Φοιτητικές εκλογές 2022

Φοιτητικές εκλογές

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, φοιτητικές εκλογές.

Δύο χρόνια πέρασαν από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές και η νεολαία των φοιτητών/ριών επέστρεψε με ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα social mediaκυκλοφορούν με hashtag: #foititikes22 τα στατιστικά στοιχεία από τους φοιτητικούς συλλόγους και αναδεικνύεται πως η νεολαία που υποστηρίζει την κυβέρνηση, γνωστή ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν αποτελεί πλέον την 1η δύναμη στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αντιθέτως, άνοδος υπήρξε για Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ και Bloco, δείχνοντας την δυσαρέσκειά τους πρώτα προς την παρούσα κυβέρνηση, και έπειτα προς τους νέους/ες που την υποστηρίζουν.

Αρχικά, μετά από τα δύο αυτά χρόνια που οι νέοι απουσίαζαν από τις εκλογικές διαδικασίες, η κυβέρνηση κατάφερε να καθορίσει την ξεκάθαρη ήττα της στον νέο κόσμο. Αυτό το κατάφερε λοιπόν με την στοχοποίηση της νεολαίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, την αστυνομική αυθαιρεσία, την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) και τα νέα νομοσχέδια που έχουν στόχο την υπονόμευση της δωρεάν και δημόσιας παιδείας.

Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών καταδικάζουν τη στάση της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όσο καιρό εκπροσωπούσε την 1η δύναμη στα πανεπιστήμια ήταν απούσα και άπραγη στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Δικαίως, χαρακτηρίστηκαν μετά από αυτή τη στάση Σύλλογοι-Φαντάσματα.

Τα αποτελέσματα των φοιτητών κάνουν ξεκάθαρη τη στάση των νέων και η κυβέρνηση καλείται να σκεφτεί καλά τις κινήσεις της προς την εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα, πολύ καλύτερα να αναθεωρήσει και πολλές από τις αποφάσεις της, που οδήγησαν τους/τις φοιτητές/ριες να αντιδράσουν μέσω των εκλογών.