Φοιτητικό σπίτι

σπίτι

Το φοιτητικό σπίτι, το πρώτο μας σπίτι μετά την ενηλικίωση, έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μας.

Το φοιτητικό σου σπίτι. Η φωλιά σου. Το καταφύγιό σου. Μπορούμε να βρούμε και πολλές άλλες χαρακτηριστικές λέξεις, οι οποίες αρμόζουν όσο τίποτα άλλο για το μέρος αυτό. Όποια λέξη όμως και να βρούμε, όλοι αναφερόμαστε στον προσωπικό αυτό χώρο, που αποκτά νόημα και ιδιαίτερη σημασία για τον καθένα ξεχωριστά.

Είτε σπουδάζεις, είτε δουλεύεις, έρχεται αυτή η περίεργη στιγμή, που αποχωρείς από το «πατρικό» σου σπίτι, στο οποίο έμενες με την υπόλοιπη οικογένειά σου. Βρίσκεις το δικό σου διαμέρισμα, το δικό σου σπίτι. Μένεις πλέον μόν@ σου. Περίεργες οι πρώτες μέρες ε; Λογικό. Στην αρχή, νιώθεις λίγη μοναξιά, που είναι πιθανό να τρομάζει τους πιο πολλούς. Αυτή η πρώτη κρυάδα δεν θα κρατήσει για πολύ. Η «μοναξιά» ξαφνικά μετατρέπεται σε «μοναχικότητα».

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η μοναχικότητα;

Μένεις στο φοιτητικό σου σπίτι και πλέον έχεις συγκατοίκους κάποιες καινούργιες λέξεις. Συγκατοικείς με την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ησυχία, την ζεστασιά και την ασφάλεια. Καταλαβαίνεις, πως το γεγονός πως μένεις μόν@ σου, δεν έχει απαραιτήτως αρνητικό πρόσημο.

Φτιάχνεις το σπίτι, τον χώρο αυτό, όπως εσένα σου ταιριάζει. Το γεμίζεις με δικά σου πράγματα, με χρώματα που σου αρέσουν και σε κάνουν να νιώθεις ζεστασιά. Είναι ο χώρος σου, που σε αφήνει να συνομιλήσεις με τις σκέψεις σου και αυτή η ησυχία σου επιτρέπει να δημιουργήσεις μία νέα, πιο στενή σχέση με τον εαυτό σου. Ό,τι και να σου συμβαίνει μέσα στην ημέρα, όση κούραση και να νιώθεις, όση πίεση και να είχε η καθημερινότητά σου, γυρνάς στο σπίτι σου και νιώθεις ασφαλ@ και ήρεμ@.

Η ανεξαρτησία συγκατοικεί μαζί σου, χωρίς καν να το καταλάβεις. Από τη στιγμή που ασχολείσαι με τον χώρο αυτό, τον φροντίζεις, τον συγυρίζεις, τον στολίζεις, τον κρατάς καθαρό και όμορφο και τον έχεις κάνει όλο δικό σου, η ανεξαρτησία είναι μαζί σου. Ανεξαρτησία, πολύ απλά, γιατί το σπίτι αυτό εξαρτάται κυρίως και πολλές φορές μόνο από εσένα.

Δεν υπάρχει πιο ιερό μέρος στα φοιτητικά μας χρόνια από το σπίτι αυτό. Φιλοξενείσαι μέσα σε αυτό εσύ, οι φίλοι σου, οι σκέψεις σου, τα συναισθήματα σου, τα προβλήματα σου, τα αξημέρωτα βράδια, τα μεθύσια, οι ατέλειωτες συζητήσεις με τους φίλους και όλες σου οι αναμνήσεις από αυτά τα φοιτητικά χρόνια.

Φρόντισέ το, διακόσμησέ το, πρόσεξέ το. Καν’ το δικό σου. Και αυτό, με τη σειρά του, θα σε ανταμείψει με την γεύση της ελευθερίας και της ζεστασιάς.