Συνέντευξη: Παύλος Xρηστίδης: Η πολιτική για τη νέα γενιά

ΠΑΣΟΚ

Ο Παύλος Χρηστίδης, υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μας μιλάει για τα όνειρα και τους στόχους του για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και τη νέα γενιά.

  • Κύριε Χρηστίδη πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέο αίμα και ηλικιακά αλλά και ιδεολογικά;

«Ναι βεβαίως. Πιστεύω ότι το κίνημα μας χρειάζεται μια βαθιά αναζωογόνηση σε όλα τα επίπεδα, στα επίπεδα των ιδεών και των αξιών. Χρειάζεται να δούμε ξανά τις ιδέες και τις αρχές, οι οποίες έκαναν την παράταξή μας να μεγαλουργήσει τα προηγούμενα χρόνια. Τι είναι αυτό που δεν πήγε καλά στα χρόνια της κρίσης και πώς μπορούμε τώρα να αναδείξουμε μια νέα γενιά, η οποία είναι πολύ δυναμική, πολύ αποφασιστική, πολύ τολμηρή, αλλά νιώθει ότι δεν έχει τις ευκαιρίες που της αξίζουν.

Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι διαμαρτύρονται σήμερα, διότι δεν βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και επομένως, είμαι εδώ ακριβώς γιατί θέλω να δώσω φωνή στους ανθρώπους αυτούς, στη νέα γενιά της πατρίδας μας, για να βγουν στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.»

 

  • Έχοντας ως δεδομένο πως η Generation Z ήταν σε αρκετά νεαρή ηλικία κατά την τελευταία κυβέρνηση του κόμματος, τα παιδιά αυτά έχουν κρατήσει μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα της κυβέρνησης αυτής και δεν γνωρίζουν τα επιτεύγματα όλων των προηγούμενων χρόνων. Πώς θα μπορούσαν να ενημερωθούν για το έργο και τις ιδέες του κόμματος;

«Η αλήθεια είναι ότι τώρα πια πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση, όχι μόνο να κρίνεται με βάση το παρελθόν με το οποίο και εσείς έχετε γνωρίσει, αλλά και να συγκρίνεται. Έχει κυβερνήσει, όσο εσείς μεγαλώνετε, και ο Σύριζα αλλά και η Νέα Δημοκρατία. Είναι μία δουλειά που ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά τα προηγούμενα χρόνια και θέλω πολύ να συνεχίσω και εγώ όλα αυτά τα χρόνια που έρχονται, δηλαδή την αποκατάσταση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ στα πράγματα.

Το ΠΑΣΟΚ του 1981 έδωσε ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Έβαλε στο προσκήνιο τη νέα γενιά, γι’ αυτό και η νέα γενιά στήριξε το ΠΑΣΟΚ σε συντριπτικό επίπεδο. Έβαλε στο επίκεντρο των εξελίξεων την γυναίκα και το ρόλο της. Κατήργησε μια σειρά νόμων που μέχρι τότε χώριζαν τους ανθρώπους με βάση το φύλο ή με βάση ακόμα και την πολιτική τους καταγωγή και το τι ακριβώς έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια πάνω από την κάλπη.

Σήμερα λοιπόν, είναι απόλυτη ανάγκη να θυμηθούμε όλες εκείνες τις πολύ μεγάλες θεσμικές αλλαγές, τις οποίες έκανε η παράταξή μας και αυτό είναι κάτι το οποίο σχετίζεται και με μία δικιά μας υποχρέωση που εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να την κάνω πράξη. Να μιλήσω δηλαδή σε όλες τις γενιές, ειδικά τις νεότερες, για το τι έγινε πριν από 30 και 40 χρόνια στη χώρα, ακριβώς για να δείξουμε ότι τίποτα δεν είναι απίθανο και τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Ίσα ίσα εάν είναι αποφασισμένη μια πολιτική ομάδα, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μπορεί να κάνει μεγάλες αλλαγές να δημιουργήσει ένα κοινωνικό κράτος, το οποίο να προστατεύει τους Έλληνες, να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής τους και να δίνει μέρα τη μέρα καλύτερες συνθήκες και προοπτική για την πατρίδα μας. Επίσης, σκοπεύω να κάνω μία σειρά αφιερωμάτων όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, και την περίοδο μετά την 5η Δεκέμβρη, για το ρόλο τον οποίο είχε το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της μεταπολίτευσης.»

 

  • Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι οι Gen Z μπορούν να σας εμπιστευτούν όντας πιο κοντά ηλικιακά σε αυτή τη γενιά;

«Αυτό ακριβώς το ερώτημα είναι που θέλω να απαντήσω και να φέρω όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται την πολιτική στη νέα γενιά και την νέα γενιά κοντά στη πολιτική. Αντιλαμβάνομαι και το έχω ζήσει και εγώ ο ίδιος όταν μπήκα στη πρώτη γραμμή το 2015, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε 4,7%.

Καταλάβαινα και καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι θεωρούν ότι όποιος κάνει πολιτική ή είναι σε ένα κόμμα, το κάνει είτε για τον εαυτό του, είτε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιων άλλων, είτε διότι μπορεί να θέλει να βγάλει λεφτά ή να εξυπηρετήσει μια ματαιοδοξία.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα και καταλαβαίνω ότι αυτό πρέπει να το αντιστρέψουμε ως εικόνα, ακριβώς διότι τα πρωτεία  της δημοκρατίας μας κινδυνεύουν εάν οι νέοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην πολιτική, δεν συμμετέχουν στην πολιτική και δεν διαμορφώνουν την επόμενη μέρα στην πατρίδα μας. Και για αυτό είμαι υποψήφιος και θέλω να εκφράσω όλες αυτές τις αγωνίες, τις ευαισθησίες, τις αξίες, τις ιδέες, τις οποίες μαζεύω όπου πηγαίνω. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είμαι υποψήφιος, όπου έχω πάει, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και συζητάμε, οι οποίοι δεν ήταν σε κόμματα και ούτε ήταν ψηφοφόροι μας. Και όμως, έρχονται εκεί να αντλήσουν κάποια στοιχεία γιατί θέλουν να πιστέψουν ξανά.

Επομένως, σε αυτό το δρόμο, εγώ θέλω να πορευτώ και να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους να έρθουν να ψηφίσουν και στις 5 Δεκέμβρη, αλλά κυρίως να έρθουν να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές και να πάρουμε εμείς την τύχη της παράταξης αλλά κυρίως της χώρας στα δικά μας χέρια.»

 

  • Τι πιστεύετε ότι μπορείτε, εσείς ειδικά και το κόμμα γενικά, να προσφέρει στους Gen Z;

«Ελπίδα, προοπτική, καλές θέσεις εργασίας με σεβασμό στις συνθήκες εργασίας. Σήμερα στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μία ζούγκλα που κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να τους κατασπαράξουν στον εργασιακό τους χώρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να έρθει ένας νέος νόμος ο οποίος σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, τιμά τον εργαζόμενο, δίνει προοπτική στον ελεύθερο επαγγελματία, δίνει προοπτική στον αυτοαπασχολούμενο, στηρίζει τους μικρομεσαίους της πατρίδας μας.

Αυτό είναι κάτι που αφορά κάθε γενιά, αλλά αφορά δύο φορές περισσότερο την νεότερη γενιά. Άλλωστε, αν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου δεν είναι στη πρώτη γραμμή, ο τόπος δεν μπορεί να είναι παραγωγικός. Επομένως η ελπίδα και η προοπτική που περιέγραψα νωρίτερα, είναι το φως στο οποίο πρέπει να φωτίσουμε ένα δρόμο και για την πρόοδο της χώρας. Να δώσουμε έτσι ευκαιρίες σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν την πιο προσοντούχα γενιά της μεταπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και την πρώτη γενιά, που ζει χειρότερα από ότι ζούσαν οι γονείς της.

Στην μεταπολίτευση αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Επομένως, επειδή δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι θα πάρουμε ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, θα ξεκινήσουμε μία οικογένεια με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν οι γονείς μας πριν από 20-30 χρόνια, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αλλάξει.»

 

  • Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε την αρχηγία; Ποιος είναι ο στόχος σε περίπτωση νίκης;

«Θέλω να εκφράσω την νέα γενιά, αυθεντικά, με ιδέες, αρχές, ιδανικά και αξίες. Θέλω να ενώσω την παράταξη, διότι ήμουν πάντοτε παρών σε όλες τις φάσεις της. Από απλό μέλος, ως εκπρόσωπος τύπου σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και σήμερα ως υποψήφιος για την ηγεσία του χώρου.

Ταυτόχρονα, θέλω να διευρύνω και τη βάση της παράταξης με όλους αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι αγωνιούν για το σήμερα και το αύριο τους και νιώθουν ότι τα κόμματα δεν εκφράζουν τα προβλήματά τους. Ότι πολλές φορές εκμεταλλεύονται την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους χωρίς να κάνουν κάτι ουσιαστικό στη συνέχεια, απαξιώνοντας έτσι την δημοκρατία μας και την πολιτική.»

 

  • Τα γκάλοπ σας δίνουν εκτός Τριάδας. Αν συμβεί αυτό, ποιον θα υποστηρίξετε στη δεύτερη φάση;

«Δεν λειτουργώ έτσι και θεωρώ ότι τα γκάλοπ είναι εργαλεία με τα οποία βγάζουμε συμπεράσματα, αλλά δεν είναι εργαλεία με τα οποία πρέπει να χειραγωγείται η κοινή γνώμη. Επομένως, θα περιμένω την απόφαση των Ελλήνων πολιτών, διότι ειδικά όσον αναφορά στην δικιά μας παράταξη, πολλές φορές στο παρελθόν διαψεύσαμε τα γκάλοπ. Από τότε που μας έδειχναν εκτός βουλής το 2015, μέχρι και τότε που μας έδειχναν κάτω από την Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές του 2019. Άρα, είναι μια μάχη πολιτική, και θα την δώσω μέρα τη μέρα, ώρα με την ώρα, για να πάρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»