Άνθρωποι

Άνθρωποι

Της Στεύης

Στη ζωή μας συναντούμε άπειρους, αμέτρητους σίγουρα ανθρώπους. Αν μετρήσεις όλους αυτούς που έχεις δει και όχι με μια φευγαλέα ματιά αλλά αυτούς που έχουν επηρεάσει έστω και σε πολύ μικρό βαθμό τη ζωή σου, τη σκέψη και τη ψυχολογία σου τότε ναι μάντεψε…δε θα σου φτάσει μια ολόκληρη μέρα ίσα ίσα να κάνεις μια αναφορά στα ονόματά τους χωρίς περαιτέρω πληροφορίες. Ωστόσο σκέψου, όλοι αυτοί οι περαστικοί αλλά και οι πιο σταθεροί στη ζωή σου, νομίζεις ότι μόνο σου προσφέρουν τα ευγενή συναισθήματα και τις καλοπροαίρετες προθέσεις τους ή σε βλάπτουν; Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν και τα δυο. Αυτοί συνήθως, είτε σε ωφελούν και ασυναίσθητα σε πληγώνουν, σε σημαδεύουν είτε προσποιούνται πως σου προσφέρουν μόνο καλό, ενώ υποβόσκει μια αρνητική πρόθεση λόγω βαθύτερων ψυχολογικών αιτιών που μπορεί να κρύβει αυτό το άτομο.

Τοξικοί.

Αυτός είναι ο ακριβέστερος χαρακτηρισμός τέτοιων ανθρώπων που προσποιούνται την ωφέλεια που σου «προσφέρουν» και τρέφουν μίσος, ζήλεια, αισθάνονται αρκετά ανώτεροι και αισθάνονται ότι μπορούν να σε μαγέψουν, να σε επηρεάσουν σε καθετί που λένε. Τέτοιοι άνθρωποι όχι μόνο δεν πρέπει να σε επηρεάζουν και ακόμη χειρότερα να τους θαυμάζεις για την ανωτερότητα που δείχνουν (γιατί δεν την έχουν στ’ αλήθεια) και για το χαμηλότερο επίπεδο που σε κάνουν να πιστεύεις πως ανήκεις είτε αυτό είναι κοινωνικό, είτε οικονομικό, είτε μορφωτικό, είτε νοητικό.

Τέτοιους ανθρώπους θα συναντήσεις πολλούς ακόμη στη ζωή σου. Δεν είναι όμως επιτρεπτό απ’ το υποσυνείδητό σου να τους αφήνεις να σε ελέγχουν με αυτό τον τρόπο. Διότι το υποσυνείδητο βρίσκεται στη λογική πως ο εαυτός σου είναι ο μόνος που ελέγχει τον εαυτό σου στην τόσο μικρή πορεία του ταξιδιού της ζωής. Έτσι, το μόνο μέλημα είναι η ευχάριστη διαδρομή (και κατά τον Καβάφη στην Ιθάκη, σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι).

Εφόσον όμως, οι καλοί περαστικοί ή σταθεροί άνθρωποι θα είναι ελάχιστοι και αυτούς πρέπει να κρατήσεις κοντά σου και να τους ευχαριστείς για το καλό που σου προσφέρουν κάνοντάς τους και εσύ ευτυχισμένους, πρέπει να καταλάβεις πως μόνο σε αυτούς πρέπει να στηρίζεις και να εμπιστεύεσαι σκέψεις και αληθινά συναισθήματα. Σ’ αυτούς τους λίγους. Αν αυτοί οι λίγοι διαπιστώσεις πως είναι υπερβολικά πολλοί, κάτι δεν πάει καλά. Έχε σκοπό, λοιπόν, στη ζωή σου να πορευθείς με άτομα που σέβεσαι και σε σέβονται ανιδιοτελώς και διώξε όσο μπορείς από αυτήν τους τοξικούς και καλοθελητές.

Πρέπει να ζήσεις.