Ευτυχώς που υπάρχουν και τα ραδιόφωνα

Ραδιόφωνα

13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου

Για αρκετούς νέους τα ραδιόφωνα είναι πλέον ξεπερασμένα. Στα σπίτια τα βλέπουν σαν διακοσμητικό στοιχείο και σαν ένα μέσον για να συνδέσουμε τα ηχεία με το κινητό μας για τις προσωπικές επιλογές μουσικής.

Για εμάς όμως, τα ραδιόφωνα είναι ένα πολύ αγαπημένο μέσον. Μία ηχητική παρέα που μας ταξιδεύει είτε με τις μουσικές επιλογές, είτε με τις εκπομπές που επιλέγουμε εμείς να ακούσουμε. Μία συντροφιά για τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές εφαρμογές πλέον που μπορούμε να διαλέξουμε εμείς μία λίστα με τραγούδια. Το να διαλέγεις να ακούσεις ένα συγκεκριμένο σταθμό με το είδος που σου αρέσει και να περιμένεις να δεις πια μουσική επιλογή θα είναι η επόμενη είναι κάτι όμορφο. Μπαίνεις στην διαδικασία να μάθεις νέα τραγούδια, νέους καλλιτέχνες και νέα είδη που από τις προσωπικές σου λίστες αναπαραγωγής δεν θα είχες την ευκαιρία να μάθεις.

Στα ραδιόφωνα υπάρχουν μερικές εκπομπές που μπορεί και να σου φτιάξουν την μέρα. Εκπομπές που ακούς καθημερινά, και οι φωνές των παρουσιαστών έχουν γίνει η παρέα σου για την ώρα εκείνη. Γελάς, απολαμβάνεις τις μουσικές επιλογές και πολλές φορές συμμετέχεις και εσύ ο ίδιος στέλνοντας μηνύματα.

Καμιά φορά είναι καλύτερο να ακούς παρά να βλέπεις. Σου δίνεται έτσι η δυνατότητα, τα ακούσματα να τα φτιάξεις εικόνες στο μυαλό σου, όπως εσύ θες και σου ταιριάζει. Σε μια εποχή που χρησιμοποιούμε συνεχώς την όραση για τα κινητά και τις τηλεοράσεις, το ραδιόφωνο είναι η διέξοδος. Κλείνουμε τα μάτια, ακούμε την εκπομπή, ακούμε την σκέψη μας, ηρεμούμε και ξεκουραζόμαστε από την συνεχή οπτική επαφή. Το μόνο μέσο που δεν χρειάζεται να βλέπεις για να μαθαίνεις και να ενημερώνεσαι και αρκεί απλά να ακούς.

Το ραδιόφωνο είναι μία μαγεία που θα παραμείνει ανεκτίμητη σε βάθος χρόνου ανεξαρτήτως των νέων τεχνολογιών. Ας ανοίξουμε λοιπόν τα αφτιά μας και ας ακούσουμε αυτό το μέσον  που μπορεί να μας προσφέρει καλύτερη συντροφιά και ευχαρίστηση από οποιοδήποτε άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης.

ΥΓ. όπως λέει και ένα αγαπημένο τραγούδι «θα παίζουν τα ραδιόφωνα τραγούδια για το τίποτα γραμμένα, Και η νύχτα στα μικρόφωνα θα κλέβει την παράσταση για σένα». Ας τα κρατάμε ζωντανά λοιπόν στην καθημερινότητά μας, και ίσως τα τραγούδια αυτά βρούμε για το τι ήταν γραμμένα.