Από τη χρυσή εβδομάδα, στη «λάσπη»

Χρυσή

Από τη χρυσή εβδομάδα του αθλητισμού, στην «βρώμικη» εβδομάδα της πολιτικής

Μετά από μια χρυσή εβδομάδα αθλητισμού για την χώρα μας, μια «βρώμικη» πολιτικώς εβδομάδα ήρθε να πάρει τη σκυτάλη. Μετά τα πολλά μετάλλια που μας έφεραν οι Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες, ακολουθεί το φεστιβάλ «λάσπης» στην Ελληνική Βουλή, που άνοιξε πρόωρα μετά την ιστορία για τις υποκλοπές που παρακολουθήσαμε φέτος το καλοκαίρι.

Στα σημαντικά

Για άλλη μία φορά, σε μία δύσκολη και τοξική επικαιρότητα, οι αθλητές και οι αθλήτριες ξεχώρισαν και μας χάρισαν απλόχερα μετάλλια και εθνική υπερηφάνεια. Από τους λίγο μεγαλύτερους Λευτέρη Πετρούνια, Κατερίνα Στεφανίδη,  Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, μέχρι και τους νεότερους, Μίλτο Τεντόγλου, Ελίνα Τζένγκο, Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Στέφανο Ντούσκο. Όλοι και όλες, μας απέδειξαν για άλλη μία φορά, ότι πέρα τις δυσκολίες, τα κατάφεραν με πείσμα, ταλέντο και προσπάθεια. Σίγουρα όπως είπε και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, «τα όνειρα δεν έχουν να κάνουν με ηλικία», αλλά πολλοί από τους αθλητές και τις αθλήτριες που έφεραν μετάλλια είναι παιδιά της νέας γενιάς generation Z, με ταλέντο και πολλά χρόνια μπροστά τους για πολλά ακόμη κατορθώματα.

Καλό είναι να θυμόμαστε ωστόσο, ότι παρόλο που δεν παίζουν σε εμπορικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, κάνουν τη χώρα μας να ξεχωρίζει. Αν και κάποιοι και κάποιες από αυτούς δεν έχουν χορηγούς και οικονομική στήριξη, συνεχίζουν να θριαμβεύουν στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αθλητικές εκδηλώσεις. Ας ελπίσουμε σύντομα να ανταμείβονται όλοι και όλες, όπως τους αξίζει.

Στα πολιτικά

Στα πολιτικά λοιπόν, πριν λίγες εβδομάδες έσκασε η Βόμβα ότι κάποιος προσπάθησε να παρακολουθήσει το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν και στην αρχή, η κυβέρνηση δεν φάνηκε να παίρνει στα σοβαρά την καταγγελία αυτή, στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Όλη αυτή η ιστορία που φαίνεται ότι θα έχει πολλά κεφάλαια στο μέλλον, οδήγησε στο πρόωρο άνοιγμα της Βουλής κατά μία εβδομάδα.

Την εβδομάδα αυτή, αλλά και στην αρχή της επόμενης, θα παρακολουθήσουμε αρκετές συζητήσεις στη Βουλή άλλα και συνεδριάσεις των πολιτικών αρχηγών, με απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη αφού δεν είναι βουλευτής. Η εξέλιξη της υπόθεσης θα φανεί αρκετά σύντομα αφού την Παρασκευή θα δούμε τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και την άλλη εβδομάδα την ανεξάρτητη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Στην απόφαση για αυτή την σειρά που θα εξελιχθούν τα γεγονότα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αντίθετοι, και κρίνουν ότι είναι προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως την Παρασκευή, στην συνεδρίαση πολιτικών αρχηγών θα παρακολουθήσουμε ένα φεστιβάλ «ψέματος» και κατηγοριών, όπως άλλωστε έχει ξεκινήσει ήδη από όλες τις πλευρές και εντός και εκτός Βουλής.

Για άλλη μία φορά πάντως καταφέραμε σαν χώρα να γίνουμε ρεζίλι παγκοσμίως, με τα μεγαλύτερα μέσα στο εξωτερικό να γράφουν για την υπόθεση και ξεχωρίζει μάλιστα το τελευταίο δημοσίευμα στη New York Times, που δεν παρουσιάζει απλά τα γεγονότα, αλλά επιχειρεί να «ακυρώσει» τελείως τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και ότι «προσπάθεια» για αναδιαμόρφωση κράτους έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα.

Τελικά αυτή η υπόθεση θα φέρει κάποια αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ή είναι άλλη μία υπόθεση πολιτικής διαφθοράς που με τον καιρό θα ξεχαστεί τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους πολιτικούς; Μάλλον το άμεσο μέλλον θα δείξει.