Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο…

αντέχει

Τα διεθνή μέσα δεν αντέχουν άλλο. Εκφράζουν το ένα με τον άλλο τον αποτροπιασμό τους για τις εξελίξεις στη λωρίδα της Γάζας.

Μετά την επίθεση της Χαμάς ήρθε η απάντηση του Ισραήλ και ο πόλεμος αντί να τελειώσει γίνεται ακόμα πιο σκληρός με θύματα χιλιάδες ανθρώπινες  ζωές:

Στην El Pais η Ευα Ιγιουθ τονίζει: «Το συμπέρασμα είναι αναπόφευκτο: η κατάληψη της εξουσίας στην οποία έχει επικεντρωθεί τόσο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο συνασπισμός του ήταν στην κορυφή της ατζέντας τους, όχι η ασφάλεια του Ισραήλ. Η βάρβαρη σφαγή που διέπραξε η φανατική και διεφθαρμένη Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας μακράς και παρατεταμένης στρατιωτικής και κατοχικής σύγκρουσης που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει και μάλιστα σκοπεύει να την εντείνει. Υπάρχουν ήδη δύο συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από αυτά τα γεγονότα: η ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν είναι ούτε ικανή ούτε πρόθυμη να νοιαστεί για την ασφάλεια του Ισραήλ. Εκπροσωπεί μικρές ομάδες συμφερόντων και όχι το συλλογικό καλό. Και το δόγμα της διακριτικής στρατιωτικής διαχείρισης της σύγκρουσης με το οποίο η ακροδεξιά δικαιολογεί εδώ και καιρό την εγκατάλειψη κάθε πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό της κατοχής μόλις κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μας. Το Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ ασφαλές εάν εξαρτάται μόνο από τη δύναμη και τα στρατιωτικά μέσα».

Στην επίσης ισπανική ABC o στρατηγός Πέδρο Πιτάρτς (πρώην επικεφαλής του Eurocorps και γενικός διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής στην κυβέρνηση Θαπατέρο) εκτιμά ότι «Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Χαμάς αντιπροσωπεύει ένα μέτωπο που αναγκαστικά και αρνητικά θα επηρεάσει την προσοχή και τον όγκο της υποστήριξης προς την Ουκρανία, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ (ό,τι κι αν λένε στις Βρυξέλλες). Ανοίγει επίσης το δρόμο για έναν νέο πόλεμο υψηλής έντασης στη Μέση Ανατολή που προφανώς θα τροφοδοτούσε την αποσταθεροποίηση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία»

 

Στην Πορτογαλία για την Publico η Κάρμο Αφόνσο θεωρεί πως «Με τον ίδιο τρόπο που δεκαετίες καταπίεσης και σφαγής δεν νομιμοποίησαν τις επιθέσεις της Χαμάς, δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως δικαιολογία και νομιμοποίηση για τη σημερινή ισραηλινή βαρβαρότητα».

 

 

Η γαλλική Figaro στο άρθρο του Κριστόφ Κορνεβέν φοβάται: «Η Γαλλία δεν είναι πυριτιδαποθήκη, αλλά η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα. Η αστυνομία δεν αποκλείει την εισαγωγή του πολέμου στη Γαλλία». Παράλληλα τονίζει: «Επίθεση της Χαμάς: ωθούμενοι από την ακρα αριστερά, πώς οι ακτιβιστές προσπαθούν να εισαγάγουν τη σύγκρουση στη Γαλλία…»

 

 

H βελγική Le Soir βλέπει ότι «εάν ολόκληρος ο πλανήτης, εκτός από το Ισραήλ, θεωρούσε από καιρό ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος, αυτή η προοπτική δεν υπάρχει πλέον στην πραγματικότητα. Αιτία, ειδικότερα, είναι η αδράνεια της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Στην ανάλυση των ευθυνών για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, το μερίδιο του Ισραήλ από τη μια και οι Παλαιστίνιοι από την άλλη κατέχουν προφανώς κυρίαρχη θέση. Δεν πρέπει όμως να παραμελούμε τη διεθνή κοινότητα, της οποίας οι ενέργειες και οι αδράνειες έχουν βαρύνει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες«.

 

 

Για την Algemeine Dagblad, «Τώρα που η βία εκρήγνυται στο Ισραήλ και τη Γάζα, είναι σημαντικό στην Ολλανδία να μην σκέφτονται ασπρόμαυρα και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την κλιμάκωση».

 

 

Η γερμανική Frankfurter Rundschau είναι έξαλλη με τους… Ρώσους: «Το κυνηγόσκυλο του Πούτιν, Καντίροφ, υποδύεται τον μεσίτη της ειρήνης μετά την επίθεση της Χαμάς».

 

Στη Σουηδία η Aftenposten είναι βέβαιη: «Εγκλήματα πολέμου ή αντίσταση; Τρόμος διαρκείας».

 

 

Η Reppublica στην Ιταλία αναφέρει στο editorial της: «Επίθεση στο Ισραήλ, το πογκρόμ των τζιχαντιστών ενάντια στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Το κυνήγι για Ισραηλινούς αμάχους που ξεκίνησε η Χαμάς αναβιώνει τις μεθόδους κυνηγιού Εβραίων που προέρχονται από τις πιο άγριες διώξεις. Οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς στα ισραηλινά χωριά Kfar Aza και Be’eri βοηθούν στην κατανόηση της αγριότητας αυτής της νέας ενσάρκωσης της τζιχαντιστικής βίας. Το Ισραήλ απάντησε με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο…».

 

Στην Ελβετία, η Blick έχει συνέντευξη με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Arye Sharuz Shalicar που επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει η επιλογή εισβολής και κατάληψη στη Λωρίδα της Γάζας».

H σέρβικη Kurir είναι σίγουρη:  «Η Αίγυπτος έχει μεγάλη ευθύνη για τη σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ. Είναι βέβαιο πως όταν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί θα εισβάλουν ολοκληρωτικά. Η Γάζα με την σημερινή της μόρφη τελείωσε».