Γυναικοκτονία

Γυναικοκτονία

Πέστο με το όνομα του. Γυναικοκτονία. Κι αν σε κατηγορήσουν, εσύ έχεις τους λόγους σου που το λες ξεκάθαρα.

Ζεις στο έτος 2021. Είσαι κοπέλα μεταξύ 18 και 30 ετών. Παρακολουθείς τα νέα στο καθημερινό δελτίο ειδήσεων, ή ενημερώνεσαι από τα social media και τις σελίδες ενημέρωσης που ακολουθείς. Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα πλέον, ακούς για την ανθρωποκτονία μιας κοπέλας, μιας γυναίκας, από τον εραστή της, το αγόρι, τον αρραβωνιαστικό, τον σύζυγο, τον πρώην. Δικαίως, λοιπόν, αναφέρεσαι σε συζητήσεις για αυτό το γεγονός, φαινόμενο πια, ως γυναικοκτονία.

Τη στιγμή που κάνεις χρήση της λέξης αυτής, κατηγορείσαι από τον περίγυρό σου πως θες να κεντρίσεις την προσοχή του κόσμου στις γυναίκες και πως υποτιμάς τον ανδρικό πληθυσμό, με την αιτιολογία, πως δεν λαμβάνεις την προσοχή που θέλεις ως γυναίκα, και μάλλον ο όρος αυτός θα σου δώσει την ικανοποίηση πως κάποιος θα ασχοληθεί με την γυναίκα σαν ύπαρξη. Λάθος πρώτο.

Συνεχίζουμε.

Μιλάς για γυναικοκτονία και απευθείας χαρακτηρίζεσαι ακραία φεμινίστρια, η οποία θέλει να κάνει την επανάστασή της, να αντισταθεί στον ανδρικό πληθυσμό και να το παίξει ανεξάρτητη γυναίκα. Λάθος δεύτερο.

Σκέφτηκε όμως κανείς για ποιο λόγο επιμένεις να χρησιμοποιείς την λέξη αυτή; Γιατί να θες να ξεκαθαρίσεις πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει στόχο και θύμα την γυναίκα;

Συνειδητά, η απάντηση βρίσκεται μπροστά μας, κι ας μην της δίνουμε την σημασία που της αξίζει. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν νιώσει καταπίεση και φόβο από τον άνδρα, ήδη από τις πρώτες τους επαφές και σχέσεις. Καταπιέζονται να μιλήσουν, να ζητήσουν βοήθεια ή ακόμη να εκφράσουν τις επιθυμίες τους στον σύντροφό τους. Φοβούνται τις αντιδράσεις των αντρών, τα νεύρα τους, την δύναμη που μπορεί να έχουν πάνω σε μία γυναίκα. Γιατί αυτό; Γιατί έτσι έχουμε μάθει μέσα στην κοινωνία μας. Αυτά τα ερεθίσματα συναντάμε και βλέπουμε καθημερινά στην γειτονιά μας, στην οικογένειά μας, στην τηλεόραση, στις ειδήσεις.

Για αυτήν την καταπίεση και για αυτόν τον φόβο, λέμε γυναικοκτονία. Για τον σεβασμό προς μία γυναίκα, λέμε γυναικοκτονία. Για να πάρουμε στα σοβαρά το φαινόμενο αυτό και να το σταματήσουμε, λέμε γυναικοκτονία.