Τελικά τι είναι πραγματική “ευτυχία”

Η ευτυχία του ανθρώπου

Και στην τελική, τι πάει να πει ευτυχία; Ζούμε άραγε πραγματικά ευτυχισμένοι, ή ζούμε μέσα από την "ευτυχία" που έχει αποφασίσει η κοινωνία;

Η έννοια “ευτυχία” στην ανθρωπότητα,  έχει συζητηθεί από φιλοσόφους ως και απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που προσπαθούν να προσαρμόσουν τη ζωή τους αναζητώντας αυτό το αγαθό..

Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο  με τον οποίο αυτή η έννοια έχει περνάει στη συνείδηση του σημερινού πολίτη και κατά πόσο είναι …ελεύθερος να τη βρει.

Οι διαφημίσεις, η πλειοψηφία των παραγωγών του Hollywood, οι σειρές προβάλλοντας την ευτυχία ως συνάρτηση των πολυτελών υλικών αγαθών, της ” αγαπημένης” οικογένειας, της “εντυπωσιακής” εμφάνισης κάθε άλλο παρά βοηθούν τον άνθρωπο να είναι ευτυχισμένος. Η ζωή των influencers, ο ανταγωνισμός πάνω στον οποίο είναι δομημένη η κοινωνία (” γιατί να μην έχω και εγώ μια ευτυχισμένη ζωή όπως ο χ;”)  κλείνουν τον πραγματικό  δρόμο για την ανακάλυψη της προσωπικής ηρεμίας.

Μιλώντας πλέον για ένα εμπορευματοποιημένο όρο, καταλαβαίνουμε πως το κυνήγι της συγκεκριμένης ” ευτυχίας” ειναι άσκοπο. Προσπαθώντας μονίμως να φτάσουμε σε αυτή χάνουμε τις απλές καθημερινές στιγμές, κάνοντας επιλογές που κάποια στιγμή θα μας δώσουν μια ζωή σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα- αλλά θα εκτινάξουν το προσωπικό άγχος σε ύψη τεράστια

Η  πλήρης ελευθερία της σκέψης είναι κάτι λίγο πολύ αδύνατο. Είναι όμως αναγκαίο να αποδεσμευτούμε από τα κοινωνικά ” πρέπει” μιας ευτυχισμένης ζωής, συγκεντρωμένοι σε αυτά που μας προσφέρουν τη δική μας ηρεμία. Αλλωστε πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά αλλά αυτός που ξέρει τι θέλει στη ζωή του.