Άγχος και τελευταίο έτος πανεπιστημίου

άγχος

Στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου βρίσκεσαι αντιμέτωπος με διάφορους προβληματισμούς που συνήθως σου δημιουργήσουν τεράστιο άγχος.

Πτυχιακή

Για το άμεσο μέλλον, είναι τόσες πολλές οι υποχρεώσεις, που φοβάσαι μην χαθείς στην πορεία και όλα πάνε λάθος. Πρέπει να ασχοληθείς με την πτυχιακή και παράλληλα με όλα τα  μαθήματα και τις εξεταστικές που έχεις. Αυτό απαιτεί σίγουρα τεράστια συγκέντρωση και πρόγραμμα. Μόνο που συνήθως γίνεται ακριβώς το αντίθετο και από το άγχος δυσκολεύεσαι να βάλεις τα πράγματα στη σωστή σειρά. Μην ανησυχείς όμως, στο τέλος όλα θα πάνε όπως πρέπει.

Μεταπτυχιακό

Είναι ο δρόμος που πολλοί επιλέγουν να πάρουν μετά την ολοκλήρωση του προπτυχιακού τους ή στη συνέχεια της ζωής τους γενικότερα. Όταν όμως πρέπει να αποφασίσεις στο τελευταίο έτος αν θα αρχίσεις να κάνεις τις αιτήσεις σου για κάποιο πρόγραμμα, κάπως χάνεσαι. Χάνεσαι, κυρίως διότι δεν είναι ξεκάθαρο αυτό που πραγματικά θέλεις. Κι όταν καταλήξεις κάπου,  μετά έχεις να διαλέξεις που θα στείλεις τις αιτήσεις. Γιατί αν τελικά δεν θες και σε έχουν κουράσει οι σπουδές, θα βρεις ποτέ δουλειά μόνο με ένα πτυχίο; Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να δεις τι είναι αυτό που πραγματικά θες εσύ. Χωρίς φόβο και με όσο πιο καθαρό μυαλό γίνεται. Και μην ξεχνάς ότι πλέον και χωρίς πτυχίο μπορείς να βρεις μία πολύ καλή δουλειά. Όσα πτυχία και να έχεις, η επιτυχία θα πηγάζει πάντα από τις πράξεις σου και από την προσπάθεια σου.

Δουλειά

Και εδώ ίσως είναι το πιο δύσκολο. Ξεκινάς να ψάχνεις δουλειές με τεράστια αποτυχία στην αρχή. Μην το βάζεις κάτω όμως. Το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι να βρεις την πρώτη σου δουλειά, θα έχουν προηγηθεί ένα κάρο απορρίψεις από άλλες εταιρίες. Δες τι θες να κάνεις, χρησιμοποίησε τα χρόνια του πανεπιστημίου για πολλές πρακτικές, και ξεκίνα τις αιτήσεις.

 

Το άγχος σε κάθε περίπτωση είναι και θα είναι μεγάλο. Μεγάλο, γιατί η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο συστατικό της χρονιάς αυτής. Μην τα βάζεις κάτω, κράτα γερά και προσπάθησε για το καλύτερο. Το πιο βασικό όμως, προσπάθησε για αυτό που θες να κάνεις πραγματικά, ότι και αν σημαίνει αυτό για την απόφασή σου. Καλή δύναμη και καλή τύχη.