Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Το "τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις", είναι ίσως από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που σου κάνουν από τα παιδικά σου χρόνια.

Είσαι στο νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, φτάνεις Γυμνάσιο, και αυτή η ερώτηση παραμένει ίδια, παρ’ όλο που εσύ έχεις αλλάξει περίπου στις 100 φορές γνώμη. Γιατί αυτό; Γιατί καλείσαι να έχεις αποφασίσει με τι θα ασχοληθείς επαγγελματικά στην υπόλοιπη ζωή σου από την ηλικία των 15 ετών. Στην ηλικία όμως αυτή, είναι πιθανό να μην έχεις λάβει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, ώστε να γνωρίζεις τι θες να «γίνεις». Επόμενο είναι, λοιπόν, και να αλλάζεις γνώμη και να απαντάς «Δεν ξέρω».

Ας θεωρήσουμε, όμως, ότι έχεις επιλέξει κατεύθυνση στο σχολικό προσανατολισμό, ώστε να εισαχθείς σε μία σχολή που σε ενδιαφέρει. Πώς θα ξέρεις όμως αν σε ενδιαφέρει; Την επέλεξες μάλλον για την επαγγελματική αποκατάσταση που δήθεν εγγυάται ή επειδή έψαξες τα μαθήματα που διδάσκονται και σε ενδιαφέρει να τα παρακολουθήσεις; Όπως και να έχει το σενάριο του καθενός, έχουμε φτάσει στο σημείο που είσαι 18 χρονών σε μέσο όρο και έχεις εισαχθεί σε μία σχολή και ακόμη καλύτερα στην σχολή που ήθελες και επέλεξες πρώτη.

Αρχίζεις να παρακολουθείς την σχολή σου και κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, μπορεί να συνειδητοποιήσεις πως το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι καθημερινά δεν σε αγγίζει, δεν σε ενδιαφέρει και το κυριότερο δεν σε ενθουσιάζει να το συνεχίσεις. Σε αυτό το σημείο καλείσαι να πάρεις μια αρκετά δύσκολη απόφαση: το συνεχίζεις ή αλλάζεις τα σχέδια σου; Στην πρώτη περίπτωση, συμβιβάζεσαι με μία κατάσταση που δεν σε ικανοποιεί και δεν σε ευχαριστεί. Στην δεύτερη όμως, η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη από όσο περιμένεις και πολλές φορές θεωρείται και ριζική.

Πολλοί θα σου πουν, πως οι προσπάθειες που είχες κάνει τόσα χρόνια, το διάβασμα, οι δραστηριότητες, τα πτυχία και ο χρόνος που κατανάλωσες έγιναν άδικα και πως είναι κρίμα. Τίποτα τέτοιο δεν ισχύει όμως, εάν εσύ ανακάλυψες μέσω όλων αυτών τι σου αρέσει και τι όχι, εάν άλλαξες γνώμη για τα σχέδια και τα όνειρά σου, ή εάν θέλεις στην ζωή σου να ρισκάρεις, ώστε να είσαι ικανοποιημένος με το τι πράττεις και να είσαι ευτυχισμένος με τα κατορθώματα σου.

Το έκανες, δεν σε κάλυπτε, δεν σου άρεσε, άλλαξες πορεία και συνεχίζεις, μέχρι να βρεις την δική σου ευτυχία και ολοκλήρωση, για να «γίνεις» οτιδήποτε θέλεις εσύ, όποια στιγμή και αν το αποφασίσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ότι γνώση πάρεις θα συμβάλει θετικά στην συνέχεια της ζωής σου και θα σου ανοίξει σίγουρα το μυαλό. Γιατί τα λεφτά χάνονται τα σπίτια γκρεμίζονται οι μετοχές καταρρέουν αλλά η μοναδική αξία που δε χάνεται ποτέ  είναι η ΓΝΩΣΗ.