Τοξική Αρρενωπότητα  

Τοξική αρρενωπότητα

Ας μιλήσουμε λίγο για την τοξική αρρενωπότητα

Με αφορμή το περιστατικό μεταξύ του Chris Rock και του Will Smith στα φετινά βραβεία Oscar και τη βίαιη κίνηση του Will Smith ως απάντηση σε κακόγουστο και προσβλητικό αστείο του Chris Rock, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στην κοινωνική έννοια της αρρενωπότητας, αλλά ειδικότερα στο κοινωνικό φαινόμενο της τοξικής αρρενωπότητας.

Στις Δυτικές κουλτούρες, δυστυχώς προβάλλεται ανέκαθεν ένα λανθασμένο πρότυπο για τους άντρες, οι οποίοι παρουσιάζονται συνεχώς επιθετικοί, βίαιοι, δυνατοί και συναισθηματικά ακατάλληλοι. Το πρότυπο αυτό εμφανίζεται από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα συνεχώς μπροστά μας σε ταινίες, σειρές, διαφημίσεις, παραμύθια, βιβλία και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε.

Γίνεται βεβαίως κατανοητό σε όλους μας, πως αυτό το πρότυπο είναι βαθιά ριζωμένο σε όλες τις πατριαρχικές και μάτσο κοινωνίες και κουλτούρες.  Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στην τοξική αρρενωπότητα, μιλάμε για την νοοτροπία πίσω από αυτό το πρότυπο του άνδρα, ότι δηλαδή έχει ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά την επιθετικότητα, την δύναμη και τη μη θηλυκότητα, αλλά και στις πράξεις που προκαλεί αυτή η νοοτροπία και η συμπεριφορά, δηλαδή στις λεγόμενες «ιπποτικές» πράξεις, στις βίαιες σκέψεις και κινήσεις και στα εγκλήματα.

Χαρακτηριστικό και επίκαιρο παράδειγμα; Το χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock ως απάντηση υπεράσπισης της γυναίκας του στο χιούμορ του δεύτερου για την εμφάνιση μιας γυναίκας.

Με την πράξη αυτή, ή οποιαδήποτε άλλη όμοια, δηλαδή η βία ως απάντηση σε κάποιον που «πρόσβαλε τη γυναίκα μου» δεν γίνεται αποδεκτή και δεν θα έπρεπε να μας περνάει αδιάφορη. Πολύ απλά και κατανοητά, μια πράξη τοξικής αρρενωπότητας υποστηρίζει την πατριαρχία, τα στερεότυπα για τη διαφορά των φύλων, το λανθασμένο πρότυπο του μάτσο άνδρα, μειώνει το γυναικείο φύλο, και δηλώνει ξεκάθαρη ασέβεια προς τις γυναίκες και τις θηλυκότητες.

Τέλος, η τοξική αρρενωπότητα θεωρείται πλέον και από ειδικούς και από την κοινωνία επικίνδυνη, επιβλαβής, ελαττωματική και μη αποδεκτή.