Αμερική 2022

Αμερική

Αμερική 2022: Επιστροφή στον Μεσαίωνα

Άλλο ένα πρωί που ξυπνάς και απορείς τι άλλο μπορεί να ακολουθεί. Ξυπνάς και μια από τις βασικότερες ειδήσεις που σου εμφανίζονται, είναι η είδηση για την κατάργηση της προστασίας των εκτρώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πιο απλά μια είδηση που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απαγόρευση των εκτρώσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έβαλε σήμερα τα θεμέλια για την ουσιαστική απαγόρευση των εκτρώσεων, καθώς κατήργησε το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Από αυτό το σημείο και μετά, η κάθε πολιτεία είναι υπεύθυνη να αποφασίσει τα μέτρα, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμβλωση, αντί να αφήσουν την κάθε γυναίκα να αποφασίσει για το σώμα της και τα δικαιώματά της.

Η απόφαση του δικαστηρίου και η Πολιτεία αγνοούν ξεκάθαρα τους κινδύνους που μπορεί να φέρει αυτή η νομολογία. Οι γυναίκες της Αμερικής καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα, η μεταφορά σε άλλη πολιτεία με ευνοϊκούς για εκείνη όρους και η κρυφή παραπομπή σε γιατρούς για παράνομες διαδικασίες άμβλωσης με πολύ ακριβό οικονομικό κόστος και κινδύνους στην υγεία τους.

Γίνεται εύκολα κατανοητό πλέον, πως η συγκεκριμένη απόφαση αλλά και στάση των πολιτικών μίας κυρίαρχης χώρας, αυτής της Αμερικής, είναι μία στάση επιθετική και επικίνδυνη για τα δικαιώματα των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα.

Θα ήθελα να παραθέσουμε την φράση της Jennifer Aniston στη σειρά Friends “no uterus, no opinion”, και να σκεφτούμε πώς ένα σχόλιο σε κωμική σειρά αντικατοπτρίζει τόσο πολύ τη σημερινή πραγματικότητα και πώς δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι δεδομένα για τον 21ο αιώνα, χρειάζονται ακόμη πολλές ομαδικές προσπάθειες και αγώνες για να κατοχυρωθούν.

Είμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα στις ΗΠΑ.

Είμαστε δίπλα σε κάθε δικαίωμα.

Είμαστε δίπλα στον άνθρωπο.

 

ΥΓ. Καμία θρησκεία και κανένα δικαστήριο δεν θα πρέπει να έχουν άποψη για αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον και τη ζωή των γυναικών.