Μα πρέπει να προστατέψουμε τα δάση μας από τις πυρκαγιές.

Να κρατήσουμε τα δάση ζωντανά από τις πυρκαγιές

Οι δασικές πυρκαγιές επηρεάζουν πολλούς τύπους οικοσυστημάτων. Οι πυρκαγιές πράγματι, αποτελούν φυσικό τρόπο ανανέωσης ενός οικοσυστήματος.

Τα οικοσυστήματα της Μεσογείου είναι φτιαγμένα με τρόπο τέτοιο ώστε  να ανανεώνονται μέσω της φωτιάς. Είναι αναπόφευκτο λοιπόν το να εκδηλώνονται πυρκαγιές. Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι δασικές πυρκαγιές, ούτε φυσικά θα έπρεπε βάσει των οικολογικών αναγκών κάτι τέτοιο να συμβεί. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται στα δάση είναι πολύ πιο συχνές, μεγαλύτερες και ισχυρότερες με αποτέλεσμα να βλάπτουν σε βάθος τη βιολογική ισορροπία.

Αναντίρρητα, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2021 εν μέσω πρωτοφανούς, για τα δεδομένα της χώρας μας, καύσωνα  ήταν καταστροφικές για το περιβάλλον. Εκτιμάται πως περίπου 1.200.00 στρέμματα στον ελλαδικό χώρο έγιναν στάχτη. Κάηκαν σημαντικές εκτάσεις στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, στην περιοχή της Αττικής και στην Πελοπόννησο. Το τοπίο το οποίο αφήνει στο πέρασμά της η φωτιά δεν θυμίζει σε τίποτα τα καταπράσινα δάση γεμάτα ζωή.

Δυστυχώς όμως η ζημιά δεν περιορίζεται στο γεγονός πως χάνεται η επιβλητική φυσική ομορφιά ενός οικοσυστήματος και ο φυσικός πλούτος, αλλά επεκτείνεται βλάπτοντας σε βάθος και διαταράσσοντας το όποιο οικοσύστημα τυλίγεται στις φλόγες. Τα δάση ανέκαθεν φιλοξενούσαν πολλά ειδή χερσαίων ζώων, πτηνών και φυτών. Μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς όλα αυτά τα πλάσματα – αν φυσικά καταφέρουν να επιβιώσουν – μένουν δίχως τροφή και δίχως καταφύγιο καθώς και η χλωρίδα του οικοσυστήματος χάνεται.

Οι επιπτώσεις που έχει μια δασική πυρκαγιά δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στο ζωικό και στο φυτικό κόσμο. Τα δάση αποτελούν τους πνεύμονες της γης και κατ’ επέκταση του ανθρώπου. Δίχως αυτά πάνω στον πλανήτη μας θα ήταν αδύνατο να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος. Δίχως τη βλάστηση των δασών, το έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νερά των βροχών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χείμαρροι και να αυξάνονται σημαντικά και κυρίως επικίνδυνα οι πλημμύρες.

Με τον ίδιο τρόπο καθίσταται εξίσου δύσκολο να εμπλουτιστούν τα υπόγεια νερά με αποτέλεσμα να στερεύουν τα ποτάμια και οι πηγές, οδηγώντας σε λειψυδρία. Ακόμη, με τις βροχές και εφόσον τα νερά δεν απορροφώνται από το έδαφος είναι επόμενο μέσω της διάβρωσης ό,τι έχει απομείνει από τα καμένα να καταλήξει στη θάλασσα κι έτσι να μολύνονται και τα θαλάσσια ύδατα και κατ’ επέκταση να βλάπτονται ορισμένα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Δίχως αμφιβολία τα δάση, τα οποία αποτελούν το σπίτι χιλιάδων πλασμάτων, είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη μας. Είναι υποχρέωση όλων μας και ιδιαίτερα των νέων να τα φροντίζουμε και κυρίως να τα προστατεύουμε.  Η φυσική ομορφιά των δασών μας καθώς και όσα αφιλοκερδώς μας προσφέρουν είναι ανεκτίμητης αξίας και οφείλουμε να τα διαφυλάσσουμε. Αγαπώντας τη φύση και προστατεύοντας τη μπορούμε να απολαύσουμε, με σεβασμό προς την ίδια πάντα, όλα τα αγαθά που έχει να μας προσφέρει.