Η αγάπη μας για τα μουσεία

Μουσεία

Από τα πρώτα κιόλας σχολικά μας χρόνια, ήρθαμε σε επαφή με ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας μέσω των μουσείων που επισκεπτόμασταν.

Κάθε φορά όμως που μια σχολική εκδρομή ήταν σε ένα μουσείο, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Μη μπορώντας να εκτιμήσουμε λοιπόν την αξία της επίσκεψης ενός μουσείο, δυσανασχετούσαμε που η εκδρομή δε θα πραγματοποιούταν σε κάποιο  μέρος περισσότερο διασκεδαστικό. Δεν δείχναμε το ενδιαφέρον και δε δίναμε την προσοχή που θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, με αποτέλεσμα πράγματι να βρίσκαμε ανιαρά όσα εκθέματα φιλοξενούσε ο χώρος.

Μη υπολογίζοντας λοιπόν την αξία όσων βλέπαμε στα μουσεία δεν έμενε σχεδόν τίποτα να κρατήσουμε από την κάθε επίσκεψη. Με τα χρόνια όμως αυτό άλλαξε. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε πως μέσα σε ένα μουσείο ή σε έναν αρχαιολογικό χώρο φυλάσσονται αληθινοί θησαυροί.

Κάθε έκθεμα κρύβει από  πίσω του μια ιστορία, μπορεί να μας δώσει σημαντικά χαρακτηριστικά πολιτισμών, μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία από την ζωή λαών άλλων γεωγραφικών τόπων ή άλλων χρονικών περιόδων, λαών που ενδεχομένως να μην έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ποτέ.

Σχεδόν σε κάθε μας ταξίδι, σε οποιονδήποτε προορισμό επισκεπτόμαστε, προτείνεται η επίσκεψη των τοπικών μουσείων αφού πράγματι, μέσω των επισκέψεων αυτών γνωρίζουμε σε βάθος την ιστορία του τόπου. Αναντίρρητα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας σε κάποιο χώρο που φιλοξενούνται εκθέματα θα εμπλουτίσουμε τις ιστορικές μας ή τις γενικές μας γνώσεις.

Όσα κερδίζουμε όμως, δεν περιορίζονται μόνο στην ενίσχυση του γνωσιολογικού μας υποβάθρου.  Από ένα μουσείο φεύγουμε πιο πλούσιοι σε εικόνες, έχοντας αφήσει την φαντασία μας να ταξιδέψει, να φτιάξει σκηνές και ιστορίες με βάσει τα όσα συναντήσαμε και μάθαμε. Σκηνές με τους ανθρώπους που πλαισίωναν όλα αυτά τα εκθέματα και τους έδιναν ζωή.

Είναι σημαντικό, επίσης, να μην αγνοούμε τους θησαυρούς που μπορεί να κρύβονται στην ίδια μας την πόλη. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα πλούσια σε ιστορία. Σχεδόν σε κάθε πόλη φιλοξενείται είτε κάποιο μουσείο είτε κάποιος αρχαιολογικός χώρος.

Επισκέψου ένα αρχαιολογικό μουσείο, μια πινακοθήκη, ένα μουσείο φυσικής ιστορίας, έναν υπαίθριο χώρο πλούσιο σε εκθέματα και θα καταλάβεις την αξία του να ανακαλύπτεις τους μικρούς και διαφορετικού είδους θησαυρούς που μπορεί να φυλάσσονται στα μουσεία.