2021 τέλος

2021

Τελευταία μέρα του 2021 σήμερα και ήρθε η ώρα της ανασκόπησης. Μία χρονιά με τα όλα της, και σε όλους τους τομείς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2021 έγιναν πολλά. Η χρονιά μας βρήκε με μέτρα για τον κορονοιό, σπίτια μας, με τα μαγαζιά κλειστά, και πολλούς περιορισμούς. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι συνέβη εφέτος σε μια χρονιά που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.

#metoo

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, «Ο Ασκός του Αιόλου» άνοιξε, με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Τη συνέχεια τη ζήσαμε όλοι στα τηλεοπτικά αλλά και σε όλα Social Media. Τέρατα κρυμμένα πολύ καλά τόσα χρόνια, βγήκαν ξαφνικά στην επιφάνεια. Είδαμε χώρους να αλλάζουν και να βρίσκονται στο επίκεντρο για διαφορετικούς λόγους από ότι συνήθως, καθώς επίσης και «είδωλα» να καταρρίπτονται. Θαρραλέοι άνθρωποι βγήκαν μπροστά. Άνθρωποι σαν μία ομάδα έβαλαν προκαταλήψεις στην άκρη, και είπαν την αλήθεια. Ευτυχώς, η κοινωνία ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε, και πλέον κάνουμε βήματα μπροστά όσον αφορά την κακοποίηση στους εργασιακούς χώρους.

Από την άλλη, εμφανίστηκε, ή μάλλον δημοσιοποιήθηκε ένα άλλο μεγάλο «τέρας» της κοινωνίας μας. Αυτό είναι ο καινούργιος πλέον, στα αυτιά μας, όρος της γυναικοκτονίας. Μέσα σε ένα χρόνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με 18 γυναικοκτονίες, ή τουλάχιστον τόσες έγιναν γνωστές. Είδαμε τον κόσμο να ευαισθητοποιείται, να ζητάει δικαίωση και να απαιτεί αλλαγή. Αλλαγή στους νόμους, αλλαγή στις προκαταλήψεις και πάνω από όλα, αλλαγή στα μυαλά των ανθρώπων. Αυτό βέβαια, μόνο ο καιρός θα το δείξει.

Κορονοιός

Το 2021 ξεκίνησε με lockdown και κλείνει με «Lockdown». Περάσαμε μία δύσκολη χρονιά, με τα πάντα κλειστά για τους πρώτους 4 με 5 μήνες. Ένα καλοκαίρι μες τον φόβο, και μία καθόλου καθαρή εικόνα για το μέλλον. Το μόνο καλό βέβαια εφέτος, ήταν ότι είχαμε τα εμβόλια που έφεραν μαζί τους την ελπίδα.

Η πραγματικότητά μας άλλαξε ωστόσο. Μάσκες παντού, και μαζί με το κινητό, πακέτο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ένα πιστοποιητικό που μας επέτρεπε να βιώνουμε όσο πιο αληθινά την πραγματικότητα που ξέραμε δύο χρόνια πριν. Χωρίς βέβαια να την πλησιάζει και πολύ κοντά.

Και να λοιπόν που είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με μία νέα μετάλλαξη τρομερά μεταδοτική που θα βρει πάρα πολλούς ανθρώπους να περνούν την αλλαγή του χρόνου σε απομόνωση χωρίς κάποιον δικό τους δίπλα τους.

Χάσαμε αυτή τη χρονιά ένα πολύ μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας. Μια πραγματικότητα που θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας και μας σφίγγει την καρδιά.

Πολιτισμός

Το 2021 αναμφισβήτητα είναι η χρονιά που έφυγε από κοντά μας ο Μίκης. Ένας άνθρωπος με τον οποίο μεγάλωσαν οι παππούδες μας, οι γονείς μας, εμείς και ενδεχομένως και τα παιδιά μας.  Ο Μίκης που συνδέεται άμεσα με κάθε επαναστατικό ένστικτο που είχαμε ή θα έχουμε στη συνέχεια. Όπως έχουμε ξαναπεί άλλωστε  «Ευχαριστούμε λοιπόν, για την φωνή που μας έδωσες . Για τη γνώση για την ελπίδα για να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Γιατί και οι δικές μας οι καρδιές δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό..  Και δεν είμαστε ούτε δύο, ούτε τρείς,  ούτε χίλιοι δεκατρείς. Είμαστε γενιές διψασμένες για καλύτερες μέρες σε ένα καλύτερο κόσμο Μίκη.»

Ο Τόλης Βοσκόπουλος, άλλος ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ο πρίγκιπας του ελαφρολαικού και από ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες της ελληνικής δισκογραφίας έφυγε και αυτός από τη ζωή εφέτος. Τραγουδιστής, με γνωστές επιτυχίες σε όλους μας και συμμετοχές σε παλιές ελληνικές ταινίες που κάποια στιγμή και εμείς οι νεότεροι έχουμε δει. Μας άφησε στα 81 του αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη.

Είχαμε βέβαια και άλλες απώλειες πιο κοντά στη γενιά μας, Gen Z, όπως ο τράππερ Mad clip που άδικα έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία. Ανεξαρτήτως μουσικών γούστων, ο βίαιος θάνατός του έδωσε σε όλους μας ένα γερό ταρακούνημα. Για να είμαστε προσεκτικοί όταν οδηγούμε και για να προτιμούμε το ταξί όταν έχουμε πιει.

«Πολιτική»

Πριν λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή και η Φώφη Γεννηματά. Μία πολιτικός που όλοι συμπαθήσαμε ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Κατάφερε όσα χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Κίνημα Αλλαγής να είναι κοντά στη νέα γενιά, να μας βάλει μπροστά στη πρώτη γραμμή και να μας δείξει το δρόμο για ένα καλύτερο πολιτικό και κοινωνικό μέλλον. Γυναίκα δυναμική, που πάντα με το χαμόγελο στα χείλη περνούσε τα μηνύματά της και υποστήριζε τα πιστεύω της. Την ευχαριστούμε για όλα, και θα την θυμόμαστε με νοσταλγία.

Αντίθετα, κάποια στιγμή, σχεδόν όλοι οι Έλληνες βρέθηκαν να ζητούν για πρώτη φορά στην ιστορία τη παραίτηση μιας υπουργού πολιτισμού, της Λίνας Μενδώνη. Φυσικά στην Ελλάδα, οι υπουργοί και οι πολιτικοί σπάνια παραιτούνται.

Αθλητισμός

Με καθυστέρηση ενός χρόνου έγιναν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες στο Τόκιο. Το ραντεβού της νεολαίας του πλανήτη, κυρίως άτομα της Gen Z έδωσαν το μηνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας για το μέλλον.

Τέλος

Το 2021 είναι ένα έτος που σίγουρα θα μπει στη μαύρη λίστα πολλών παιδιών της γενιάς μας. Κυρίως γιατί χάσαμε πολλούς ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ακόμα κοντά μας. Και γιατί οι ζωές πολλών άλλαξαν προς το χειρότερο. Στη θετική πλευρά των πραγμάτων, είδαμε πώς οι δυσκολίες έβγαλαν μπροστά την ανθρωπιά, κινητοποίησαν τον κόσμο σε διάφορα κοινωνικά θέματα που δεν είχαν βγει στη φόρα, και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις νέες γενιές. Ας κρατήσουμε λοιπόν τα θετικά, και ας εκμεταλλευτούμε αυτή την αρχή για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Αυτή είναι η ευχή μας για το νέο έτος.

Καλή χρονιά, με υγεία πάνω από όλα, καθαρά μυαλά, αγάπη για τον συνάνθρωπο και όρεξη για το μέλλον.