Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022

Ψυχικής υγείας

Γιατί είναι απαραίτητο να μιλάμε για την ψυχική υγεία;

Η γενιά μας, η Generation Z, ευτυχώς -συγκριτικά με τις προηγούμενες- είναι εξοικειωμένη με τον όρο Ψυχική Υγεία ή αλλιώς Mental Health. Καθημερινά λοιπόν αναφερόμαστε σε αυτόν τον όρο, και πολύ καλά κάνουμε, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο γνωρίζουμε όντως τι είναι η ψυχική υγεία.

Αρχικά, ας συμβουλευτούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος αναφέρει πως η Ψυχική Υγεία ενός ανθρώπου προϋποθέτει την κοινωνική, συναισθηματική, φυσική και ψυχική ευεξία του ανθρώπου και δεν είναι η απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής ή η απουσία συμπτωμάτων.

Τι εννοούμε όμως με αυτόν τον ορισμό;

Η Ψυχική Υγεία είναι οικουμενική και την έχουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά σε διαφορετικό βαθμό. Είναι μία συνεχής, αλλά μεταβαλλόμενη κατάσταση με θετικές και αρνητικές αλλαγές και κατευθύνσεις. Η Ψυχική Υγεία όλων μας είναι άμεσα συνδεδεμένη και αλληλένδετη με την φυσική μας κατάσταση και με την σωματική υγεία. Τα συναισθήματά μας ανά πάσα στιγμή επηρεάζουν και μεταβάλλουν την ψυχική μας υγεία, όπως επίσης και όλες οι καθημερινές και μη κοινωνικές μας συναναστροφές.

Είναι σημαντικό επίσης να κατανοήσουμε όλες και όλοι πως το γεγονός πως ένας άνθρωπος μας «φαίνεται καλά», ή δεν πάσχει από κάποια διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή, ή δεν έχει «σοβαρά προβλήματα» σύμφωνα με την δική μας κρίση, δεν αναιρεί το δεδομένο πως μπορεί να μην νιώθει καλά στην ψυχική του υγεία και να αντιμετωπίζει ζητήματα σε σχέση με την ψυχική του υγεία.

Κάθε άτομο οφείλει να προσέχει τον εαυτό του και την ψυχική του υγεία.

Κάθε άτομο δικαιούται να πάρει ένα διάλειμμα από οτιδήποτε του/της διαταράσσει την ψυχική υγεία.

Κάθε άτομο δικαιούται να μην νιώθει καλά και οφείλουν οι υπόλοιποι να το σέβονται.

Καθένας και καθεμία από εμάς οφείλει να ενημερώνεται για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Υ.Γ. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας!