Καλά Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

Βρισκόμαστε γύρω στις 3 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και δρόμοι, σπίτια και πλατείες γεμίζουν φωτάκια και ελπίδα. Ή έτσι το βλέπουμε κάποιοι τουλάχιστον.

Τα Χριστούγεννα, πέρα από το θρησκευτικό τους κλίμα, είναι αρκετά συνδεδεμένα με την χαρά, την οικογένεια, τα δώρα και την κατάθλιψη.

«Μαγεία των Χριστουγέννων»

 Ναι, αυτή η μαγεία, που ακούμε από μικροί, είναι που περιμένουμε όλοι όταν χειμωνιάζει σιγά σιγά. Και ναι, σε πολλές περιπτώσεις είναι ωραία. Βγαίνεις βόλτες στη στολισμένη πόλη, βλέπεις κόσμο να είναι χαρούμενος (ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται), είσαι και εσύ χαρούμεν@ και όλα «καλά». Γυρνάς σπίτι, στην καλύτερη περίπτωση γιορτινό φαγητό και γλυκά, τραπέζια με φίλους και οικογένεια και μια καλή διάθεση γενικότερα. Και δώρα, πολλά δώρα. Και όλα αυτά ακούγονται και είναι όντως ωραία, για όσους τουλάχιστον έχουν το προνόμιο να μπορούν και να το ζουν έτσι.

Και η μελαγχολία των Χριστουγέννων;

Όσο για αυτή, υπάρχει για πολλούς λόγους. Ο πιο βασικός λόγος βέβαια, αν και ανούσιος, είναι όταν είσαι single την περίοδο των γιορτών. Αυτό κυρίως γιατί όλες οι ταινίες, που βλέπεις από παιδί, περιλαμβάνουν έρωτες που βρίσκονται τυχαία και ζουν τα Χριστούγεννα καλά και εμείς με κλάματα. Και το ζεις λες και οι ταινίες είναι πραγματική ζωή. Λες και το μοναδικό πρόβλημα στον κόσμο είναι ότι εσύ δεν έχεις σχέση να πηγαίνεις βόλτα χεράκι-χεράκι. Ας ξυπνήσουμε όμως λίγο, και στη βόλτα που πηγαίνουμε στην πόλη, μες το κρύο με τα ζεστά μας μπουφάν, ας κοιτάξουμε λίγο δίπλα μας να δούμε τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων και ας κάνουμε και κάτι να βοηθήσουμε.

Για τους υπόλοιπους βέβαια που απολαμβάνουν αυτή την μελαγχολία των Χριστουγέννων, γιατί υπάρχουν και αυτοί, η λύση είναι μία. Κρασί (ή ζεστή σοκολάτα αν είστε ανήλικοι), φαγητό, ταινίες ρομαντικές ή μουσική μελαγχολική, χαρτομάντηλα για τα δάκρυα και καλή διασκέδαση.

Τα Χριστούγεννα μας

 Τα Χριστούγεννα, όπως και να το κάνεις, είναι ωραία. Η αίσθηση αυτή της, έστω και υποτιθέμενης, χαράς σου δίνει μια ζεστασιά. Eίναι σημαντικό όσοι έχουμε αυτή την περίοδο και κάθε περίοδο να προσφέρουμε. Να προσφέρουμε ρούχα σε ανθρώπους που κρυώνουν. Φαγητό για όσους πεινάνε. Παιχνίδια στα παιδάκια που δεν είχαν την ίδια τύχη με άλλους. Και πάνω από όλα, να προσφέρουμε χαρά σε όλους τους ανθρώπους που η ζωή τους έφερε σε άσχημες συνθήκες και τους άφησε χωρίς σπίτια και οικογένεια. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας και στους ανθρώπους αυτούς. Όταν άλλωστε συμβάλλεις, έστω και ελάχιστα, στην χαρά ενός άλλου ανθρώπου, τότε η δική σου χαρά είναι διπλάσια.

 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους.