H  Gen Z πιέζεται από την ατέρμονη πανδημία

Gen Z

Δεν το λέμε εμείς, οι έρευνες το λένε. Η Gen Z έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα ειδικά τώρα που η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται γρήγορα. Ο ιός έχει αποσυντονίσει τη Gen Z και την βγάζει έξω από τα νερά της σε εκπαίδευση, στους επαγγελματικούς στόχους και την κοινωνική ζωή περισσότερο από ό,τι για άλλες γενιές.

Αυτά αναφέρει μια νέα έρευνα από το MTV Entertainment Group και το Κέντρο Έρευνας Δημοσίων Υποθέσεων του Associated Press-NORC,  στην οποία συμμετείχαν σε δημοσκόπηση πάνω από 3.764 Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων 2.683 Gen Zers. Διαπιστώθηκε ότι το 81% της γενιάς μας (ηλικίας 13 έως 24 ετών) δήλωσε ότι βιώνει συχνά ή μερικές φορές στρες και ότι τα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία είναι η κύρια πηγή του άγχους.

Σχεδόν οι μισοί (46%) των Gen Zers δήλωσαν ότι η πανδημία έκανε πιο δύσκολη την επιδίωξη των στόχων εκπαίδευσης και καριέρας, σε σύγκριση με το 36% των millennials και το 31% των Gen Xers. Είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, τα παλαιότερα μέλη της γενιάς κοιτούσαν προς έναν αβέβαιο δρόμο.

Οι τελειόφοιτοι γυμνασίου ταλαντευόντουσαν ανάμεσα σε μια δύσκολη επιλογή: μια εικονική εμπειρία στο κολέγιο ή αναβολή για ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ, οι απόφοιτοι κολεγίου σκέφτονταν νέα μονοπάτια σταδιοδρομίας μπροστά σε μια ζοφερή οικονομία για να αποφύγουν να μείνουν πίσω. Πέρυσι, η τάξη του 2020 αποφοίτησε σε μια θλιβερή οικονομία που χαρακτηρίζεται από ένα ποσοστό ανεργίας σχεδόν 14,7%.

Η Gen Z χτυπήθηκε κατά την ύφεση, αντιμετωπίζοντας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, σχεδόν 27% τον Απρίλιο του 2020. Αυτό είναι στο ίδιο επίπεδο με τις τυπικές τάσεις ύφεσης, καθώς οι νεότεροι εργαζόμενοι πλήττονται περισσότερο βραχυπρόθεσμα.

Έκτοτε, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει επανέλθει, αλλά οι απόφοιτοι του Gen Z εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά φέτος.

Χωρίς δουλειά, χωρίς φίλους

Τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλύτερα στην κοινωνική σκηνή. Η κοινωνική ζωή όλων δέχτηκε πλήγμα κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά η νεότερη γενιά φαίνεται να υποφέρει περισσότερο.

Το 40% των Gen Zers είπε ότι η πανδημία έκανε τις ρομαντικές σχέσεις και τα ραντεβού πιο δύσκολες, ενώ το 45% από αυτούς είπε ότι ήταν πιο δύσκολο να διατηρήσεις καλές σχέσεις με φίλους. Αυτό είναι περισσότερο από το 39% των Gen Xers που ένιωθαν έτσι. Οι Millennials είπαν επίσης ότι η πανδημία έκανε τις φιλίες πιο δύσκολες, αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό από τη Gen Z να πουν ότι η πανδημία έκανε τις φιλίες ευκολότερες (24% σε σύγκριση με 18%).

Αυτό είναι πιθανό επειδή μεγάλο μέρος των γνωριμιών και της κοινωνικής ζωής της Gen Z περιστράφηκε γύρω από το σχολείο, το οποίο έκλεισε πέρυσι. Μην ξεχνάμε ότι οι έφηβοι ζούσαν ήδη στο σπίτι με τους γονείς τους οποίους έπρεπε να βλέπουν όλη την ώρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα προεφηβικά και τα πρώτα εφηβικά χρόνια σηματοδοτούν μια περίοδο αυξανόμενης ανεξαρτησίας, ανάπτυξης ταυτότητας και ζητημάτων αυτοεκτίμησης.

Από το εργατικό δυναμικό μέχρι τις σχέσεις, τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι η Gen Z επλήγη συνολικά από την πανδημία. Αλλά όπως είπε κάποτε στο Insider ο ψυχολόγος Τζέφρι Άρνετ, ο οποίος επινόησε τον όρο «αναδυόμενη ενηλικίωση» για να περιγράψει την περίοδο μεταξύ της εφηβείας και της ενηλικίωσης που εκτείνεται κυρίως από 18 έως 25 ετών, ότι βρίσκονται σε ένα στάδιο ζωής που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα ανεξάρτητα από την πανδημία.

«Ακόμη και στις καλές στιγμές, οι νεαροί ενήλικες αισθάνονται ότι μένουν πίσω και δεν κάνουν αρκετή πρόοδο», είπε. Ωρα για ανασύνταξη και εμβόλιο. Ο κορονοϊος δεν θα μας νικήσει!