφουν στα ύψη

Ενέργεια

Οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν αυξήσεις άνω του 20% στην ενέργεια το 2024.

 

Η τρέχουσα άνοδος του αργού πετρελαίου και των καυσίμων και η αναμενόμενη άνοδος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα επηρεάσουν τους πάντες. Οικογένειες και εταιρείες θα υποφέρουν. Τόσο απλά.

Οι ειδικοί προβλέπουν μια πολύ περίπλοκη χρονιά εάν δεν εφαρμοστούν φοροελαφρύνσεις κα
επιδοτήσεις και ο πληθωρισμός αυξηθεί.

Ο ένας μετά τον άλλο μεγάλο οργανισμό προειδοποιεί για τα χειρότερα. Η Τράπεζα της Ισπανίας είναι ο τελευταίος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για τους τελευταίους μήνες του 2023 και του 2024. Για το επόμενο έτος προβλέπει ισχυρή αύξηση των τιμών της ενέργειας έως και 19,5 % ως μέσο ποσοστό.

 

Ο οργανισμός αυτός βασίζει τις εκτιμήσεις του στις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου και
του φυσικού αερίου, που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, κατάσταση που επηρεάζει όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες και κλάδους, και η οποία προκαλεί υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα και απώλεια ανταγωνιστικότητας για τις εταιρείες.

 

«Είναι προφανές ότι τα καύσιμα, το πετρέλαιο και τα ενεργειακά προϊόντα γενικότερα, γίνονται και
πάλι πιο ακριβά», αναφέρει σε ανάλυσή της η εφημερίδα ABC.

Αν και η μέση τιμή του φυσικού αερίου φέτος είναι περίπου 35 ευρώ ανά MWh, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 50 ευρώ το 2024.

Η άνοδος των τιμών των καυσίμων φέρνει για άλλη μια φορά σε μπελάδες όλους τους ιδιώτες
οδηγούς και εάν καταργηθούν οι εκπτώσεις για επαγγελματίες, τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι όσο και οι οδικές μεταφορές – επιβατών και εμπορευμάτων – θα υποστούν σημαντικό πλήγμα.

Η απόφασή τους θα επηρεαστεί, αφενός, από τη γνώμη της ΕΕ και διαφόρων εθνικών και διεθνών
οργανισμών, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να καταργήσουν τις επιδοτήσεις και τις φορολογικές μειώσεις ή να τις διατηρήσουν μόνο για τις ευάλωτες ομάδες. και από την άλλη η άνοδος των τιμών της ενέργειας που μαζί με την προβλεπόμενη αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα αποτελέσουν δοκιμασία για τους πολίτες.