Ο Όμηρος Τσάπαλος στο GenZ.gr

Όμηρος

Ο Όμηρος Τσάπαλος, ο νεότερος υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας στο Genz.GR

Ο Όμηρος Τσάπαλος, αν και νέος ηλικιακά υποψήφιος βουλευτής, έχει μαζέψει αρκετά εφόδια για να μπορεί να προσφέρει έμπρακτα στους πολίτες. Στηρίζει τα συμφέροντα της νέας γενιάς και  συμμερίζεται την αγωνία για την καθημερινότητα και την αβεβαιότητα του αύριο. Θέλει να συμβάλει στο καλύτερο αύριο και θέλει η νέα γενιά να βγει μπροστά και να στηρίξει τα συμφέροντα της, δίνοντας την συμμετοχή της στην κάλπη της Κυριακής.

Κύριε Τσάπαλε καλησπέρα.

Για αυτούς που θα ήθελαν να σας γνωρίσουν λίγο καλύτερα, θα επιθυμούσαμε να μας περιγράψετε τον εαυτό σας σε τρεις προτάσεις.

Είμαι ο Όμηρος και κατεβαίνω στις εκλογές ως ο νεότερος υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία. Εργάζομαι από μικρή ηλικία στο κομμάτι της Πολιτικής Επικοινωνίας και Στρατηγικής και τα τελευταία 3 χρόνια κατείχα την θέση του Εκπροσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ, του μεγαλύτερου δημόσιου οργανισμού της χώρας. Θεωρώ τον εαυτό μου φιλελεύθερο και φανατικό των μεταρρυθμίσεων για ένα καλύτερο και πιο φιλικό προς τον πολίτη Κράτος.

Γιατί θα πρέπει ένας νέος άνθρωπος που ίσως ψηφίζει για πρώτη ή δεύτερη φορά να ψηφίσει το κόμμα σας και κυρίως εσάς προσωπικά.

Του προτείνω να ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία γιατί απέδειξε ως Κυβέρνηση πως βρίσκεται δίπλα στους νέους, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις. Για πρώτη φορά οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι μέσω της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε η άδεια πατρότητας και επεκτάθηκε η άδεια μητρότητας στους 9 μήνες. Για πρώτη φορά αυξήθηκε 3 φορές ο κατώτατος μισθός μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σκοπεύουμε να τον αυξήσουμε και άλλο φτάνοντας τα 950 ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι νέοι θέλουν ασφάλεια και σταθερότητα για να σπουδάσουν, να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση και να κάνουν την δική τους οικογένεια. Εγώ, από την άλλη, θα ήθελα να με στηρίξουν οι νέοι όχι γιατί είμαι και εγώ νέος αλλά γιατί θεωρώ πως εκπροσωπώ τις ανάγκες και τα συμφέροντα τους. Βιώνω και εγώ όπως και αυτοί την αγωνία για το αύριο αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας στην Αθήνα. Αποφεύγω να μιλάω με ξύλινη γλώσσα και επιλέγω να περπατώ στις γειτονιές της Αθήνας, να βλέπω τα προβλήματα και να προτείνω λύσεις. Δεν είμαι ένας πολιτικός που απλά κάνει διαπιστώσεις και τον νοιάζει μόνο να επανεκλεγεί. Θα είμαι ευτυχής αν καταφέρω να προσφέρω στην πατρίδα και την γενιά μου και στο τέλος να γυρίσω στην δουλειά μου χωρίς δάφνες και τιμές.

Βλέποντας το βιογραφικό σας, φαίνεται ότι ξέρατε από μικρός ότι θέλατε να ασχοληθείτε με την πολιτική. Σωστά; Αν ναι, τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που πρόκειται να πάρει την απόφαση του για τις σπουδές του.

Πράγματι από μικρός μου άρεσε η πολιτική γιατί την θεωρώ ως το μέσο για να γίνομαι καθημερινά καλύτερος άνθρωπος. Η πολιτική είναι παντού γύρω μας άλλωστε. Από το τι επιλογές κάνουμε στην Οικονομία και την Παιδεία μέχρι το ποια συμμαχία θα δημιουργήσουμε με μια ξένη χώρα ή το πώς επιλέγουμε να μεταρρυθμίσουμε την Δημόσια Διοίκηση. Σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση, όπως έκανα εγώ, ανοίγεται μπροστά σου ένας τεράστιος ορίζοντας γνώσεων. Για αυτό και λοιπόν θα προέτρεπα όποιον νέο θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική να επιλέξει να κάνει και τις αντίστοιχες σπουδές. Η πολιτική μαθαίνεται τόσο στο πεζοδρόμιο όσο και στα θρανία.

 

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Όλα αυτά τα χρόνια συνδεόμουν με την πολιτική επαγγελματικά. Νιώθω ωστόσο πως είμαι σε μια ηλικία με ένα αντίστοιχο πλήθος εμπειριών και γνώσης που μπορώ να προσφέρω στον συμπολίτη μου μέσα από μια θέση ευθύνης. Δεν χρειάζεται άλλωστε να είσαι «μαθουσάλας» για να ασχοληθείς ενεργά με την πολιτική, αυτό αποδεικνύεται άλλωστε καθημερινά σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ και η εμπλοκή μου με την κοινωνική πολιτική ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που με έκανε να κατέβω στις εκλογές. Εδώ, στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, βιώνεις με τον πιο άμεσο τρόπο την ανάγκη, την βιοπάλη, την ταλαιπωρία, τον πόνο, την προσδοκία και την ευγνωμοσύνη του απλού πολίτη. Εδώ βιώνεις το φιλικό αλλά και το απάνθρωπο πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης. Εδώ καλείσαι να βρεις λύσεις σε προβλήματα από τα οποία εξαρτάται κυριολεκτικά η επιβίωση του συνανθρώπου σου. Ο ΕΦΚΑ για εμένα ήταν η Κοινωνία σε μικρογραφία. Και όπως υπηρέτησα την αποστολή μου -θεωρώ στον μέγιστο δυνατό βαθμό -έτσι θα υπηρετήσω και την εντολή των συμπολιτών μου στην Α΄ Αθήνας, εφόσον με εμπιστευθούν με την ψήφο τους.

 

Βλέπουμε γενικά στους λόγους των πολιτικών αρχηγών, κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αναφέρονται συχνά στη νέα γενιά. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της νέας γενιάς τείνει να είναι αρκετά αρνητική προς την πολιτική κυρίως διότι έχει απογοητευτεί σε θέματα διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και ψεύτικων υποσχέσεων. Πως πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να τους κάνετε να ενδιαφερθούν, να πάνε στις κάλπες και να σας στηρίξουν.

Σίγουρα δεν θα ενδιαφερθούν μέσα από επιφανειακά και σε μεγάλο βαθμό «επιπόλαια» βίντεο στο τικ τοκ, όπως επιλέγουν πολλοί πολιτικοί να κάνουν χρησιμοποιώντας αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο μόνος τρόπος για να παρακινήσουμε τους νέους να ασχοληθούν είναι δίνοντας λύσεις στα προβλήματα τους. Θέλουν καλύτερους μισθούς και για αυτό εμείς θα φτάσουμε τον μέσο μισθό στο τέλος της τετραετίας στα 1.500 ευρώ. Θέλουν να μπορούν να ανοίγουν σε λίγες ημέρες την επιχείρηση τους χωρίς ταλαιπωρία. Για αυτό και ψηφιοποιούμε το Κράτος και δημιουργούμε σταδιακά πάνω από 4.000 ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω τουGov.gr. Οι νέοι θέλουν αλήθειες και όχι ψεύτικες υποσχέσεις που μας κοστίζουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Για αυτό και εμείς ως Νέα Δημοκρατία είμαστε οι πλέον φειδωλοί στις υποσχέσεις μας.

Τι διαφορετικό θεωρείτε ότι έχετε, όντας νέος ηλικιακά πολιτικός, θετικό και αρνητικό σε σχέση με τους παραδοσιακούς πολιτευτές που είναι κυρίως ηλικιακά μεγαλύτεροι.

Προσπαθώ να «μπαίνω στα παπούτσια» του πολίτη που έχω απέναντι μου. Ακούω και δεν έχω «έτοιμες απαντήσεις για το κάθε τι». Προτάσσω την αλήθεια, την εντιμότητα, την σοβαρότητα και την σεμνότητα στην πολιτική και όχι την «δηθενιά», το «βουλετιλίκι» και τις δημόσιες σχέσεις. Δεν λειτουργώ με ταξικά κριτήρια, αντιθέτως πιστεύω πως όλοι οι πολίτες έχουν τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες απαιτήσεις από την Πολιτεία. Έχω όρεξη για δουλειά και δεν διστάζω να συγκρουστώ με όσους θέλουν να μας κρατούν πίσω. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από «ταλιμπάν των μεταρρυθμίσεων». Και εγώ θεωρώ πως είμαι ένας από αυτούς.

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στην λεγόμενη Generation Z στο δρόμο για τις κάλπες;

Θα ήθελα να τους πω πως οι εκλογές της Κυριακής είναι μια χρυσή ευκαιρία για να ακουστείτε. Να ακούσουμε όλοι οι υπόλοιποι τα παράπονα σας, τα προβλήματα σας, την στάση σας απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Για αυτό και είναι απαραίτητο να ψηφίσετε. Όσο δεν ψηφίζετε τόσο κάποιος που πάει και ψηφίζει ουσιαστικά ψηφίζει και για εσάς! Και αυτό δεν νομίζω ότι το θέλουν οι νέοι άνθρωποι. Την Κυριακή μπορείτε να ψηφίσετε όποιο κόμμα θέλετε. Αν θέλετε όμως μια συμβουλή από έναν 35χρονο πολιτικό, θα σας έλεγα ότι η πατρίδα μας μεγαλουργεί μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και όταν έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να την οδηγήσει στην ευημερία και την πρόοδο. Οι νέοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθεια. Και είναι τιμή μου που καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μίλησα με πολλούς νέους-εκπροσώπους της Generation Z και προσπάθησα να τους πείσω για την αναγκαιότητα όλων των παραπάνω. Η Νέα Δημοκρατία έχει εντάξει στο πρόγραμμα της πολλές από τις προτάσεις αυτής της γενιάς. Με την δική σας στήριξη θα τις κάνουμε πράξη τα επόμενα 4 χρόνια. Και εγώ θα είμαι δίπλα σας.