Σχέσεις από απόσταση, αξίζουν τελικά;

Σχέση

Σχέσεις από απόσταση. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο μυθιστόρημα του έρωτα. Σχέσεις που έχουν απασχολήσει και θα απασχολούν πολλούς ερωτευμένους.

Σχέσεις που πολλοί δοκίμασαν, πολλοί τόλμησαν, πολλοί πέτυχαν και άλλοι τόσοι  εγκατέλειψαν.

Έχεις τον άνθρωπό σου δίπλα σου, ζεις κοντά του. Συλλέγεις εμπειρίες και στιγμές μαζί του. Και έρχεται η μέρα εκείνη που για κάποιο λόγο πρέπει να απομακρυνθείς από κοντά του. Χιλιομετρική απόσταση. Για αυτή την απόσταση θα μιλήσουμε. Μόνο αυτή την απόσταση αναγνωρίζουμε όταν υπάρχει θέληση να μείνεις δίπλα στον άλλον. Έρχεται η μέρα εκείνη, λοιπόν, που ο ένας εκ των  δύο που απαρτίζουν τη σχέση πρέπει για κάποιο λόγο, είτε επαγγελματικό είτε προσωπικό να μετοικίσει σε άλλη πόλη ή ακόμη και σε άλλη χώρα. Τι γίνεται τότε; Χάνεται η αγάπη; Σβήνει ο έρωτας; Τόσα αναπάντητα ερωτήματα γεμάτα άγχος και φόβο απασχολούν όσους μπαίνουν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανή μια σχέση από απόσταση.

Η απάντηση είναι μία. Όταν υπάρχει θέληση να μείνει η φλόγα αναμμένη, θα διατηρηθεί. Δεν είναι εύκολο να ξυπνάς μακριά από τον άνθρωπό σου. Είναι εξίσου δύσκολο να κοιμάσαι μακριά από την αγκαλιά του. Μελαγχολείς που δεν μπορείς να κλείσεις τη μέρα σου στην αγκαλιά του. Σου λείπει. Σου στοιχίζει που δε μπορείς να ξεκλέψεις λίγες ώρες από τη μέρα σου για να κάνεις ένα διάλειμμα κοντά του. Η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή για ευκολία μέσω social media γίνεται απαραίτητη. Δεν αντικαθιστά τη φυσική παρουσία όμως είναι διέξοδος που σας φέρνει κοντά και γεφυρώνει, όσο είναι δυνατό, το χάσμα που δημιουργεί η απόσταση.

Πολλοί επιλέγουν τον εύκολο δρόμο και το βάζουν στα πόδια. Αφήνουν ό,τι έχει χτιστεί  πίσω, στη μοίρα του, το εγκαταλείπουν μαζί με το άτομο που μέχρι χθες αποκαλούσαν άνθρωπό τους χωρίς να καταβάλουν την ελάχιστη προσπάθεια. Σαφώς, δεν αποκλείεται δύο άνθρωποι να το προσπαθήσουν και να μην τους βγει. Ρεαλιστικά, δεν διαρκούν όλες οι σχέσεις για πάντα και δεν τα καταφέρνουν όλα τα ζευγάρια, θα το έχουν όμως παλέψει μαζί κι αυτό είναι το σημαντικό.

Μια σχέση δύο ανθρώπων που τους χωρίζουν χιλιόμετρα για να πετύχει χρειάζεται προσπάθεια από κοινού, χρειάζεται αμοιβαίες υποχωρήσεις και κυρίως χρειάζεται να υπάρχει κατανόηση κι από τις δύο μεριές. Δίχως θέληση, υπομονή και επιμονή δεν διατηρείται καμία σχέση, ερωτική και γενικότερα διαπροσωπική. Κανείς δεν είπε πως είναι εύκολο και ασφαλώς, κανείς δεν εγγυάται πως θα πετύχει. Όμως πριν εγκαταλείψεις τον άνθρωπό σου για έναν αριθμό, αυτό των χιλιομέτρων που σας χωρίζουν, αναλογίσου αν οι αριθμοί ελέγχουν τους ανθρώπους ή το αντίστροφο.