Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Εν έτη 2021, μπορούμε πλέον να αναφερόμαστε σε άτομα με ιδιαιτερότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αναπηρίες (κινητικές, αισθητικές και νοητικές) και τα ιδιαίτερα χαρίσματα και ταλέντα. Μία μέρα που θεσπίστηκε για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, έστω και λίγο, για την ένταξη των ατόμων αυτών στην καθημερινότητά μας, την κοινωνία, την εκπαίδευση, την πολιτική και γενικότερα στις ζωές μας.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες μας έχουν αποδείξει επανειλημμένα, πως τίποτα δεν είναι αδύνατο. Δείχνουν δύναμη ψυχής που άλλοι άνθρωποι, χωρίς κάποια αναπηρία, δεν φαίνεται να έχουν μέχρι το τέλος της ζωή τους.

Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι φορές, που αθλητές με αναπηρία μας έχουν κάνει περήφανους σαν χώρα με τις νίκες και τα μετάλλια που κέρδισαν σε αγώνες.

Η στήριξή μας ωστόσο εξακολουθεί να μην είναι αρκετή. Ακόμη και σήμερα, αρνούνται πολλοί να κάνουν και την ελάχιστη κοινωνική τους ευθύνη και να αλλάξουν για αυτούς τους ανθρώπους. Να μην παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων. Να μην κλείνουν μπάρες για αναπηρικά καροτσάκια με τα αυτοκίνητα. Να μην δηλώνουν πως νιώθουν άβολα όταν συνυπάρχουν με άτομα ΑμεΑ, όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη.  Αλλά, μάλλον και τα πιο απλά για κάποιους φαίνονται δύσκολα.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει μια στρατηγική για το επόμενο διάστημα 10 χρόνων, που ελπίζουμε να τηρηθεί. Η στρατηγική αποτελείται από τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ενσωμάτωση των δικαιωμάτων όλων των ΑμεΑ σε όλες τις πολιτικές
  • Μέτρα ανάκαμψης για την προστασία των ΑμεΑ από κρίσεις υγειονομικές, όπως του π.χ. Κορονοϊού
  • Να υπάρχει ίση πρόσβαση για τα ΑμεΑ σε υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, δημόσιες συγκοινωνίες και απασχόληση
  • Να γίνει υλοποίηση και ανάπτυξη του προγράμματος της ΕΕ για την κάρτα αναπηρίας, που θα έχει ισχύει σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των αναπηριών
  • Να συμπεριλαμβάνουμε τα ΑμεΑ, τις οικογένειές τους και τους οργανισμούς στην διαδικασία εφαρμογής των πολιτικών.

Τα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα ποσοστά απασχόλησης των ΑμεΑ από την ηλικία των 20 έως και 64 είναι στο 50,8%, ενώ ο αριθμός των ΑμεΑ στον πληθυσμό υπολογίζεται στα 87 εκατομμύρια. Επίσης το 28% των Αμεα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο φτώχειας, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πληθυσμό που έχει ποσοστό 17,8%.

Ας ελπίζουμε, πως τα μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενδυναμώσουν τους ανθρώπους αυτούς, κοινωνικά και οικονομικά, διασφαλίζοντάς τους ένα καλύτερο μέλλον.

Ας ελπίζουμε  επίσης, πως και η κοινωνία θα μάθει να σέβεται τους ανθρώπους αυτούς. Θα μάθει να ακολουθεί τους κανόνες που υπάρχουν και θα σταματήσει να τους κάνει τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη.