Χριστούγεννα: Μια εποχή για φιλανθρωπίες

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα, η εποχή που πολλοί αγαπάμε και μια περίοδος που η ανάγκη για ανθρωπιά και αγάπη μεγαλώνει.

Οι δρόμοι στολισμένοι. Φωτάκια παντού. Στολίδια σε πόρτες, σε μαγαζιά, σε βιτρίνες. Μικρά καφέ να σερβίρουν ζεστασιά. Κορδέλες και γιρλάντες μπερδεμένες στα δέντρα. Σπίτια με το τζάκι να καίει και την κουζίνα να μοσχομυρίζει.

Γνώριμη εικόνα, τρυφερή, γλυκιά, χριστουγεννιάτικη και οικογενειακή.

Δεν είναι γνώριμη μόνο από τις ταινίες, τα παραμύθια και τα τραγούδια. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει παρόμοιες στιγμές, έχουμε δει, ακούσει, μυρίσει, γευτεί το χριστουγεννιάτικο αυτό σκηνικό.

Μακάρι να ζήσαμε ή να ζήσουμε έστω και μία φορά τη γιορτινή αυτή εικόνα μαζί με την οικογένειά μας, τους δικούς μας ανθρώπους.

Ας σκεφτούμε όμως πως εκεί έξω, πέρα από την ζεστασιά των σπιτιών μας, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι περνούν αυτές τις γιορτινές ώρες μόνοι τους και δεν έχουν επαφή με αυτήν την ζεστασιά. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, οι περισσότεροι έρανοι και δωρεές σε ιδρύματα, που προσέχουν και αφορούν τους ανθρώπους αυτούς, πραγματοποιούνται κατά την περίοδο των διακοπών και των γιορτών. Σαν να έχουμε αυτό το αίσθημα για προσφορά και βοήθεια στο συνάνθρωπο πιο πολύ την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αυτό μας συμβαίνει καθώς πολλές φορές συνειδητοποιούμε πως στο σπίτι μας, στην οικογένειά μας βρίσκουμε την ζεστασιά, σε αντίθεση με το κρύο που υπάρχει έξω. Ο καιρός λοιπόν με έναν περίεργο τρόπο μας καταφέρνει να κατανοήσουμε το τι έχουμε πραγματικά, να είμαστε ευγνώμονες και να συμπονούμε για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν αυτή τη ζεστασιά, και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Εκπομπές, διαφημίσεις, ειδήσεις, κοινωνικά δίκτυα δίνουν βάση και προωθούν τις φιλανθρωπίες αυτές, και είναι απολύτως αποδεκτό και επιθυμητό. Πέρα όμως από την εποχή που μας θυμίζουν τα μέσα και οι διαφημίσεις πως πρέπει να σκεφτούμε τον συνάνθρωπο, ας έχουμε σε μια γωνιά του μυαλού μας και της καρδιάς μας, πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μας χρειάζονται, όχι μόνο κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά ανά περιόδους όλη τη χρονιά.

 

Υ.Γ.1: Να περάσετε τις φετινές γιορτές με τους ανθρώπους σας, να τους δείξετε πως τους αγαπάτε με κάθε ευκαιρία.

Υ.Γ.2 : Μην ξεχάσετε τους ανθρώπους που είναι μόνοι και δεν έχουν την οικογένεια και τους φίλους τους στο πλευρό τους, ας ευχηθούμε λοιπόν και για αυτούς φέτος.