Το “Lo-Fi” στην Ελλάδα

Lo-Fi

Ένα αναδυόμενο είδος μουσικής που αναγνωρίζεται κυρίως από την Generation Z, η Lo-Fi μουσική, κατάφερε να κάνει μια ιδιαίτερη εμφάνιση στην Ελλάδα.

Στις 8 Απριλίου του 2022 κυκλοφόρησε ο πρώτος official μουσικός δίσκος της Ελληνικής Lo-Fi Κοινότητας.

Το όνομα Lo-Fi πρόκειται για συντομογραφία της φράσης Low Fidelity (χαμηλή πιστότητα) και προκύπτει από τις ηχογραφήσεις και τη μουσική μίξη που κάνουν οι καλλιτέχνες του είδους. Ο στόχος συχνά είναι να προκληθούν συναισθήματα χαλάρωσης και νοσταλγίας στον ακροατή μέσα από το ηχόχρωμα αναλογικών μουσικών μέσων όπως το βινύλιο και η κασέτα. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μουσικής είναι τα beats που συνδυάζουν hip-hop και chill-out στοιχεία, ενώ έχουν τις ρίζες τους στη Boom-Bap, στη τζαζ και στην ηλεκτρονική μουσική.

Τέτοια μουσικά κομμάτια και beats είναι ιδανικά ως background σε διάφορες περιστάσεις όπως για να συγκεντρωθείς όταν διαβάζεις ή εργάζεσαι, να χαλαρώσεις σπίτι με τον καφέ σου στο μπαλκόνι, να αράξεις με φίλους για να συζητήσεις.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του μουσικού είδους είναι και ο δίσκος που πρόσφατα κυκλοφόρησε “Aphrodite’s Memories” ή αλλιώς «Οι Αναμνήσεις της Αφροδίτης», όπου αποτελείται από 10 κομμάτια 12 διαφορετικών καλλιτεχνών της ελληνικής Lo-Fi κοινότητας. Με τα streams των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο album να ξεπερνούν τα 100.000.000, εύκολα καταλαβαίνουμε πως η Lo-Fi μουσική γίνεται όλο και πιο πολύ γνωστή παγκοσμίως αλλά και στους ακροατές της Ελλάδας, ανεξαρτήτως πάντοτε ηλικίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως από το 2014 υπάρχει μία εμφανής άνοδος στις μουσικές αναζητήσεις των χρηστών του Youtube για τη Lo-Fi Music, σε αντίθεση με την Trap Music, που για πολλούς θεωρείται το μουσικό είδος, το οποίο προτιμούν οι νέοι.

Γιατί είναι λοιπόν σημαντική η πρώτη αυτή κυκλοφορία στην Ελλάδα; Αναδεικνύεται ένα νέο σχετικά είδος μουσικής, προωθώντας νέους καλλιτέχνες του χώρου με ταλέντο στην Ελλάδα. Δημιουργεί ένα καινούργιο πλαίσιο έκφρασης και τέλος, δίνει την ευκαιρία στην Lo-Fi κοινότητα για συνεργασίες και παρουσίαση του έργου της.

Γιατί είναι επίσης σημαντική η συμμετοχή νέων ανθρώπων με ιδέες και ταλέντα σε αυτόν τον χώρο;
Η ομάδα της ιστοσελίδας lofi.gr έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν χώρο έκφρασης νέων καλλιτεχνών με ένα δίκτυο για ανάδειξη των έργων τους και περαιτέρω για ανάδειξη της ελληνικής Lo-Fi κοινότητας. Η παραπάνω ιστοσελίδα προσφέρει και ευκαιρίες σε θαυμαστές του είδους από όλη την Ελλάδα να επικοινωνήσουν με τους καλλιτέχνες, αλλά και το αντίστροφο.