Κοινωνικοπολιτική μουσική

Μουσική

Γιατί έχουμε ανάγκη τον κοινωνικοπολιτικό λόγο στη μουσική μας;

Η μουσική πάντοτε ήταν η κύρια μορφή έκφρασης των συναισθημάτων, των σκέψεων και των προβληματισμών του κόσμου. Του κόσμου που έχει την ανάγκη να μιλήσει για αυτά που συμβαίνουν είτε στο μυαλό του, είτε στη ψυχή του. Για σκέψεις που γεννιούνται μέσα στη μέρα, κάθε μέρα.

Μιλάμε για μουσική και στίχους που παίρνουν ένα βάρος από πάνω μας, για τον πόνο, για τη νοσταλγία, για την απογοήτευση, για το θυμό, για το χωρισμό, για την αγάπη, για τον έρωτα.

Οφείλουμε όμως να μιλάμε και για τη μουσική και τους στίχους που μας βοηθούν να κατανοήσουμε συμβάντα που μας αφορούν και μας προβληματίζουν. Γιατί ως κοινωνικά όντα οι άνθρωποι πάντα μιλούσαν για την κοινωνία και την πολιτική, για τη δικαιοσύνη και την αδικία, για το παράπονο, την απογοήτευση, την επανάσταση. Αυτό λοιπόν κάνει και η μουσική που εμπεριέχει στο λόγο της τον κοινωνικοπολιτικό στίχο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο στίχος και η μουσική;

Ας αναφερθούμε σε ένα τρανταχτό παράδειγμα, που είναι σε όλους και όλες μας γνώριμο. Ο αναγνωρισμένος παγκοσμίως Μίκης Θεοδωράκης, που είχε στο πλευρό του τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, έγραψε μουσική με κατά κύριο λόγο κοινωνικοπολιτικό στίχο και έχει καταφέρει με τα χρόνια να ‘ξεσηκώσει’ γενιές, να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου, μιλώντας στα κομμάτια του όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ανθρωπιστικά. Ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να μιλήσει στις ψυχές του λαού για τις πιο βασικές αξίες της ανθρώπινης ζωής, όπως για παράδειγμα η μουσική του άγγιξε και συνεχίζει να αγγίζει τις ευαίσθητες πλευρές των ανθρώπων για την δικαιοσύνη με το τραγούδι «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ».

Για αυτήν ακριβώς την Δικαιοσύνη χρειαζόμαστε την πολιτικοποιημένη μουσική, για έναν κόσμο που μέσω της μουσικής θα αντιλαμβάνεται την αδικία που επικρατεί στο πλανήτη στις μέρες μας, που μέσω της μουσικής του και των επόμενων τραγουδοποιών, συνθετών, ποιητών και στιχουργών ο κόσμος θα ξυπνά και θα έχει λόγο και άποψη για όσα συμβαίνουν σε πολιτικό και κοινωνικό βάθρο.

Η μουσική του και γενικότερα η πολιτικοποιημένη μουσική είναι απαραίτητη και αναγκαία για εμάς και για τις επόμενες γενιές, για τις αξίες που διδάσκει, για τον ανθρωπιστικό της λόγο, για την κάθαρση και την αγαλλίαση που προσφέρει στην ψυχή του λαού και για το κουράγιο που δίνει σε όλους τους «απλούς» ανθρώπους, που παλεύουν για έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, χρειάζεται να έχουμε για πρότυπο προς μίμηση αυτή τη μουσική, για να έχουμε στο μέλλον παρόμοιους στίχους, παρόμοια μουσική να μας τροφοδοτεί και να μας προσφέρει την παιδεία που θέλουμε να έχουμε, ιδιαιτέρως οι νέες γενιές.